zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – Számos ismert gyártó van jelen a piacon akusztikus gitárerősítőkkel, és a közelmúltig az AER szinte sztenderdnek számított ebben a műfajban.

Az Udo-Amps név talán még nem oly széles körben ismert, mivel egy viszonylag új márkát takar, viszont ezt a márkát jogosan nevezhetjük a legendás AER brand egyenesági leszármazottjának, ugyanis a korábbi cég két kulcsembere Udo Roesner és Thomas Mattiussi alapították, illetve vitték tovább az örökséget Udo-Amps néven. Az akusztikus erősítőt használók körében az AER-t viszont már nem nagyon kell bemutatni, hiszen az egyik legnevesebb brand volt ebben a szférában. Alábbi tesztünkben a Udo-Amps talán leggyakrabban emlegetett termékét, a Da Capo 75 névre keresztelt erősítőt vesszük jobban szemügyre.

 

Udo Amps Da Capo 75 akusztikus gitar kombo 700x

 

Kezelőfelület, szolgáltatások

Az Udo-Amps Da Capo 75 külsejét tekintve nagyon hasonló az AER által használt design-hoz. Masszív fogantyúval ellátott, szép felületkezelésű kasznival rendelkezik. A láda két reflexnyílással ellátott, ezáltal a méretét meghazudtoló mélytartományok közvetítésére is képes. 8”-os hangszórója dupla kónuszos, így külön tweetert nem igényel, a magas tartományok így is szépen megszólalnak rajta. Kis mérete mellett a súlya is mindössze 7,5 kg, tehát nagyon könnyen mozgatható.

 

dacapo zoom 700x

 

Az erősítő két külön csatornával rendelkezik, melyek mindegyike külön gain-ezhető, illetve független háromsávos EQ-val van ellátva. Bemenetként egy-egy kombinált XLR/jack aljzatot kapunk és állítható, hogy vonal- vagy mikrofonszintű jellel használjuk. Ezáltal a mindkét csatorna alkalmas hangszer vagy mikrofon fogadására is. Eltérés azonban, hogy az 1-es csatornánál egy Tone feliratú gombbal találkozunk, ami amolyan bright kapcsolóként funkcionál: kissé vágja a közepeket és a magasakra ad nagyobb fókuszt, ezáltal egy nyitottabb, könnyedebb hangképet produkál. A 2-es csatorna egyedisége pedig egy high-pass-filter potméter. Ezzel a mély tartományt tudjuk jobban személyre szabni, ugyanis beállíthatjuk, hogy hol vágjon, mely frekvencia felett „engedjen át” az erősítő. A potméter 50-350 Hz között dolgozik, vagyis e két szélsőérték között tudjuk kiválasztani a vágási küszöbértéket. Ezzel és a Bass potméterrel egy makacsabb mélyekkel rendelkező akusztikus gitárt is meg lehet zabolázni akár problémásabb akusztikai környezetben is.

Az erősítő külön effekt szekcióval rendelkezik, melynek segítségével hat különböző effekt közül választhatunk, ezek pedig a következők:

  1. Reverb (long): nagyobb terű, hosszabb lecsengésű zengető
  2. Reverb (short): kisebb terű, rövidebb lecsengésű zengető
  3. Chorus: kórus effekt
  4. Custom delay + reverb: kombinált delay és reverb effekt
  5. My delay: Udo Rosner személyes delay presetje
  6. Tap n’ delay: tap tempo-val ellátott delay. Ennél az effektnél a külön megvásárolható lábkapcsolóval állíthatjuk be a tempót.

Az effekt szekcióhoz tartozik egy Level potméter, mellyel értelemszerűen az effekt mértékét tudjuk beállítani, továbbá egy Pan poti. Ez utóbbival az effekt két csatorna közötti „adagolását” tudjuk elvégezni. Középállásban mindkét csatorna ugyanolyan arányban kap az effektből, balra tekerve az 1-es csatorna többet, a 2-es kevesebbet, jobbra tekerve pedig pont fordítva működik (a 2-es kap többet, az 1-es kevesebbet). Szélsőértékeknél csak az adott csatornára vonatkozik az effekt, a másik teljesen száraz marad, vagyis ott mintha „off” állásban lenne. Ez egy nagyon praktikus és egyszerű megoldás a két csatorna különböző arányú effektezésére.

