zenesz_logo.png



Az IK Multimedia népszerű AmpliTube termékei, melyek gitár effekteket, erősítőmodell csomagokat foglalnak magukban, sokáig csak szoftveres felületen, plugin-ek formájában voltak elérhetőek.

Két éve a cég kihozott egy pedálsorozatot X-Gear néven, mely egy Reverb, egy Delay, egy Modulation, és egy Drive pedált tartalmazott. Ezzel a húzással az AmpliTube kitört a digitális felületekről és belépett a pedálok világába. Idén a cég bemutatott egy erősítőmodellező, illetve profilozó eszközt ToneX Pedal néven, mely formailag nagyon hasonlít az X-Gear sorozat tagjaihoz, azonban ez az egység kifejezetten az erősítő modellezéséért felelős. Jelen tesztünkben ezt a pedált mutatjuk be részletesen.

 

IK Multimedia TONEX Pedal 700x

 

Szolgáltatások

A ToneX Pedal meghatározásában szándékosan nem használtuk a „multieffekt szót”, mivel itt nem erről van szó. Ez az eszköz kizárólag az erősítőmodellezésre, profilozásra „szakosodott”, illetve tartalmaz néhány effektet, melyek az analóg világban is szorosabban az erőstőhöz kapcsolódnak. Nem másról van itt szó, mint az Amplitube szoftveres felületeken már jelenlévő ToneX pedál formátumú kiadásáról. Ez az eszköz az erősítőmodellezést a profilozás irányából közelíti meg, tehát alapvető működési elvét tekintve a Kemperhez, illetve a Neural DSP Quad Cortex-hez hasonlítható a legjobban. Szolgáltatásokban nyilván elmarad az említett társak mögött, mivel azok az erősítő profilok mellett egy eléggé komoly effekt parkot is tartalmaznak, azonban az erősítő profilokban egyáltalán nincs mögöttük, sőt…

A ToneX pedálra rátölthetjük akár saját erősítőnk profilját is, melynek elkészítéséhez egy másik eszközre, a ToneX Capture-re van szükség. Azonban a ToneX Pedal önmagában is teljesen jól használható, illetve óriási adatbank található az interneten, mely több ezer erősítő profilt tartalmaz. A ToneX Capture-re csak annak van szüksége pluszban, aki saját maga is szeretne profilozni.

 

tonex pedal half 800x

 

A ToneX Pedal mérete eléggé kicsi, körülbelül egy Line6 HX Stomp-nak megfelelő. Három lábkapcsolóval rendelkezik, melyekkel egy-egy preset érhető el, illetve együttes megnyomással bankot válthatunk mindkét irányba.

Az egység kezelőfelülete meglehetősen egyszerű. A potméterek elsődleges funkciójukat tekintve a felső feliratok szerint: Gain (bemeneti jel/torzítás mértéke), Bass (basszus), Mid (közép), Treble (magas), Volume (kimeneti hangerő) funkciókat látják el. A Parameter potmétert hosszabban nyomva tartva érhetjük el a potik alternatív funkcióját, mely az alsó sorban lévő feliratok szerint alakul: Reverb (mix), Compressor (treshold), Noise-gate (treshold), Presence, Depth (szintén a mély tartományokért felelős). A Parameter potit egyszer, röviden megnyomva további állítási lehetőségekhez férünk hozzá, melyekhez nem tartozik felirat. Itt elérhetünk egy mélyebb szerkesztési menüt, ahol a Reverbnek nemcsak a dry/wet arányát állíthatjuk, hanem kiválaszthatjuk a típusát, állíthatjuk a hosszát, pre-delay-t, a kompresszor esetében állíthatunk gaint, attackot, stb.

Fontos megemlíteni, hogy itt megválaszthatjuk azt is, hogy a Bass, Mid, Treble főfunkciók mely frekvenciákon dolgozzanak, illetve a közép tartományhoz kapcsolódóan „Q”-t is állíthatunk, vagyis a frekvencia állításánál alkalmazott haranggörbe nyílásának mértékét. Ez nagyon hasznos lehet a különböző erősítőmodellek esetében. Így gyakorlatilag presetenként külön parametrikus EQ áll a rendelkezésünkre, melynek segítségével rugalmasan tudjuk formálni a hangszínünket.

 

ik multimedia tonex pedal 700x

 

Az eszköz lehetőséget nyújt arra, hogy a különböző erősítő profilokhoz más és más ládaprofilt rendeljünk, illetve adott esetben bármelyik ki is kapcsolható. Tehát használhatjuk a pedált csak előfokként, vagy csak láda-szimulációként is. A ToneX Pedal képes az erősítő hangját az elé kötött overdrive pedálokkal együttes módon profilozni, tehát egy összetett (drive-erősítő-láda) profil is készíthető, illetve rátölthető. Ilyen módon egy komplexebb hangstruktúra tárolható a ToneX pedálon, illetve használható annak segítségével.

A ToneX pedál regisztrációja után a felhasználónak lehetősége nyílik az IK Multimedia által forgalmazott ToneX MAX és az AmpliTube 5 szoftverek ingyenes letöltésére, illetve használatára (ezek önmagukban majdnem elérik a száz euró körüli árat).

A pedál teljesen MIDI kompatibilis, képes jelet küldeni, illetve fogadni is, tehát alkalmas arra, hogy például egy rendszervezérlő switcher pedál irányította környezetben parancsokat fogadjon. Akár úgy is működtethető, hogy ő irányít, vagyis a ToneX pedálon presetet váltva például az utána következő delay effektnek adjon utasításokat. Ez a MIDI In/Out funkció nagy segítséget ad egy nagyobb rendszerben való praktikus használathoz.

