zenesz_logo.png
A Red One House zenekar különleges zeneszerszámokat bemutató sorozata a #HANGSZERMUSTRA.

 

Tar 4 750x

 

A kéthetente megjelenő #HANGSZERMUSTRA videóblog sorozatban érdekes, ritka hangszerekkel ismerkedhetünk meg a világ különböző tájairól, melyeket jeles hazai zenészek közreműködésével mutatnak be. A rövid blogokból megismerhető a hangszerek története, hogyan készítették őket, és milyen hangjuk van.

A #HANGSZERMUSTRA EXTRA mai adásában BORBÉLY MIHÁLY a vendégünk, akivel utánajártunk, hogy hogyan lett a középkori kuruc táborok hadi jeladójából a mai modern egynyelvű, kónikus furatú hungarikum a TÁROGATÓ. Ha megnézed a videót választ kapsz arra, hogy a fenti, láthatólag egyszerű, lyukakkal ellátott hangszerből miként alakult ki a mai tárogató, melyet néha összetévesztenek a klarinéttal.

 

 

HANGSZERMUSTRA EXTRA E42 – TÁROGATÓ

„Tárogató, régebben tárogatósíp több hangszert is jelent. A mai modern verziója a millenniumi ünnepségek idején született. Két hangszerkészítő mester Schunda Vencel József és Stowasser János (mind a ketten cseh származásúak voltak) egy időben, 1896 tájékán készítették el a hangszert és 1897-ben szabadalmaztatták, két nap eltéréssel. Ezt az új találmányt hívjuk már reform tárogatónak, hiszen megreformálták az eredeti hangszert, amelyre szűkség is volt. Ha nagyon messze megyünk a történelembe ez egy arab, perzsa eredetű hangszer és a törökök közvetítésével jutott el hozzánk, bár egyes kutatások szerint már magyar honfoglalók is hoztak be ilyen hangszereket a vándorlásaik során. A tárogató mai formájában úgynevezett szimpla nádas, míg a régi hangszerek dupla nádasok voltak, és nem volt fúvókájuk” – mesélt kedvenc hangszeréről a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas jazz zenész, Borbély Mihály.

 

Tar 11.700xjpg

 

18. 1024


Ha tetszenek a különleges hangszerek, érdemes feliratkozni a Red One House zenekar YouTube csatornájára, mert az érdekes hangszerek tárháza folyamatosan bővül.