zenesz_logo.pngEgyéb húros hangszerek

Sorozatunk első részében öt különböző árfekvésű új Ortega ukulele család modelljeit mutattuk be, de ezzel még nem értünk a 2022-es Ortega ukulele újdonságok végére.

Ebben az írásban további 4 ukulele sorozat modelljeit vesszük szemügyre, melyek között különböző méretű, faanyagú és kivitelű hangszerekről lesz szó.

Ortega RUNAB 850x

BAMBOO sorozat RUNAB modellek

Ha a BAMBOO sorozat nevéből arra következtetünk, hogy az idesorolt hangszereknek valami közük lehet a bambuszfához, akkor nem tévedünk. Az ukulelék tetőlapja, kávája, hátlapja tömör bambuszfából készült, sőt, a hangszer összes további fa összetevőjének anyaga is bambusz, így a nyak, a fogólap és a húrláb is, ami kivételesen üdítő és elegáns megjelenésű hangszereket eredményez. A selyemfényű natúr lakkozás alatt szépen látható a bambusz többnyire egyenes, de helyenként csomós erezete. Mindegyik BAMBOO RUNAB ukulele cutaway fazonú és a testet, valamint a fogólapot fekete ABS binding szegélyezi.

A BAMBOO sorozat új modelljei négyféle méretben készülnek: szoprán, koncert, tenor és basszus. Az első három modell esetében a hanglyukat lézergravírozott rozetta díszíti, míg a basszus ukulele testén egy méretes „f” lyukat láthatunk. Ennél a változatnál a nagyobb húrfeszítés miatt a nyak is tömör bambuszfából készült.

Mindegyik hangszert elektronikával is ellátták, a szoprán, koncert és tenor ukulelék hangolóval felszerelt MagusUke elektronikát kaptak, míg a basszus ukulelén MagusUkePro elektronikával találkozhatunk. A szépen formázott tradicionális fazonú fejre Graph Tech Ratio friction hangolókulcsokat szereltek fekete tekerőgombokkal, ez alól kivétel a RUNAB-UB basszus ukulele, amelyen öntött hangolókulcsokkal intézhetjük a hangolást.

A négyféle hangszer fontosabb jellemzői:

RUNAB-SO szoprán ukulele
Skálahossz: 350 mm (13,78")
Nyakszélesség felső nyeregnél: 36 mm
Érintők száma: 15
Ár: 68 000 Ft

RUNAB-TE tenor ukulele
Skálahossz: 440 mm (17.32")
Nyakszélesség felső nyeregnél: 37 mm
Érintők száma: 18
Ár: 75 000 Ft

RUNAB-CC koncert ukulele
Skálahossz: 380 mm (14.96")
Nyakszélesség felső nyeregnél: 36 mm
Érintők száma: 18
Ár: 72 000 Ft

RUNAB-UB basszus ukulele
Skálahossz: 530 mm (20.86")
Nyakszélesség felső nyeregnél: 45 mm
Érintők száma: 16
Ár: 115 000 Ft

 

Ortega Bamboo RUSWB 850x

 

BAMBOO sorozat RUSWB modellek

Az Ortega BAMBOO sorozat még egy tiszta bambuszfa ukulele családot kínál, a RUSWB modelleket, itt is négy különböző méretű szoprán, koncert, tenor és basszus hangszerrel találkozhatunk. Ahogyan a RUNAB modelleknél, itt is az ukulelék összes fa eleme bambuszfából készült, a tetőlap, káva és hátlap anyagát pedig tömör bambusz adja. Amiben eltérnek ezek a modellek az előzőkben bemutatottaktól, az a hagyományos (nem cutaway) testforma és az izgalmas selyemfényű stonewashed, vagyis a kőmosott farmereket idéző finish. Érdekes, hogy ez a kőmosott finish az ukulele fogólapján, és a nyak hátoldalán is megjelenik. A négyféle méret egyéb paramétere megegyezik az előző BAMBOO sorozatú modellekével, azonban a basszus ukulele kivételével ezek a hangszerek akusztikusak, vagyis nincsenek elektronikával felszerleve.