 

DaCapo75 rear 700x

 

Az erősítő hátoldalán található egy fejhallgató kimenet, egy AUX bemenet, mely alkalmas külső forrásból származó hanganyag bevezetésére. Itt kapott helyet az effekt loop-hoz tartozó send / return ki- és bemenet is. A kis akusztikus erősítőkre nem jellemző, de a Da Capo 75-nél külön-külön jack-es vonalkimenet, és külön dedikált XLR D.I. kimenet is tartozik mindkét csatornához. Ez a szolgáltatás kifelé is függetleníti a két csatornát egymástól.

 

DaCapo75 angle 700x

 

Hang

A Da Capo 75 erősítő hangját tekintve a színezetlen, naturális hangú erősítők közé tartozik, ugyanis nem érzékelhető rajta olyan markáns karakter, amit rá akarna erőltetni minden hangszerre. Ennek tulajdonságnak köszönhetően a minőségi hangszerek jobban teret kapnak a kibontakozásra, illetve lehetőséget ad arra, hogy valóban a gitár érvényesüljön. Teljesítményét tekintve kisebb zárt térben akár önmagában is elég PA-nek egy egyszemélyes, vagy pár fős akusztikus megmozdulás alkalmával. Nagyobb színpadokon, szabadtéren nyilván csak monitorként jöhet szóba, viszont ebben a szerepkörben is valószínűleg megfelelően megállja a helyét. A fent említett három sávos EQ, annak kiegészítő lehetőségei (Tone gomb, illetve a másik csatornán pedig a high-pass-filter) az aktuális hangszer beépített elektronikájának hangszínezési lehetőségeivel karöltve még problémásabb akusztikai körülmények között is nagy valószínűséggel megoldást kínálnak a megfelelő hangkép kialakítására.

Az effektek minőségüket tekintve az erősítőbe épített verziók közül a jobbak közé sorolhatók. Nyilván ezek a legegyszerűbb módon paraméterezhetők (csupán az effekt mértéke állítható), így, ha valaki kényes az effektekre és sokrétűbb beállítási lehetőségeket kíván, az úgyis külső effekttel oldja meg ezt a kérdést. Ha azonban különösebb megfejtés nélkül, csak egy kis térre van szükség, akkor a beépített reverbek például kellemesen szólnak és egy pillanat alatt betekerhetők a megfelelő mértékben.

 

DACAPO75 tok 550x

Összefoglalás, ajánlás

Az Udo-Amps Da Capo 75 egy kompakt, természetes hangú erősítő, mely jól átgondolt, praktikus szolgáltatásokkal bír. Nagyon egyszerű kezelőfelületet kínál, minden alapdolgot tud, amit egy ekkora erősítőnek tudnia kell. Teljesen jól használható az akusztikus gitáros-énekesek számára klubkoncerteken. Lehetővé teszi, hogy a nagyszínpadra is magával vigye az ember azt a komfortot, amit megszokott, ugyanis a két csatornájának független DI kimeneteivel teljesen független kontrollként használhatjuk, illetve a kikevert sound-ot továbbíthatjuk csatornánként a hangmérnök felé. Súlya nagyon baráti, még a nyolc kg-ot sem éri el, így a saját hordtáskájával gyakorlatilag vállon szállítható akár gyalog is. Ha valaki egy kompakt, minőségi akusztikus erősítőt keres, annak mindenképpen megér egy próbát!

 

 

Technikai adatok

Tesztpéldány: Mezzoforte Hangszeráruház
Ár: 489.900 Ft
Teljesítmény: 75W
Dinamika tartomány: 92dB
Hangszóró: 8"
2 csatorna független EQ-val és külön DI kimenettel
2 kombinált jack/XLR bemenet
2 vonal kimenet: előerősítő szint és -10dBV
AUX bemenet
Effekt loop
6 digitális effekt (2 reverb, 2 delay, reverb+delay, chorus)
Lábkapcsolóval vezérelhető delay effekt (a lábkapcsoló nem tartozék)
Szín: fekete
Súly: 7,5 kg
Méret: 325 mm (hosszúság) x 245 mm (szélesség) x 265 mm (magasság)
Tartozék: hordtáska