zenesz_logo.png



Egyéb húros hangszerek

A Red One House zenekar különleges zeneszerszámokat bemutató sorozata a #HANGSZERMUSTRA

 0 700x

 

A #HANGSZERMUSTRA videóblog gyűjteményben olyan egyedi, kézzel készített, ritka hangszereket mutatnak be, amelyeket elsősorban a blues műfaj képviselői használnak koncertjeiken. A rövid blogokból megismerhető a hangszerek története, hogyan készítették őket, és milyen hangjuk van. A mai adás vendége Filep Lajos hangszerkészítő, akivel áttekintjük a LAP STEEL GITÁROK történetét a vasúti talpfától egészen a mai modern elektromos steel gitárokig.

 

 

HANGSZERMUSTRA EXTRA E25 - LAP STEEL GITÁR

„Az első hangszedők megjelenésével egy időben, azaz 1934-ben elkészült az első elektromos lap steel gitár. Készítője Adolf Rickenbacker villamosmérnök volt, akiről a hangszer Rickenbacker's Frying Pan nevet kapta. Ez egy hagyományos palacsintasütőre hasonlított, kerek fém dobozzal és fém nyakkal, ebbe lett beépítve a hangszedő, elég érdekes hangja volt. Később ennek modernebb változatait már a Gretsch, a Fender, a Supro és a Gibson is gyártotta. Egy 1939-es Gibson lap steel alapján én is elkészítettem a saját változatomat. Nagyon nehéz volt megszerezni az eredeti rajzokat, de sikerült! 3 hónapos munka volt, míg mindent beszereztem és mindent legyártottam.

 

1 cig 750x

 

8 front 750x224x

 

A húrkulcsok és a gombok kivételével az összes alkatrész saját kézi készítésű (a fém alkatrészek, fogólap, húrláb stb..). A fényezés is érdekes dolog volt, mert sokan lakozzák, festik a gitárt. Én ezt nem akartam, meg akartam tartani a fa eredeti mintázatát, így olajokkal kezeltem. Mostanra szépen beérett, beszáradt és maradt a szép fényes formája. A gitár hangolása pedig C6-os, ezt a hangzást az 50-es években előszeretettel használták a big bandekben, jazzes és jól lehet vele játszani western swinget is. Mivel elektromos, ezért kéz játéka kiegészül egy beépített hangerőpedál, amivel a hangokat még finomítani lehet vele” – mesélt hangszeréről a készítő Filep Lajos.

 

7 pedal steel 550x

 

Ha tetszenek a különleges hangszerek, érdemes feliratkozni a Red One House zenekar YouTube csatornájára, mert az érdekes hangszerek tárháza folyamatosan bővül.