zenesz_logo.png



A Fender két új erősítővel bővítette 2022-es újdonságai sorát, ezek a Mustang LT40S és a Limited-Edition Pro Junior IV SE.

A kaliforniai gyártó szerint az új erősítők a Fender modern és klasszikus hangzását reprezentálják, a Mustang LT40S a márka digitális technológiáját vonultatja fel, míg a Pro Junior IV SE a tradicionális kompakt csöves gitárerősítők hangzását kínálja.

fender mustang lt40s 1 700x

 

Fender Mustang LT40S

A Fender Mustang LT40S a népszerű Mustang LT erősítősorozat legújabb tagja. A gyártó elsősorban gyakorlásra, otthoni jammelésre ajánlja a 40 W-os sztereó erősítőt, melyben két szélessávú 4 inches hangszóró szólaltatja meg a 2 x 20 W teljesítményt.

Az intuitív és felhasználóbarát kezelőfelülettel ellátott modellező erősítő tulajdonképpen az egyre népszerűbb desktop, vagyis asztali gitárerősítők sorát gyarapítja, amely kategóriát még jó pár éve a Yamaha hozta létre THR erősítőivel. A 30 gyári preset, ami mellé további 30 presetet menthetünk el, (akár saját, akár letöltött) sokféle zenei stílust felölel, és szinte a gitárhangzások „Greatest Hits” válogatását tartalmazza. Húszféle erősítőmodell közül is válogathatunk, melyek a klasszikus vintage Fender erősítők mellett modern high-gain erősítőket is kínálnak. 25 féle beépített effekt is rendelkezésünkre áll – torzító, overdrive, kompresszor, modulációs effektek, reverb, delay stb. – ezekkel és az erősítőmodellekkel rugalmasan és széles spektrumban alakíthatjuk gitárhangzásunkat. Az ingyenesen letölthető Fender TONE LT Desktop alkalmazással akár Mac, akár Windows környezetben könnyedén editálhatjuk, rendszerezhetjük és elmenthetjük a preseteket.

fender mustang lt40s panel 1200x

 

A kezelőpanelen 1,8”-os színes kijelző van segítségünkre, a digitális szekció kezeléséhez szükséges gombok mellett Gain, Volume, Treble, Bass és Master potikkal alakíthatjuk hangzásunkat. A csendes gyakorláshoz sztereó fejhallgató kimenet, a kísérő sávok „beküldésére” AUX bemenet áll rendelkezésünkre. Az erősítő doboza fából készült – ami jótékony hatással van a megszólalásra – fekete műbőr bevonat, Fender logós fekete hangszóróvászon, valamint a hátoldalon elhelyezett apró basszusreflex nyílás jellemzi a kis erősítőt.

Bár a Fender asztali erősítőként definiálja a Mustang LT40S modellt, lássuk be, hogy a 2 x 20 W teljesítmény nem annyira jellemző a desktop erősítőkre és akár egy kisebb próbateremben is elég lehet. A Mustang LT40S méretei 20,4 x 36,5 x 21 cm (magasság x szélesség x mélység) a súlya 5,67 kg, hazai ára 91 900 forint.

 

Fender 2231306010fr 600x

 

Fender Pro Junior IV SE

A másik bejelentett újdonság a Pro Junior IV SE, ahol az SE az jelöli, hogy a népszerű Pro Junior IV Special Edition verziójáról van szó. A standard változat 1x 10′′-os Jensen P10R hangszóróval készül, az SE modellben egy szintén 10 inches „Fender Special Design” hangszóró dolgozik, ami a gyártó közlése szerint feszesebb, kiegyenlítettebb, fényesebb magasakkal rendelkező hangzást nyújt. Ugyanakkor újra hangolták a Pro Junior IV SE overdrive áramkörét is, ami a túlhajtott hangzás mélyeit feszesebbé tette és így erőteljes túlhajtás esetén is érthetőbb sound-ot kapunk.

 

 

A kombóban 2 x 12AX7 cső hajtja az előfokot, a 15 W teljesítményt pedig 2 x EL84 végcső biztosítja. A full csöves 15 W teljesítmény stúdióban és kisebb színpadokon is elég lehet. A kezelőfelület nem túl bonyolult, krómozott kezelőpanelen egy hangerő és egy hangszín poti áll rendelkezésünkre, viszont a kombó jó barátságban van az effektpedálokkal… Azt talán mondanunk sem kell, hogy Pro Junior IV SE mind hangzásban, mind megjelenésében hozza a tradicionális Fender vibe-ot, és hogy megkülönböztesse magát a tweed original-tól az SE változat fekete műbőr borítást visel, és mind a kezelőpanel, mind az első ezüst hangszóróvászon kissé öregített. A kombó méretei 36,83 x 38,73 x 22,22 cm, súlya 10,36 kg, hazai ára 182 900 forint.

További részletek: Fender