zenesz_logo.png



- BORBÉLY TAMÁS - A BluGuitar hivatalosan is bejelentette régóta várt analóg áramkörökből álló, programozható új erősítő és effekt egységét, az AMP X-et.

Hét évvel ezelőtt a német gitáros és erősítőfejlesztő Thomas Blug egy forradalmi, pedálformátumú erősítővel rukkolt elő, melyet Amp 1 névre keresztelt, ezzel nem kis lendülettel el is indította saját brand-jét, a BluGuitart. Ez az alig több mint egy kilogrammos erősítő a nanotube technológiára épült, ugyanis az átlagosnál jóval kisebb méretű csövet alkalmazott a végfok szekcióban. Az Amp 1 erősítő méretét meghazudtoló hangerővel és hangminőséggel rendelkezett, ugyanakkor rengeteg praktikus szolgáltatással is bírt. Az idei NAMM Show-n Thomas bemutatta a cége következő mérföldkövét a BluGuitar Amp X erősítőt, ami 100 W-os Nanotube™ végerősítővel büszkélkedhet. Már 2020-ban röppentek fel hírek erről az erősítőről, azonban a fejlesztése csak idén kanyarodott valóban a célegyenesbe.

 

bluguitar ampx front geschlossen 750x

 

Az Amp X nem csupán egy erősítő, hanem egy teljes rendszer, mely magában foglal rengeteg digitális, és analóg effektet, előfokokat, végfokot, magyarán szólva mindent, amire egy gitárosnak szüksége lehet „a hangszer, és a láda” között. Thomas Blug koncepciója az volt, hogy a digitális és analóg világ szimbiózisából alkosson egy komplex rendszert, mely ugyanakkor átlátható, könnyen kezelhető, ezáltal mindenki számára jól használható legyen.

 

bluguitar ampx top 1300x

 

A kezelőpanel alapvetően két részre osztható, az egyik az Amp 1-nél már jól ismert erősítőhöz kapcsolódó rész – hangerő, gain, EQ potméterek. Ez a felület mindig elérhető, kéznél van, szem előtt van, azonban a másik panelt egy nyitható fedél takarja. Ez a második szekció tartalmazza az effektek, erősítő- és hangfalmodellek paraméterezéséhez szükséges négy darab X Controls potmétert, melyekkel mindig az aktuális (szerkesztés alatti) szekcióhoz tartozó paraméterezést végezhetjük. Szerepük tehát mindig ennek megfelelően változik és mindegyik rendelkezik egy-egy mini LED kijelzővel. Ezen kívül még helyet kapott itt két fix funkcióval rendelkező potméter,  a Boost, és a Powerdrive. Előbbi az előfok-, utóbbi pedig a végfok torzításáért, illetve szaturációjáért felelős. Itt a kezelőfelület eltakarható részén található a LED kijelző, mely csukott állapotban is látható egy kis ablakon keresztül. Szintén itt helyezték el a PEDAL/AMP/FX/CAB nyomókapcsolókat, melyekkel azt választhatjuk ki, hogy az AMP X melyik szekciójában akarunk navigálni.

 

bluguitar ampx preamp 750x

 

Az Amp 1 négy csatornával rendelkezett, melyek Clean, Vintage, Classic, és Modern névre hallgattak. Egy forgókapcsolóval itt is választhatunk ezek közül, azonban az elnevezések itt nem négy csatornára, hanem inkább négy kategóriára utalnak, ugyanis egy-egy kategória több erősítőmodellt is tartalmaz. A kezelőpanel érdekessége, hogy nyitott állapotban az erősítőhöz tartozó (mindig látható) potméterek az adott erősítőblokkot paraméterezik, csukott állapotban viszont egy mindenre vonatkozó, Global vagy Master EQ, illetve Master potméterekként viselkednek. Nagy ötlet ez a kettős szerep, hiszen a sound-ok gyártásakor, szerkesztéskor nagyban megkönnyíti az ember dolgát a megnövelt kezelőfelület, azonban élő, koncert szituációban, színpadon, úgy kezelhetjük, mintha csak egy klasszikus, analóg erősítő lenne. Itt fontos megjegyezni, hogy az egység erősítőrésze amúgy tényleg analóg.

 

bluguitar ampx back 1300x

 

A leírások szerint az új egységben megtalálható minden korábbi hangzás, ami az AMP1 Mercury és a metalra fókuszáló AMP1 Iridium Edition modellekben rendelkezésünkre állt, és még egy rakás erősítő, effekt és hangfal preset, melyek a BlugPrints-en keresztül érhetők el.  Az AMP X dinamikus IR (Impulse Response) technológián alapuló hangfal modell „gyűjteményt” is kínál, melyekből egyszerre akár ötféle is használható.

Az eszközön hat lábkapcsolót találunk, melyek szerepe szabadon megválasztható, programozható. A lábkapcsolók feladata lehet például: presetek választása, egyes effektpedálok ki- és bekapcsolása, delayhez kapcsolódó tap tempo kapcsoló stb.

Az AMP X számos beépített analóg effektet (kompresszor, boost, overdrive, fuzz, tremoló) és digitális effektet kínál – ezen belül pre/post sztereó/mono – kórust phasert, flangert delay-t és reverbet, melyeket egy 8 magos processzor vezérel.

 

bluguitar full width feature 8 700x

 

Ami a kimeneteket illeti, kapunk két (16 és 8 ohmos) hangfal kimenetet, két (bal/jobb) XLR kijáratot, melyekkel keverőre, PA rendszerre, audio interfészre küldhetünk szimmetrikus jelet. Rendelkezésünkre áll még effekt loop send/return, MIDI I/O és két expression pedál csatlakozási lehetőség is. További érdekes és hasznos jellemző az un. AMP X-Wings, vagyis AMP-X szárnyak, ezek olyan konzolok, mellyel a pedálerősítő mindkét oldalára fixen rögzíthetünk további kontroll pedálokat, lábkapcsolókat,  további extra funkciók kezeléséhez.

Thomas Blug saját bevallása szerint még nincsen teljesen kész az erősítő, jó néhány apró finomítás szükséges a végső, piac-kész verzió létrehozásához, azonban már a NAMM-on meg szerette volna mutatni, hogy mi is várható. A tervek szerint 2023 év elejére már mindenki számára megvásárolható lesz az új Amp X erősítő. Kíváncsian várjuk!

 


További részletek: https://amp-x.bluguitar.com/en/