zenesz_logo.png
A Line 6 bemutatta új Catalyst CX kombóit, melyek a korábbi sikeres Catalyst sorozatot hivatottak leváltani.

Az eredeti Line 6 Catalyst sorozat 2022-ben mutatkozott be és hamar népszerű lett a gitárosok körében. A gyártó most ezeket a modelleket fejlesztette tovább, az új kombókban már 12 erősítőmodell és 24 Helix alapú effekt áll rendelkezésünkre. Az új család modelljei ugyanolyan teljesítményben és hangszórókonfigurációban érhetők el, mint az eredeti Catalyst erősítők.

 

Catalyst CX 200 top LRG 1300x

 

Az elődökhöz hasonló módon az új sorozat erősítőinek egyik nagy előnye, hogy kezelőfelületük egy klasszikus, analóg erősítőjére hasonlít. Az új Catalyst CX kombók 12 féle Line 6 erősítőmodellt kínálnak, melyek a méltán híres Helix®/HX® család hangzásait tudják.

Catalyst CX 60 front dealer LRG 1050x
A Catalyst CX 60 értelemszerűen 60 W-os teljesítményű és egy 12”-os 60 W-os Catalyst HC 60 hangszóróval van felszerelve.


Az erősítő típusok között a gitárbemenet mellett található hatállású tekerőgombbal választhatunk. Az erősítőmodelleket két csoportba (Amp Groups) sorolták és mindkettő hatféle Line 6 erősítő hangzást tartalmaz. A két csoport között a CHANNEL SELECT CH A és CH B gombok együttes lenyomásával válthatunk.  A 12 erősítő modell a kristálytiszta soundtól a klasszikus brit crunch-on át a brutális high-gain-ig minden fontos gitárhangzást lefed.

 
Catalyst CX 100 front dealer SML 1150xValamelyest nagyobb ládával, illetve 100 W-os teljesítménnyel, de még mindig egy 1 x 12”-os Catalyst HC 100 hangszóróval szerelt a Catalyst CX 100.


A Boost gomb lenyomásával aktiválhatjuk az adott erősítőmodellhez optimalizált boost effektet, melynek mértékét a Boost potival adagolhatjuk. A Boost mellett található a Gain szabályzó, majd következik az EQ szekció, ahol a Bass, Mid, Treble és Presence gombokat helyezték el, utána az adott csatorna hangerő potméterét találjuk.

Catalyst CX 200 front dealer SML 1300xA legnagyobb testvér a Catalyst CX 200 esetében pedig a 200 W-os teljesítményéhez 2 x 12”-os Catalyst HC 100 hangszóró párosul.

 

A Catalyst CX kombók esetében is 4 kategóriába sorolhatók a rendelkezésünkre álló effektek: Delay, Modulation, Pitch/Synth és Reverb. Mind a négy kategóriában hatféle effekt közül választhatunk, így például a Delay kategóriába a Simple Delay, Vintage Digital, Transistor Tape Echo, Adriatic Delay, Dual Delay, Dynamic “Ducking” Delay tartozik. A korábbi Catalyst kombókhoz képest jelentős változás, hogy bármely két effekt használható egyidejűleg. Az Effekt és Reverb blokkok kezeléséhez külön gomb is tartozik, illetve itt található egy Tap Tempo kapcsoló is. Ez utóbbi három szabályzóhoz LED-ek is társulnak, melyek a beépített hangoló bekapcsolásakor annak kijelzőjeként funkcionálnak. Az erősítő rendelkezik saját zajzárral is, amit a Boost gombot nyomva tartva ugyancsak a Boost potméterrel aktiválhatunk.

Catalyst CX 200 back dealer rear panel 1300


Ha az erősítők hátsó paneljét szemügyre vesszük, kiderül, hogy itt a korábbiakhoz képest nem található változás. Minden Catalyst esetében a kombó hátulján megválaszthatjuk a végfok kimeneti teljesítményét. Egy potméterrel némíthatjuk is azt (felvételek esetén jól jöhet), illetve választhatunk a 0,5 W, fél teljesítmény és teljes teljesítmény lehetőségek közül. A Catalyst kombók USB-n keresztül számítógéphez kapcsolhatók és interfészként is használhatók felvételekhez, továbbá egy ingyenes szerkesztő szoftver, a Catalyst Edit segítségével mélyebb paraméterezési lehetőségeket érhetünk el mind az előfokok, mind az effektek terén. A kombó MIDI bemenete közvetlenül a fent említett USB mellett kapott helyet. (Csak a Catalyst 100/200 modelleknél.)

 

Catalyst CX 200 back dealer LRG 1300x

 

Következik a lábkapcsoló bemenete, melyhez az opcionálisan megvásárolható Line 6 LFS2 lábkapcsoló csatlakoztatható, amivel a két erősítőcsatorna között választhatunk, illetve az aktuális effektet ki- és bekapcsolhatjuk. Az AUX bemeneten külső audió jelet küldhetünk közvetlenül a végerősítő felé. Ha a 6,3-as jack fejhallgató kimenetre fejhallgatót csatlakoztatunk, akkor az erősítő elnémul, a fejhallgató hangereje ilyenkor a Master potival kezelhető. 

Szintén az erősítő hátulján található az effekt loop-hoz tartozó Send és Return ki- és bemenet, melyek közül a Return bemenethez egy kapcsoló is tartozik, ezzel az erősítő egy végfokkal rendelkező ládává alakítható, ha esetleg minden effektet és előfokot egy külső multiból szeretnénk hozni. A hátsó panel utolsó eleme egy Ground Lift kapcsolóval ellátott XLR DI kimenet, melyet hangszóró szimulációval is elláttak. Ezzel mikrofon nélkül, egyszerűen adható ki jel a PA, vagy egy interfész felé.

A Line 6 Catalyst CX kombók azoknak ajánlhatók, akik bár szeretnék kihasználni a legújabb effektek, illetve a digitális technika adta lehetőségeket, de egyszerű, analóg mintára szeretik kezelni az erősítőjüket. Tehát röviden úgy is fogalmazhatunk, hogy a Catalyst nem más, mint a Helix adta lehetőségek kivonata egy kombóba építve.

Összegezve a Line 6 Catalyst CX sorozat az alábbi újdonságokkal szolgál:

  • Catalyst 2.0 Firmware
  • 6 új (összesen 12) erősítőmodell
  • Bármely két effekt használható egyidejűleg
  • Világosabb hangszóróvászon és szegélyezés
  • Kezelőpanel szegély csavarokkal rögzítve

 

 

Minden más szempontból – méretek, súly – a Line 6 Catalyst CX kombók megegyeznek az eredeti sorozat modelljeivel. A Line 6 Catalyst CX erősítők elérhetőségéről és pontos áráról a hivatalos Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.

Ezek is érdekelhetnek