zenesz_logo.pngAz Ampeg a Venture erősítő- és hangfalsorozatát 2023 őszén mutatta be. Áprilisban a gyártó kihozta a Venture család legnagyobb basszusládáját, a VB-88 modellt.

A basszuserősítők és hangfalak világában az Ampeg igazi legendának számít és már-már sztenderdként tartják számon a nagyszínpadok világában, de a stúdiókban is. Az Ampeg basszuserősítők és ládák a rocktörténelem számos legendás felvételén hallhatók, rendkívül dinamikus hangzásukkal hosszú évtizedek óta tartják helyüket a piacvezető basszuserősítők között.

Venture VB 88 3qtr Right SML 850x

„A Venture VB-88 basszusládát kifejezetten olyan basszusgitárosok számára fejlesztettük, akik a legendás SVT-810 tudását és vizualitását keresik, de egy kompaktabb és modernebb hangzású hangfalban” – nyilatkozta a gyártó. Egy Venture V7 vagy Venture V12 fejjel meghajtva a VB-88 olyan levegőmennyiséget mozgat meg, hogy bármely koncerthelyszín falai beleremegnek. Tegyük hozzá, hogy míg az SVT-810 ládák nagyjából 68 kg-ot nyomtak a VB-88 súlya 30 kg, ami az SVT-810 súlyának kevesebb, mint a fele.

Venture VB 88 Rear SML 850x

A tavaly ősszel bemutatott Venture hangfalakhoz hasonlóan a Venture VB-88 láda legfontosabb jellemzői a rendkívül masszív felépítés, a méretéhez képest meglepően könnyű súly, a tartós, karbonszál jellegű Tolex anyagból készült borítás és az egyedi, neodímium mágneses Lavoce hangszórók. A VB-88-ba nyolc darab egyedileg hangolt 8 inches Lavoce hangszóró került, egy háromállású szintszabályzó kapcsolóval ellátott kompressziós magassugárzó társaságában, amit akár ki is kapcsolhatunk. Mindez, így együtt 800 W RMS és 1600 W csúcs terhelhetőséget eredményez. Az első basszusreflex-nyílással ellátott hangfalon Neutrik NL2 speakON hangfalcsatlakozókat találunk, ami a jeltovábbítás szempontjából az egyik legbiztonságosabb megoldás.

 

Venture VB 88 Rear XLRG 890x

 

A fentebb említett neodímium mágneses hangszóróknak köszönhető súlycsökkenés ellenére a VB-88 ládákat két masszív kerékkel, valamint „törölközőtartó” jellegű, széles fogantyúval szerelték fel, így a hangfalat hátra döntve saját kerekein tolhatjuk, vagyis a hangzás mellett a hordozhatóságot is szem előtt tartották az Ampegnél.

A május hónaptól elérhető Ampeg Venture VB-88 basszusládákhoz opcionálisan tartós, vastagon párnázott 600-Denier vinyl anyagból TPU erősítéssel készült vízálló VB-88 védőhuzat is vásárolható. A VB-88 hangfal szürke szegélyezéssel ellátott fekete Venture hangszóróvásznat kapott, de ezek opcionálisan lecserélhetők VB-88 PF Grille vintage Portaflex-stílusú védőrácsra, ez szerszám nélkül, könnyedén felrakható az eredeti helyére.

Venture VB 88 Grille and Venture VB 88 PF Grille 700x

Fontosabb technikai adatok:

Hangszórók: 8 db Lavoce 8” neodímium mágneses mélyhangszóró
Magassugárzó: nyomókamrás magassugárzó, hangerőszabályzóval
Terhelehetőség: 800W RMS, 1600W Program (4 ohm)
Bemenet: 2 x SpeakON
Kivitel: zárt hátlap, első basszusreflexnyílás
Súly: 30,4 kg
Méretek: 1145 x 511 x 385 mm

Az Ampeg Venture VB-88 áráról és pontos elérhetőségéről a hivatalos Yamaha márkakereskedőknél lehet érdeklődni.

Az Ampeg Venture erősítő- és hangfalcsaládról ITT olvashatsz.