zenesz_logo.png



– BORBÉLY TAMÁS – 2022 év elején a Line 6 új erősítővel lépett a színre, ugyanis piacra dobta a háromtagú Catalyst családot.

Catalyst 60 front 600x

Line 6 Catalyst 60

Az új Line 6 Catalyst kombó sorozat tagjai méretben, illetve teljesítményben térnek el egymástól. A Catalyst 60 értelemszerűen 60 W-os teljesítményű és egy 12”-os 60 W-os Catalyst HC 60 hangszóróval van felszerelve.

Catalyst 100 front 700x

Line 6 Catalyst 100

Valamelyest nagyobb ládával, illetve 100 W-os teljesítménnyel, de még mindig egy 1 x 12”-os Catalyst HC 100 hangszóróval szerelt a Catalyst 100.

Catalyst 200 front 800x 

Line 6 Catalyst 200

A legnagyobb testvér a Catalyst 200 esetében pedig a 200 W-os teljesítményéhez 2 x 12”-os Catalyst HC 100 hangszóró párosul. Ez a három különböző konstrukció gyakorlatilag lefedi az igényeket a gyakorló erősítőtől a próbatermi alkalmatosságon át egészen a nagyszínpadi motyóig.

Catalyst 200 back 800x

A Line 6 jó néhány éve szignifikáns módon jelen van az effekt, illetve multieffekt piacon. Korábban a POD széria, az „M” széria, majd a márka bajnoka, a Helix multieffekt család neve a legtöbbek számára ismerősen csenghet, hiszen nagyon népszerű termékek. A Catalyst erősítő megalkotásánál alapkoncepció volt, hogy a fent említett effektek, illetve a Helix által alkalmazott algoritmusok egy része be legyen építve egy kombó verzióba, melyhez semmi egyéb eszköz (monitor, végfok stb.) nem szükséges a megszólaláshoz. Ez a plug-and-play módú alkalmazás azoknak kedvez, akik bár szeretnék kihasználni a legújabb effektek, illetve a digitális technika adta lehetőségeket, de egyszerű, analóg mintára szeretik kezelni az erősítőjüket. Tehát röviden úgy is fogalmazhatunk, hogy a Catalyst nem más, mint a Helix adta lehetőségek kivonata egy kombóba építve.

Catalyst Beauty detail 700x 

A szolgáltatások áttekintése

A Catalyst erősítő hatféle erősítőmodellel rendelkezik. Jelen esetben a fizikai végfok, és a láda ugye adottak, tehát a fenti erősítőmodellek esetében gyakorlatilag előfokokról beszélhetünk. Ez a hat modell – Clean, Boutique, Chime, Crunch, Dynamic, Hi Gain – a kristálytiszta soundtól a klasszikus brit crunch-on át a brutális high-gain-ig mindent lefed. Gyakorlatilag a két szélsőség (tiszta és high-gain) közötti négy előfok típus elég jól lefedi azokat a drive textúrákat, melyek a rocktörténet valódi csöves erősítőinek világából jól ismertek. Minden egyes erősítőmodellhez saját Boost is tartozik, tehát ezzel tovább árnyalhatjuk az adott gain fokozatokat.

A Catalyst erősítő esetében az effektek három kategóriába sorolhatók: Delay, Modulation, Pitch/Synth. Minden kategória esetében hat különböző típusú effekt közül válogathatunk. Ehhez a három kategóriához még hozzájön a Reverb szekció, melyet azért említünk külön, mivel a kezelőfelületen az előbbiektől függetlenül használható, paraméterezhető. Az erősítő rendelkezik saját zajzárral, melyet a Boost gombot nyomva tartva ugyancsak a Boost potméterrel aktiválhatunk.

