zenesz_logo.pngKis méret, nagy hang, bemutatunk néhány kiváló gyakorló erősítőt II.

 

upload_21343__600.jpg

 

A legalacsonyabb teljesítményű kategóriába tartozó erősítők rendkívüli népszerűségnek örvendenek és vonzóak lehetnek nem csak egy kezdő gitáros számára, hanem bárkinek, aki értékeli a minőségi hangzást és az ultrakönnyű kivitelt. A „gyakorló” erősítők az elmúlt években látványos fejlődésen mentek keresztül, egyre több modell kínál high-gain csatornát, DSP effekteket, és kifinomult csöves konfigurációkat.

A múlt héten elkezdett sorozat második írásaként essen szó a Fender Mustang Mini 7 wattos kombójáról. Ez az apró, de jól felszerelt erősítő nyolc erősítőt tud emulálni (’57 Champ, ’59 Bassman, ’65 Twin Reverb, Super-Sonic, British ’60s, British ’80s, American ’90s, Metal 2000), tucatnyi effektel (chorus, flanger, phaser, Vibratone, vintage tremolo, octave down, small room reverb, Fender ’65 Spring Reverb, stereo tape delay, tape delay + room reverb, chorus + hall reverb, Vibratone + room reverb) és 24 gyári presettel rendelkezik.

 

_vyrd11_903Fender-MustangMini-panel_650.jpg

 

A hangzást hagyományosan, közvetlenül a kezelőpanelen elhelyezett gombokkal állíthatjuk, az EFFECT szabályzóval kiválaszthatjuk, hogy milyen effekteket kívánunk használni, az EXIT és EFFECT gombok együttes használatával az effekt mértékét állíthatjuk, a TAP gombbal pedig a delay-t szabályozhatjuk, és ez gomb aktiválja a beépített hangológépet is.

A SAVE gomb lehetővé teszi a saját hangszínek gyors eltárolását, a gyári beállításokat, pedig vagy a PRESET gombbal, vagy a külön kapható lábkapcsolóval lehet előhívni. Ha a Mustang Minit számítógéphez csatlakoztatjuk (USB kábel tartozék) és letöltjük a Fender ingyenes FUSE szoftverét, akkor könnyedén gyakorolhatunk és felvételt is készíthetünk számítógépünkkel, sőt szerkeszthetjük a modellezhető erősítők különböző paramétereit is.

Lenyűgöző, hogy egy ilyen kisméretű és árfekvésű erősítő ilyen felszereltséggel rendelkezik, és ilyen minőségű hangot produkál. A Mustang Minivel emulálható erősítők sokkal életszerűbben szólnak, mint azt az ember – a hangszóró méretének ismeretében – várná. (Persze ebben a zárt hátú hangfal is jelentősen közrejátszik.) A hangzás kellemesen meleg, csöves erősítők hangját idéző, a GAIN és a VOLUME gombok segítségével könnyedén válthatunk a tiszta és az overdirve-os tónus között. A 7 watt teljesítmény meglepően hangosnak bizonyul és nem mondhatjuk, hogy vékonyan szólna, elegendően testes hangot hallhatunk.

 

Fender_Mustang_Mini_7W_draagbare_modeling_gitaarversterker_combo_back_600.jpg

 

Az effektek külön dicséretet érdemelnek, és ha valaki csak pár percig játszik a Mustang Minin, pillanatok alatt kiderül, hogy mennyire jól használható ez a kombó akár gyakorláshoz, akár próbára, vagy felvételre, sőt ha egy mikrofonnal, vagy a fejhallgató kimenetről kivitt jellel a keverőre csatlakoztatjuk, koncerteken tartalék erősítőként is megállhatja a helyét. Összegzésül: ha egy igazán jó vételt keresel a mini erőstők között, a Mustang Mini nehezen megverhető. Hátrányként talán a külső hangszóró kimenet hiányát lehet megemlíteni.

 

Specifikáció

Modell neve: Mustang™ Mini, 120V

Sorozat: Mustang™

Szín: fekete/ezüst

Típus: digitális

Kezelőszervek: Preset, Effects, Gain, Volume, Treble, Master, Save gomb, Exit gomb, Tap Tempo gomb

Feszültség: 120 V

Teljesítmény: 7 watt

Bemenet: 1 db 6,3 mm jack

AUX bemenet: 1/8" sztereó

Fejhallgató kimenet: 1/8" sztereó

Vonal kimenet: emulált hangszóró USB kimenet és az 1/8"-os fejhallgató kimeneten is emulált hangszóró kimenet

Csatorna: 1

Méretek: 17 cm x 24 cm x 24 cm (mélység x szélesség x magasság)

Súly: 3,3 kg

Hangszóró: 6,5”-os szélessávú

Az erősítő a tartozék hálózati adapterrel, vagy 6 db „C” elemmel is üzemeltethető.

Ár: 100 USD

Bővebb információ: Fender