A RUSWB-UB basszus ukulele hangolóval ellátott MagusUkePro elektronikát és öntött hangolókulcsokat kapott, és ez a basszus modell is tömör bambusz nyakkal büszkélkedhet, de a stílusos „f” lyuk sem maradhatott el. Itt kell megemlíteni, hogy a két BAMBOO sorozatú ukulele család minden modelljéhez jár egy szuper minőségű Deluxe puha tok is.

Hazai árak:

RUSWB-SO szoprán ukulele: 54 000 Ft
RUSWB-CC koncert ukulele: 57 000 Ft
RUSWB-TE tenor ukulele: 61 000 Ft

RUSWB-UB basszus ukulele: 118 000 Ft

 Ortega keiki k2 800x

Keiki K2 sorozatú ukulele készlet

A Keiki színes, játékos, szellemes dizájnú hangszereivel és azok tartozékaival tette ismertté nevét. A Keiki 2019 elején mutatta be K1 sorozatú, kifejezetten gyerekek számára tervezett sopranino méretű ukuleléit, melyeket 2020 elején a Keiki K2 széria követett. Azóta a gyártó több új modellel bővítette ezt a sorozatot. Most a 2022-es K2 sorozatú ukulele készleteket szeretnénk bemutatni, amelyek elsősorban kezdőknek, gyerekeknek kínálnak remek megoldást. Ugyanis a K2 csomaggal nemcsak egy szoprán ukulelét kapunk, hanem többféle kiegészítőt – heveder, pengetők, csíptetős hangológép, ukulele puhatok – melyek a kezdésnél, de a továbbiakban is megkönnyítik az életünket. Nem kell egyenként beszerezni ezeket a tartozékokat, hiszen megkapjuk egy csomagban.

 

A Keiki K2 ukulelék enyhén domborított hátlapja és a kávája ABS-ből készült, melyre dammar fenyő (másnéven kauri vagy agathis) top került, a testhez okume nyak csatlakozik, a fogólap és a húrláb anyaga szintén ABS. A Keiki K2 ukulelék hatféle gyönyörű selyemfényű pasztell színű tetőlappal kerülnek forgalomba, melyek a következők: Lemon Grass (LGR), Lavender Field (LAF), Caribbean Mint (CBM), Fairy Dust (FYD), Tomatillo (TMO) és Silent Clouds (SCL).

Az új K2 ukulelék skálahossza 364 mm (14.33") a nyak szélessége a felső nyeregnél 36 mm, az ABS fogólap 12 érintőnek ad helyet. A hangoláshoz nyitott mechanikás krómozott húrgépek állnak rendelkezésünkre, melyek fekete gombokat kaptak. A Keiki K2 ukulele készlet hazai ára színtől függetlenül 25 200 forint.

Ortega KSS 750x

Keiki K2SS Superscale sorozatú ukulele készlet

A K2 sorozat részeként jelentek meg a K2SS ukulelék, melyeket szintén kiegészítőkkel, csomagban vásárolhatunk meg. Az SS a Superscale kifejezésre utal, ami azt jelenti, hogy a szoprán méretű testet koncert méretű nyakkal és fogólappal kombinálták. Ez olyan játékkényelmet biztosít, amit semmilyen más ukulele nem ad. Ezek a művészi alkotásnak is beillő kaleidoszkóp mintázatú tetőlapok is dammar fenyőből (agathis) készültek, míg a káva és a hátlap anyaga ABS. Szép megoldás, hogy a fejrészen is visszaköszön a tetőlapon látható mintázat. Az okume nyak selyemfényű natúr lakkozást kapott, a 12 érintős fogólap és a húrláb anyagát ABS adja. Itt is nyitott mechanikás öntött hangolókulcsokkal találkozhatunk, a nyak szélessége a felső nyeregnél 36 mm, a K2SS ukulelék skálahossza 380 mm (14.96") – vagyis a koncert méretű nyak miatt hosszabb, mint a K2 változaté.

A K2SS ukulelék a fent már említett kiegészítőkkel (heveder, pengetők, csíptetős hangológép, puhatok) selyemfényű kék, narancs és vörös kaleidoszkóp finish-sel kaphatók, javasolt hazai áruk, színtől függetlenül 27 000 forint.

Az Ortega 2022-es újdonságait bemutató sorozatunk következő, utolsó részében az Ortega akusztikus basszusgitárokról lesz szó.

Az Ortega és Keiki ukulelék forgalmazója a Meinl Distribution.