zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – A Headrush név mára valószínűleg ismerősen cseng mindenkinek, aki valaha foglalkozott gitár-multieffektekkel, illetve digitális modellező eszközökkel.

A piac egyik vezető brandje nemrég újabb családtaggal rukkolt elő, melyet Headrush Core-nak kereszteltek el. A széria zászlóshajója – Headrush Prime – után tudását tekintve ez a modell a következő a sorban, gyakorlatilag nevezhetjük a Prime kisebb változatának is. Vegyük szemügyre közelebbről, hogy mit is tud ez a legújabb modell!

CORE LOWRES ORTHO

Szolgáltatások

A Headrush Core a Prime tudásával rendelkezik, azonban kisebb méretű, ezáltal csak öt lábkapcsolóval látták el, továbbá nincsen integrált expression pedálja, de természetesen külső expression pedállal bővíthető. A kasznija jó masszív, mondhatni hozza a szokásos Headrush minőséget. Az LED kijelzője is nagy, 7”-os, tehát megegyezik a Prime kijelzőjének méretével. A kijelző érezhetően gyorsabban reagál, jobban használható, mint korábban a régi modelleken, bár könnyen lehet, hogy új firmware-rel azóta már azok is szaporábbak lettek. Az eszközön történő navigálás, szerkesztés nagyon gyors és nagyon egyszerű, menürendszere jól áttekinthető. A mai okoseszközök világában szinte mindenkinek otthonos érzés lehet.

A multieffektek esetében, ha egy adott modellnek megjelenik egy csökkentett méretű, kisebb, kompaktabb változata, akkor általában az tudásbeli kompromisszumokkal is jár. A Headrush Core-nál szerencsére nem ez a helyzet. Ugyanis közte és a vezető modell, a Prime között, mindössze fizikai méretekben és ennek következtében a lábkapcsolók számában és a beépített expression pedál létében van eltérés, a DSP kapacitás, az egységen futó szoftver azonos, tehát azonos tudásúnak nevezhető. Ilyen azonosság a Boss GT1000 és a GT1000-Core-nál volt tapasztalható, tehát ilyen módon még elnevezésében is szinkronban van a két történet.

CORE LOWRES BACK 1200x

Akárcsak a Headrush Prime, úgy a Core változatban is komoly „ellátmány” található kifejezetten énekhez. Az egység egy külön gain-ezhető, kombinált XLR-jack aljzattal rendelkezik, ami mikrofon csatlakoztatására hivatott, ugyanis ez az eszköz egy teljes értékű ének-multieffekt is. A tarsolyában található jó néhány olyan dedikált ének effekt, mint például Delay, Reverb, Doubler, Vocal Harmony, ének torzító, valamint az ipari sztenderdnek számító Antares Auto Tune. Adott esetben két külön effektláncot szerkeszthetünk, illetve láthatunk a LED kijelzőn: az egyik az ének-effektek lánca, a másik pedig a gitár oldala. Ezek segítségével a gitáros-énekesek számára egy eszközben megtalálható minden létező színpadi effekt.

 

6 Connections Mic input 1200x


Alapvető működését tekintve itt is a jó öreg Stomp, Rig, Hybrid, Setlist módok között válogathatunk, mint a többi, korábbi Headrush modellnél, annyi eltéréssel, hogy a Rig mód kétfelé vált: 5-Rig és 3-Rig. Az alábbiakban röviden ismertetjük a különböző módok lényegét:

Stomp

Ebben a módban az egyes lábkapcsolókra az aktuális effektlánc egy-egy effektjének ki- és bekapcsolását tudjuk osztani, vagyis kezelését tekintve mintha csak egy klasszikus, analóg pedálboardunk lenne.

5-Rig

A Rig módnak a Headrush gyakorlatilag a preset módot nevezi, ahol egy-egy lábkapcsoló egy-egy teljesen különböző effektláncot, presetet (vagyis Riget) takar. A 5-Rig mód a Core változatnál annyit jelent, hogy mind az öt lábkapcsolóra egy-egy Rig helyezhető.

3-Rig

A 5-Rig módhoz képest annyi a különbség, hogy itt csupán a középső három lábkapcsolóhoz rendelhető egy-egy Rig (vagyis preset), ugyanis a két szélső lábkapcsolóval a bankok között váltogathatunk nagyon gyorsan, ilyenkor a lábkapcsolók „bank up” és „bank down”-ként funkcionálnak.

Hybrid

Alapvetően a Rig és a Stomp módok keveréke, ugyanis egyes lábkapcsolókra Rigeket oszthatunk, másokra pedig az adott Rigen belüli effektek vezérlésének funkcióját.

Setlist

Ebben a nézetben a lábkapcsolókra setlistek vannak osztva, amelyek a Rigek rendszerezési egységei.

 

1 Hands Free Male 800x

 

A Prime-hoz hasonlóan itt is jelen van a gyakorlást segítő Practice Tool. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy bármilyen wav formátumú hanganyagot, vagy dalt feltöltsünk az egységünkre, majd utána lelassítsuk azt, esetleg beloopoljunk egy problémásabb részt, de még azt is lehetővé teszi, hogy félhangonként tetszés szerinti hangnembe helyezzük az adott zenei anyagot. Ezekkel a szolgáltatásokkal mindent megad ahhoz, hogy a legkönnyebben, és leghatékonyabban leszedjük, illetve megfejtsünk egy adott dalt, vagy dalrészletet.

