zenesz_logo.pngJim Marshall 100. születésnapjának tiszteletére a Marshall Amplification bejelentette új Studio JTM kombóját, erősítőjét és hangfalait.

Amikor 1960-ban az eredetileg dobos Jim Marshall (1923-2012) megnyitotta első hangszerboltját a londoni Hanwellben, az üzlet pillanatok alatt olyan gitárosok találkozóhelye lett, akik nagyobb teljesítményű, hangosabb csöves erősítőn szerettek volna játszani.  A Fender késő 50-es évekbeli 5F6-A Bassman erősítője inspirálta Marshallt, hogy elkészítsen egy olyan cuccot, ami kielégítette London virágzó blues és rock and roll szcénájának igényeit. Valamivel később Ken Bran, Dudley Craven és Ken Underwood elektromérnökök segítségével 1962-ben megszületett az első Marshall erősítő. Ez volt a JTM 45 – a típusnév Jim és fia Terry Marshall nevének kezdőbetűiből állt össze, a 45, pedig az erősítő 45 W teljesítményére utalt.  

ST20 fej 1077x

 

„Bemutattuk a Studio JTM-et, és ez visszarepített az eredeti JTM 45-höz, ami az én hangzásom volt. A JTM 45 a szerelmem volt, és most ez az új JTM az új szerelem” – mondja a videóban Terry Marshall. Tegyük hozzá, hogy a most bejelentett Studio JTM az első új termék, amit a legendás brand kihozott, amióta idén márciusban a svéd Zound Industries megvásárolta a Marshall céget. Az így létrejött új cég, a Marshall Group 24%-a Marshall család tulajdonába van.

ST20 fej rear 1080x

 

Az új Marshall Studio JTM ST20 sorozat vintage stílusú csöves erősítőkből áll, kombó és fej kivitelben, de idetartoznak az ST112 és az ST212 Creamback Celestion hangszórókkal szerelt ládák is. A Studio JTM erősítők természetesen tovább viszik a legendás csöves Marshall erősítők, így a legelső Marshall erősítő, a JTM 45 örökségét és hangzását is, csak sokkal kisebb méretben és csökkentett, 20 W teljesítménnyel. Az erősítőket még mindig kézzel készítik az Egyesült Királyságban és az új modellek lényegesen könnyebbek, anélkül, hogy ez hangzásban bármiféle kompromisszumot jelentene. (A fej súlya 9,25 kg, a kombóé 17,8 kg.)

ST20 combo panel 1050x

Az új erősítők a klasszikus ez eredeti JTM 45 számos összetevőjével rendelkeznek, ilyen a két ECC83 (12AX7) előerősítő cső, a két 5881 végcső, az ECC83 fázisfordító cső, a 65 wattos Creamback Celestion hangszórók a kombóban és a ládákban. Megmaradt a négy bemenet, ami egy fényesebb és agresszívebb High Treble és egy melegebb Normal bemenet, ezek pedig kétféle – High és Low – érzékenységű lehetőséget kínálnak. Megmaradt az ezekhez tartozó két High Treble és Normal hangerőszabályzó, ami azt jelenti, hogy egy patch kábellel összekötve a csatornákat az említett két potival „keverhetjük” az arányukat. A két hangerő poti mellett a szokásos háromsávos EQ (Bass, Middle, Treble) és egy Presence hangszínszabályzó kapott még helyet az első kezelőpanelen.

ST cabs 800x

 JTM ST212 és JTM ST112

A Marshall ST20H Studio JTM erősítőket több olyan, a mai gitárosok számára lényeges képességgel is felruházták, ami az eredeti JTM 45-ben nem állt rendelkezésre. Az effekt loop lehetővé teszi külső pedálok és effekt processzorok integrálását. (Az effekt loopot egy, a hátsó panelen elhelyezett nyomógombbal ki is iktathatjuk a jelútból.) Otthoni vagy stúdió használat esetén jól jön, hogy a beépített teljesítmény csökkentő áramkörnek köszönhetően választhatunk a 20 W és az 5 W teljesítmény között, anélkül, hogy ez a legendás hangzás rovására menne. Hangszóró emulált DI kimenetet is kapunk, amivel könnyen jelet küldhetünk a keverő vagy felvevőeszköz felé. Hangfalkimenetből is gazdag a kínálat: 1x16 Ohm, 1x8 / 2x16 Ohm, valamint 1x4 / 2x8 Ohm áll rendelkezésünkre.

ST20 sasszé 1120


Az új Marshall ST20H Studio JTM erősítők vintage hangolásúak, és olyan gitárosoknak ajánlhatók, akik a tiszta, de karakterrel rendelkező hangzásoktól a túlhajtott old-school soundig terjedő spektrumban szeretnék megtalálni a hangjukat.

 

 

Tájékoztató árak (Thomann)

Marshall Studio JTM ST20H fej: 899 EUR
Marshall Studio JTM ST20C kombó: 1 099 EUR
Marshall Studio JTM ST112 hangfal: 479 EUR
Marshall Studio JTM ST212 hangfal: 649 EUR

A gyártó oldala: https://marshall.com/amps/products/amps/studio/studio-jtm

Fotók: Marshall