zenesz_logo.png



A Red One House zenekar különleges zeneszerszámokat bemutató sorozata a #HANGSZERMUSTRA.

A #HANGSZERMUSTRA videóblog gyűjteményben olyan egyedi, kézzel készített, ritka hangszereket mutatnak be, amelyeket elsősorban a blues és a jazz műfaj képviselői használnak koncertjeiken. A rövid blogokból megismerhető a hangszerek története, hogyan készítették őket, és milyen hangjuk van.

A mai adás vendége Zolbert zenész, producer, akivel az Adolphe Sax által alapított, sárgarézből készült, nádnyelves, hanglyukas, billentyűs hangszercsalád pár népszerű tagját a szoprán, a tenor, az alt és bariton szaxofont vesszük górcső alá.

 

 

HANGSZERMUSTRA EXTRA E33 - SZAXOFON

1800-as évek elején kezdte ténykedését Adolphe Sax, egy belga úriember, aki egyébként egy fantasztikus újító, feltaláló volt. Már 14-15 éves korában hangszereket készített az édesapja műhelyében. A nagy vágya az volt, hogy olyan hangszert találjon ki, ami egy szimfonikus zenekarban helyt tud állni.

Egészen 1841-ig kellett várni, hogy az első ilyen találmányát bemutassa. A szaxofonnak volt egy korábbi elődje az ophikleid, ami formáját tekintve már nagyon hasonlított a szaxofonhoz. Ez egy rézfúvós hangszer volt, billentyűkkel, viszont akkor történt meg a csoda, mikor egy klarinétszerű fúvókát tett rá, és így tulajdonképpen ötvözte a fafúvós és a rézfúvós hangszerek világát. 1846-ot írunk, amikor bejegyeztette ezt a védjegyet, de sajnos többször megpróbálták bebizonyítani, hogy valójában nem ő találta fel ezt a hangszert.

 

3 500x

Ophikleid

Akkoriban szimfonikus zenekarokban próbált ezt a hangszert elhelyezni, voltak olyan zeneszerzők, mint például Hector Berlioz, aki úgy próbálta ezt az „újhullámos” dolgot támogatni, hogy saját műveibe beleírta a szaxofont, de sajnos ez a dolog nem aratott tetszést, és egészen 1900-as évek elejéig kellett várni, hogy újra felfedezésre kerüljön, immáron a könnyűzene által – mesélt hangszeréről Zolbert, Magyarország smooth jazz nagykövete.

 2 700x

 

Ha tetszenek a különleges hangszerek, érdemes feliratkozni a Red One House zenekar YouTube csatornájára, mert az érdekes hangszerek tárháza folyamatosan bővül.

Zolbert 2022-ben megjelent FOCUS c. harmadik lemezéről ITT olvashattok.