 

5 Looper 1200x


A Headrush Core looper funkciója ötpercnyi loop-hosszra képes, ami kiemelkedőnek számít a multieffektek között. Az adott hosszon felvett rétegek száma természetesen itt is végtelen, de a loop hossz nagyon sok más multieffektnél még a 60 másodpercet is alig éri el (vagy még annál is rövidebb). Így az öt perc messze kiemelkedő, ami bőségesen elegendő gyakorlatilag szinte mindenre.

A Headrush Core Amp Cloner funkciójának segítségével magunk bővíthetjük erősítő-, illetve effektpedál modelljeinket, ugyanis saját kedvenc erősítőnket és pedáleffektjeinket (pontosabban azok tulajdonságait) tudjuk digitálisan profilozni, „klónozni” és digitális formában elmenteni Headrush Core egységünkre. Ez a szolgáltatás az erősítő, vagy pedál hangján és dinamikáján túl a játékérzet élethűségét is képes rögzíteni, vagyis megfelelő módon tovább „örökíteni” a Headrush-ba. Ezek után ugyanúgy használható a saját készítésű amp-, illetve effektmodell, mint a gyári modellek. Egyébként erre a klónozási technológiára épül a Kemper és az AmpliTube ToneX is.

 

4.1 Over the shoulder Female 800x

 

A Headrush Core saját Wi-Fi kapcsolódási lehetőséggel is rendelkezik, melynek segítségével külső Wi-Fi forrásra csatlakozva, interneten keresztül elérhető az úgynevezett Headrush Cloud. Ez a felhő gyakorlatilag a Headrush adattára, ahová a felhasználók feltölthetik rigjeiket, presetjeiket, kedvenc IR-jeiket, vagy éppen az általuk készített klón-erősítőket vagy pedálokat. Innen bármi letölthető bárki számára, így gyakorlatilag egy nagy, világszintű sound-eszmecsereként is felfogható ez az óriási információs adatbank. A cég által támogatott Artist Rig-ek, vagyis ismert zenészek által készített presetek is szép számban fellelhetők ebben a felhőben. Mivel rengeteg adat található, ezért fontos megemlíteni, hogy a kereső, pontosabban a filterező engine-je nagyon felhasználóbarát. Jól megadott kulcsparaméterek alapján lehet kiszűrni, rákeresni, hogy éppen mire is van szükségünk (zenei stílus, legnépszerűbb letöltés stb.)

A Headrush Cloud használatán kívül a Wi-Fi egy új kommunikációs csatornát nyit meg a felhasználó előtt, melynek segítségével kényelmesebben tudunk fel- és letölteni adatokat az egységre saját Dropbox fiókunkból.

 

 

Hangminőség

Ezen a területen nem igazán történt meglepetés: hozza azt a stabil, nagyon jó szintet, amelyet már jól megszokhattunk az elődöknél. Az erősítő-, illetve ládamodellezés a jó hangminőségen túl inspiráló játékérzetet biztosít. Tökéletesen használható akár nagyobb színpadokon is, lemezfelvételekre is kiválóan alkalmas. Effektjei jól paraméterezhetőek és minőségüket tekintve szintén a felsőbb ligában játszanak. A választható erősítőmodell és effektmennyiség folyamatosan bővül, rengeteg választási lehetőség van, de még emberi léptékű, illetve átlátható.

Összefoglalás, ajánlás

A Headrush Core egy nagyon naprakész, modern funkciókkal bíró gitár- és ének multieffekt. Méretét tekintve a középmezőnybe lehetne sorolni, ugyanis egyáltalán nem mondható kicsinek, de nagytestvéréhez, a Prime-hoz képest azért jóval kompaktabb, belső tartalomra, „agyi kapacitásra” pedig ugyanaz. Énekes-gitárosoknak kiemelten jó céleszköz, ugyanis egy egység mindent magában foglal, méghozzá nagyon jó minőségben. Aki ódzkodik a nagyméretű multieffektektől, de tudásban, hangminőségben nem szeretne kompromisszumot kötni, továbbá preferálja a felhasználóbarát kezelőfelületet, annak nagyon jó megoldás lehet a Headrush Core.

 

 

Technikai adatok

Tesztpéldány: Mezzoforte Hangszeráruház
Ár: 352.000 Ft
Külső IR támogatás
Antares Auto-Tune
Nagy felbontású 7”-es érintőképernyő
Közvetlen Wi-Fi kapcsolat a HeadRush Cloudhoz az egyszerű preset-klónozáshoz és megosztáshoz
Azonnali firmware-frissítés, számítógépes kapcsolat nélkül
Loopok rögzítése akár 5 perc hosszúságig
A looper szinkronizálása más eszközökkel MIDI-n keresztül, például dobgépekkel
Dalok betöltése a Dropboxból, a belső tárhelyről vagy csatlakoztatott USB-meghajtókról
Kiegészítő Bluetooth- és audió-csatlakozás a dalok mobileszközökön történő kíséretéhez Lábkapcsolók száma: 5 db, színes LED indikátorokkal
Bemenetek: mikrofon bemenet (kombinált jack-XLR), gitár bemenet (6,3 jack), expression pedál bemenet (6,3 jack), TOE (6,3 jack) FX return (6,3 TRS), MIDI In (5-pin DIN), AUX bemenet (3,5 TRS), EXT AMP (6,3 TRS)
Kimenetek: FX send (6,3 TRS), sztereó kimenet (2 x 6,3 jack és 2 x XLR), fejhallgató kimenet (3,5 TRS), USB-A, USB-B, MIDI Out (5-pin DIN)
Felvétel és re-amping Mac/PC-re a beépített USB audió interfészen keresztül
Sztereó FX loop az effektpedálok integrálásához
Méretek: 75 x 236 x 408 mm
Súly: 3,9 kg