zenesz_logo.pngWashburn gitárokról már jó ideje hallhatunk, de Washburn erősítőről eddig nem volt tudomásunk. Az amerikai cég jócskán megerősödött ahhoz, hogy más gitáros tartozékokat is felvegyen a gyártmányai sorába.

Wasburn BD12 600x400.jpg

 

 

Ilyen például a Bad Dog névre hallgató gyakorló erősítő család. Ezúttal egy kis teljesítményű 12 wattos gyakorlóerősítőt fogok bemutatni. 

 

A dobozából kivéve feltűnik az előlap fémes színű dominanciája. A kezelőpanel eloxált natúr színű alumínium, a potmétergombok fényesre polírozott alumíniumból vannak, és a szokásos vászon helyett is egy lyukacsos alumíniumlap került a hangszórók elé. Összességében kis mérete és súlya ellenére egy masszív erősítő benyomását kelti, ami bizalomgerjesztő a vásárló számára. A Kínában gyártott tranzisztoros erősítők fekete színű műbőrrel bevont dobozait műanyag védősarkokkal látták el.

 

A hangfal doboza hátul teljesen zárt, és ide semmilyen csatlakozót nem szereltek. Az összes kezelőszerv az előlapon van. A 12 wattos változat rugós zengetővel és anélkül is kapható. Nevében a típusjelzés után az R betű a zengetőt jelenti. A most bemutatott modell a sima zengető nélküli változat, 1 db 6 collos 8 ohmos hangszóróval.

 

A bemenet az előlap bal oldalán helyezkedik el. Ezt követi a bemeneti érzékenység Gain szabályzója, majd egy nyomógombos kapcsoló az Overdrive aktiválására. A csatorna hangerőszabályzója valamint egy mély, közép és magas hangszínszabályzó zárja a potméterek sorát. Nagyon érdekes és különleges a lekerekített végű fényes potmétergomb. Úgy néz ki, mint egy öreg repülőgép légcsavarkúpja, amitől aztán valóban vintage érzetünk támadhat, bár szerintem kifejezetten modern megoldás, más erősítőn nem igazán láttam ilyet.

 

Találunk egy vonalkimenetet és egy fejhallgató-csatlakozót is. Ide fejhallgatót csatlakoztatva a hangszórót leválasztja, ezáltal lehetséges szobában mások zavarása nélkül is gyakorolni. A ki-bekapcsolót az előlap jobb szélén helyezték el egy zöld LED dióda kíséretében, mely mutatja a bekapcsolt állapotot.

 

A BD12 voltaképpen egycsatornás erősítő, de egy kapcsoló segítségével egy magasabb torzítási fokozatba kapcsolható át. Ebben ez esetben a Gain a torzítást szabályozza.

 

Árát tekintve teljesen korrekt, az erősítő jól használható arra, amire tervezték.  ( - )