zenesz_logo.pngA Vox és a gitárlegenda, Sir Brian May együttműködése nyomán született meg két signature erősítő, melyek a Queen ikon egyedi gitárhangzását ígérik két apró eszközben.

Kevés olyan legendás gitár/erősítő páros létezik, mint a Red Special (Brian May saját készítésű elektromos gitárja) és a Vox AC30. A Vox legfrissebb signature modelljeivel ebből a kettősből a jellegzetes erősítő hangzást célozta meg és két apró eszközt jelentett be, az amPlug Brian May fejhallgató erősítőt és a Nutube technológiára épülő MV50 Brian May erősítőfejet.

amplug 700x

amPlug Brian May

Az amPlug esetében egy túlhajtott AC30 erősítő Treble Boosterrel dúsított hangzásának reprodukálása volt a cél – fejhallgató hangerő szinten. Ugyanakkor az amPlug három beépített effektet is kínál – a tap tempo lehetőséggel ellátott Brighton Rock delay, Phaser és kórus – sőt, a We Will Rock You jellegzetes taps / lábdobogás ritmus sávját is megszólaltatja. A videó elején Brian May be is mutatja az erősítő ezen képességét. Az amPlug-hoz, kis hangerejű, fejhallgató nélküli gyakorláshoz egy mini hangfal is létezik, aminek színvilágát a Red Special inspirálta.

ampplug 2 800x

Az amPlug Brian May 2 db AAA elemmel nagyjából 10-16 óra üzemidőt biztosít, attól függően, hogy a ritmus sáv és/vagy az effektek be- vagy ki vannak kapcsolva.

Az amPlug tájékoztató ára 65 EUR.

MV50 front 800x

MV50 Brian May

A két signature erősítő közül kétségkívül az MV50 az izgalmasabb, ami a Vox Nutube technológiáját bevetve igyekszik autentikus csöves hangzást nyújtani. Ha a specifikációt nézzük, az MV50 a korábbi Vox MV50 áramköreire épül és a Vox AC30 hangzását célozza meg, de ebben a változatban a Knight Audio Technologies treble boostere is helyet kapott, a még inkább „May-szerű” hangzás érdekében.

May a videóban szerényen azt mondja, hogy a hangzása alapvetően a gitárján, a treble booster-en és a Gain megnövelésén alapszik. Bár azt is említi, hogy ez a sound már megvolt a fejében, mielőtt még megtalálta volna, és ebben segítségére volt Rory Gallagher, aki szintén Vox AC 30-at és treble boostert használt.

MV 50 rear 800x

Az ízléses első panelen található Gain, Tone, Volume potik mellett fontos eleme az MV50 Brian May erősítőnek a hátsó panelen elhelyezett Treble Boost kapcsoló. Az MV50 Brian May erősítő 50 W teljesítményt ad le és a hangfalkimenet mellett található impedancia váltóval 4, 8 és 16 Ohmos ládához illeszthető.  Szintén a hátsó panelen kapott helyet egy kétállású EQ kapcsoló – Flat és Deep felirattal. A Flat állást inkább nagyobb ládákhoz javasolják, míg a Deep a kisebb hangfalakból is több mélyet hoz ki. A hangfal emulációval ellátott vonal- és fejhallgató kimenet 6,3 mm-es sztereó jack aljzat formájában van jelen, vagyis ez az apró erősítő akár színpadon akár stúdióban tökéletesen megállja a helyét.

MV50BM slant 800x

Az MV50 teljesen analóg előerősítőjében egy 6P1 Nutube cső, állítja elő az autentikus csöves hangzást, az innovatív előerősítő fokozatot egy külön, az MV50 számára tervezett, rendkívül megbízható és hatékony „D” osztályú végerősítővel kombinálták. Az erősítő 19 V-os tápegységgel üzemel, ami természetesen tartozék.

 

 

Az MV50 tájékoztató ára 299 EUR.

Mindkét erősítő önállóan és speciális, limitált kiadású szettben – ami tartalmazza a megfelelő hangfalat – is megvásárolható, bár úgy tűnik, hogy a szettek a legtöbb helyen már nem kaphatók.

További információk: https://www.voxamps.co.uk/collections/brianmay