A Catalyst USB-n keresztül számítógéphez kapcsolható, interfészként is használható felvételekhez, továbbá egy ingyenes szerkesztő szoftver (Catalyst Edit) segítségével mélyebb paraméterezési lehetőségeket érhetünk el mind az előfokok, mind az effektek terén. A kombó MIDI bemenete közvetlenül a fent említett USB mellett kapott helyet. (Csak a Catalyst 100/200 modelleknél.) Minden Catalyst típusnál a kombó hátulján megválaszthatjuk a végfok kimeneti teljesítményét. Egy potméterrel némíthatjuk is azt (felvételek esetén jól jöhet), illetve választhatunk a 0.5 W, fél teljesítmény és teljes teljesítmény opciók közül.

Catalyst 200 bac panel 1300x


Szintén az erősítő hátulján található az effekt loop-hoz tartozó Send és Return ki- és bemenet, melyek közül a Return bemenethez egy kapcsoló is tartozik, ezzel az erősítő egy végfokkal rendelkező ládává alakítható, ha esetleg minden effektet és előfokot egy külső multiból szeretnénk hozni. A hátsó panel utolsó eleme egy Ground Lift kapcsolóval ellátott XLR DI kimenet, melyet hangszóró szimulációval is elláttak. Ezzel mikrofon nélkül, egyszerűen adható ki jel a PA, vagy egy interfész felé.

Catalyst 100 top 1200x

A kezelőfelület áttekintése

A kombó kezelőfelülete valóban egy klasszikus, analóg erősítőjére hasonlít. A gitár bemenet mellett található a hatállású választógomb, mellyel az erősítő (előfok) típusát választhatjuk meg. (Másodlagos funkciójáról lejjebb lesz szó.) Itt található a Gain, illetve Boost potméter is. A következő részleg az EQ szekció, ahol a Bass, Mid, Treble és Presence gombokat helyezték el, utána az adott csatorna hangerő potméterét találjuk.

Következik az Effect potméter, amivel az adott effekt és a száraz jel arányát tudjuk keverni. Az Effect potméter feletti SEL gombbal lehet ki és bekapcsolni az effektblokkokat, a mellette lévő TAP gombot nyomogatva lehet a háromféle kategória – Delay, Modulation, Pitch/Synth – között lépkedni, majd az így kiválasztott effekt kategóriából az Amp Selector tekerővel választhatunk a kategória alá tartozó hat effekt típus, illetve a Reverb hat típusa közül is. A TAP gomb további funkcióikkal is rendelkezik: a Delay-nél, a tempó „beteppelésére” szolgál, ha nyomva tartjuk, a hangolót aktíválja.

Az erősítőhöz kapcsolható a Line 6 LFS2 lábkapcsolója, mellyel két erősítőcsatorna között választhatunk, illetve az aktuális effektet, a boost-ot, vagy a reverb-et (vagy ezek közül egyidejűleg akár kettőt is) ki- és bekapcsolhatjuk. Az alapvető funkciók tekintetében a Catalyst kezelőpanelje nagyon letisztult képet ad, de a teljes potenciál kihasználása (effektek kiválasztása, paraméterezése stb.) esetén képben kell lenni, hogy pontosan milyen kezelőfelületi kombinációk léteznek (egyes gombokat két másodpercig nyomva tartva bizonyos potméterek új funkciókkal bírnak stb.)

 Catalyst 200 Venue 643 650x


Összefoglalás

A Line 6 Catalyst kombó család egy viszonylag egyszerűen kezelhető, instant megoldást kínál azoknak, akik nem igazán szeretnek sokat vacakolni multieffektekkel, akik elveszettnek érzik magukat a mai modellek adta lehetőségek tengerében, viszont az alapvető effekteket szeretnék Helix minőségben használni, mindezt úgy, hogy a cucc azonnal megszólaljon bármilyen monitorozás, vagy FRFR hangfal nélkül. A Catalyst ilyen módon egy esszenciális kivonatot tartalmaz a Helix világból és klasszikus kombó formába önti azt. Érdemes kipróbálni!


A Line 6 Catalyst erősítők március-április folyamán kerültnek a boltokba, a pontos időpontról és az árakról a hivatalos Yamaha márkakereskedőknél lehet érdeklődni.