zenesz_logo.png



Mindkét új Ironheart Foundry erősítőfej kompakt méretű, számos szolgáltatást kínál és a megfizethető kategóriába tartozik.

Az idei NAMM Show alkalmával a Laney Ironheart Loudpedal pedálerősítőjével hívta fel magára a figyelmet, ami a cég újonnan útjára indított Ironheart Foundry sorozatának első modellje volt. A brit gyártó most két tranzisztoros erőstőfejet az IRF-LeadTop és az IRF-DualTop modelleket jelentette meg új sorozatában. Habár mindkét fej maximális teljesítménye 60 W, és gyakorlatilag testvérmodelleknek tekinthetők, van néhány fontos jellemző, melyek megkülönböztetik a két kompakt erősítőt.

IRF LEADTOP Main 625x

 

IRF-LeadTop

A kisebb IRF-LeadTop egycsatornás fej, háromsávos EQ-val (Bass, Middle és Treble). A kezelőpanel bal szélén, egy vörös potméterrel állíthatjuk be a kívánt pre-boost szintjét, amit egy apró kétállású kapcsolóval vagy lábkapcsolóval aktiválhatunk. Szintént egy kétállású kapcsolóval válthatunk a Clean és Lead módok között, a Lead pozícióhoz tartozó háromállású kapcsolóval még további három hangzás közül – Bright, Natural és Dark – választhatunk.

 IRF LEADTOP Back 625

 

Az IRF-LeadTop gyakorlásra is fel van készítve, a hátsó panelen kapott helyet a hangfal emulációval ellátott fejhallgató kimenet és egy AUX bemenet, kísérő sávok beküldésére, mindkettő mini jack formában. Mellette találjuk a transzformátor izolált effekt hurok Send/Return 6,3 mm-es jack aljzatait, és egy lábkapcsoló bemenetet a Booster kezeléséhez. A hangfal kimenetre 8-16 ohmos hangfalat köthetünk, és a mellette elhelyezett kapcsolóval választhatunk a maximális 60 W és az 1 W-os hálószoba hangerő között. Dicsérendő a Laney törekvése, hogy egy ilyen apró erősítőbe igyekszik minél több praktikus szolgáltatást beleépíteni. A Laney IRF-LeadTop tájékoztató ára 169 GBP.

Fontosabb adatok:

Teljesítmény: 60W RMS (kapcsolható <1W)
Minimális hangfal impedancia: 8Ω
Méretek: 161 x 287 x 182 mm
Súly: 3,5 kg

 

IRF DUALTOP Main 700x

IRF-DualTop

A nagyobb, jobban felszerelt IRF-DualTop már kétcsatornás, mindkettő saját, független Gain és Volume állítási lehetőséggel rendelkezik, a háromsávos EQ azonban közös. Itt is megtalálható a dedikált Boost szint szabályzó vörös potmétere, de emellett mindkét csatornának megvan a saját specifikus hangszín módosítási lehetősége. Az 1. csatorna háromállású Gain Character kapcsolójával a Clean, Aszimmetrikus vagy Szimmetrikus állások között váltva a Gain torzítási szintjét/módját finomhangolhatjuk. A 2. csatornánál a már ismerős Bright, Flat és Dark szólóhangzások között választhatunk.

 IRF DUALTOP Back 700x

 

Az IRF-DualTop esetében zengető is rendelkezésünkre áll, a beépített, stúdió minőségű spring reverb a gyártó díjnyertes Secret Path effektpedáljára épül, egy Reverb potival tudjuk a mennyiségét adagolni. A hátsó panel is kínál némi extra funkciót a kisebb modellhez képest, kapunk egy földleválasztó kapcsolóval ellátott XLR DI kimenetet, melyen keresztül a PA rendszer vagy hangkártya felé küldhetünk jelet. A kimenetnél lévő háromállású kapcsolóval 1x12-es, illetve 4x12-es autentikus IR ládaszimulációt iktathatunk be, de a hangfalszimulációt ki is kapcsolhatjuk, ha a DAW szoftveren belül más IR-t kívánunk használni. A többi szolgáltatás – hangfal emulált fejhallgató kimenet, AUX bemenet a kísérő sávoknak, FX Loop, 60 W - 1 W teljesítményváltó, lábkapcsoló aljzat – megegyezik az IRF-LeadTop erősítőnél írtakkal.

 

 

Nem meglepő módon az IRF-DualTop ára észrevehetően magasabb, mint a „kistestvéréé”, a javasolt kiskereskedelmi ár 259 GBP, ami még mindig nem mondható drasztikusnak egy kétcsatornás IR szimulációval és számos más szolgáltatással ellátott erősítőfejért. Mindkét kompakt erősítőfej egyaránt jól használható, koncerteken, próbán, gyakorlóerősítőként és az IRF-LeadTop akár a desktop erősítők piacvezetőivel is versenyre kelhet.

Fontosabb adatok:

Teljesítmény: 60W RMS (kapcsolható <1W)
Minimális hangfal impedancia: 8Ω
Méretek: 176 x 372 x 182 mm
Súly: 4,5 kg

További információk: https://www.laney.co.uk/amps/guitar/ironheart