zenesz_logo.pngA híres 62-es sorozatú YAS-62 és YTS-62 szaxofonok két új kivitelben is megjelentek: a csodálatos Amber Lacquer és a vintage kinézetű Unlacquered változat hamarosan kapható lesz.

A Yamaha szaxofonoknál a 62-es széria elég tekintélyes múltra tekinthet vissza. Az első ilyen modell, a YAS-62 altszaxofon 1978-ban jelent meg, ez volt az akkori professzionális csúcsmodell és a 61-es szériát váltotta. A következő évben a YTS-62 tenorszaxofon is megjelent és napjainkban már a harmadik generációnál jár a széria, ezekből is 2013-ban jelentek meg az első példányok.

YAS 62A 1000x1000

YAS-62A Amber Laquer - borostyán lakkozott


A 62-es modellek már a megjelenésükkor nagyon népszerűek lettek, nagyon megbízható, tartós hangszerek, profi megoldásokkal. A két újabb szériánál bizonyos billentyűzet mechanikákat, nyak kialakítást és csatlakozást, rugó erősséget még alakítottak, de alapjában ugyanolyan magas minőséget képviselnek immár 46 éve. Vannak, akik az eredeti, lila logós (purple logo) modellekre esküsznek, de legalább ugyanolyan jók a mostani hangszerek is.

YAS 62UL 1000x1000

YAS-62UL Unlaquered - lakkozatlan


Időközben a 62-es széria fölött megjelent két magasabb árfekvésű, professzionális család is. Ezek a Custom kategóriában a 875 és a 82 szériák. A mostani 875 modellek Custom EX néven is szerepelnek, a 82 modellek esetében a Custom Z elnevezést használják, kivéve a bariton modellt, ami normál Custom.

Mindezekkel együtt a 62-es széria ma is professzionális kategóriát jelent és talán a legelterjedtebb modellek a profi felhasználók között. Ezeknek a választéka bővült most, aminek bejelentése az év elején megrendezett NAMM kiállításon történt meg, A mostani kínálatban, ami az altóknál a YAS-62III, a tenoroknál a YTS-62III szériát jelenti, valamint a bariton YBS-62II modellt, az alt- és tenorszaxofonok arany lakkozott és ezüstözött változatban voltak kaphatóak.

 YTS 62A 1000x1000

 YTS-62A Amber Laquer - borostyán lakkozott

 

A két új kivitel az Amber Laquer (borostyán lakkozott) és az Unlaquered (lakk nélküli) változatok. Az Amber Laquer modellek nagyon szép, vöröses árnyalatot kaptak, amin nagyon jól mutat a csak erre a modellre jellemző, speciális, lakkra készített kézi gravírozás. Az Unlaquered modelleknek már eleve erős vintage hatásuk van, ez a használattal csak fokozódhat. Mielőtt az gondolnánk, hogy ezek a dolgok kizárólagosan csak esztétikai különbséget jelentenek (bár sok esetben az is nagyon fontos), tudott azért, hogy a hangszer borítása a hangot is befolyásolhatja. Ez különösen igaz a lakkot nem használó hangszerekre. Az általános tapasztalat szerint a nem lakkozott hangszerek szélesebben szólnak, valamennyivel puhább lehet a hangjuk és jobban illeszkednek be zenekari hangzásokba. Sok híres előadó nemcsak a vintage kinézet miatt választ ilyen hangszert, hanem épp a hangzásbeli különbözőség okán.

YTS 62UL 1000x1000

YTS-62UL Unlaquered - lakkozatlan


Az új alto modellek tehát a YAS-62A (Amber Laquer - borostyán lakkozott) és a YAS-62UL (Unlaquered - lakkozatlan). A tenorok esetében YTS-62A (Amber Laquer - borostyán lakkozott) és YTS-62UL (Unlaquered - lakkozatlan) új modellekkel találkozhatunk majd. A hangszerek hamarosan megjelenhetnek a hangszerboltok kínálatában, várható áruk a mostani ezüstözött modellek közelében lesz.