 

ToneX Pedal IMG 800x side

 

Hangminőség

Eredetileg a pedálon lévő soundok csak digitális felületen léteztek, illetve ahogy említettük jár hozzá több szoftver is, ezekkel együtt fontos megjegyezni, hogy a pedál önmagában, mindenféle szerkesztő applikáció nélkül is teljesen jól, meglehetősen egyszerűen kezelhető. Ez is az alapötlet része, hogy maga a „vas” önmagában elég legyen, ne legyünk számítógéphez kötve. Tesztelés során én csak a pedált tekergettem és egyáltalán nem éreztem bonyolultnak, illetve nem hiányzott semmi ahhoz, hogy elég mélyen belenyúljak a presetekbe.

A modellező eszközöknél, multieffekteknél természetesnek mondható, hogy mindenképpen szerkesztés szükséges, mert a gyári presetek önmagukban még nem az igaziak. Eddig csak a Fractal Audio termékeknél tapasztaltam, hogy egy gyári preset már önmagában jól szólt, most pedig a ToneX Pedal esetében is találtam ilyeneket, ami nagyon nagy szó!

A gyári presetek jó részénél magas és mély vágással, illetve középemeléssel, a gain beállításával és a megfelelő láda kiválasztásával már teljesen használható soundokhoz juthatunk. De ahogy említettem, egyes presetek már önmagukban is irgalmatlanul jól szólnak. Ami nagyon fontos, hogy a ToneX a kiváló hangminőségen kívül a játékos számára is kielégítő játékérzetet biztosít. Abszolút jól reagál a kézből jövő nüanszokra, nagyon inspiráló vele a játék, mert hihetetlenül élethű erősítő-érzettel rendelkezik. Több gitárral, jó néhány pickup-állással kipróbáltam az eszközt és óriási különbségeket tapasztaltam, ami megint csak arra utal, hogy kiváló módon reagál, nagyon alázatosan kiszolgálja a zenészt. A rákötött hangszerre nem erőlteti rá magát, hanem hagyja, hogy a gitár „dolgozzon”.

 

tonex librarian mac 750x

 

A ToneX Pedal ötféle sztereó Reverbet tartalmaz (Spring 1, Spring 2, Spring 3, Room, Plate), melyek nagyon szépen szólnak. A pedálpiacon fellelhető zengetők középmezőnyének felső részébe pozícionálhatók, valahol a butik pedálok alatt.

A kompresszor a jó paraméterezhetősége miatt akár nagyon erős kompresszálásra is képes, de használható meglehetősen enyhe módon is, ha csak az erősítőmodell elejét szeretnénk picit „meglökni”, amolyan jótékony boost gyanánt. A zajzárra ugyanez a széles felhasználási spektrum a jellemző. A minimális alapzaj lecsípésétől kezdve az agresszív, metalban használatos hirtelen elvágásig minden kitekerhető belőle.

A ToneX működését tekintve szem előtt kell tartani, hogy egy erősítő profilja egy adott beállításhoz tartozik, mivel egy pillanat lenyomata (ez minden profilozó eszközről elmondható). Megdöbbentő élethűséggel tartalmaz minden részletet egészen a játékérzet visszaadásáig, de minden egy statikus beállításra vonatkozik, az hogy az eredeti erősítőn hogyan dolgozik az EQ, a Gain tartomány, stb. azt honnan is tudhatná? Éppen ezért a ToneX Pedal EQ szekciója eléggé szolidan dolgozik, nem vállal be nagy szélsőségeket, nyilván, hogy ne térjen el irreális módon a „tárgytól”, inkább csak lehetőséget ad, hogy az ember óvatosan személyre szabja az adott soundot.

 

 

Összefoglalás, ajánlás

Számomra nagy meglepetés volt a ToneX Pedal. Nem hittem volna, hogy ilyen kedvező árfekvésben elérhető egy ennyire élethű játékérzetet biztosító eszköz. Ha valaki a saját erősítőjének soundját szeretné „kompakt, digitális formában” magával vinni, pedálboardba integrálni, vagy a meglévő sok ezer profil közül szeretné használni az ízlésének megfelelőt, annak tökéletes megoldást jelent a ToneX Pedal. Kicsi, kompakt és nagyon baráti áron kapható. Hangminőségben pedig semmi kompromisszum nincs a piacon fellelhető többi profilozó eszközhöz képest, egyértelműen az erősítőmodellező-, illetve profilozó eszközök csúcsragadozói közé sorolható.

 

 

Technikai adatok

Tesztpéldány: Mezzoforte Hangszeráruház
Ár: 155.900 Ft
IR modellek importálása harmadik féltől
Tartalmazza a TONEX MAX All In One, valamint az AmpliTube 5 szoftvert
Hozzáférés a ToneNET-hez: több ezer prémium és ingyenes Tone Model letöltése
Eloxált alumínium ház
150 preset
Ultra alacsony zajszintű, 24 bites/192 kHz-es átalakítók.
Frekvenciaátvitel: 5 Hz-24 kHz
123 dB dinamikatartomány
Ki- és bemenetek: Gitár bemenet (6,3-as jack), sztereó kimenet (2 db 6,3-as jack), Expression pedál bemenet (6,3-as sztereó jack), MIDI IN/OUT, USB bemenet, fejhallgató kimenet (6,3-as sztereó jack)
Tartozékok: hálózati adapter, USB kábel
Méret: 176 mm x 142 mm x 55 mm
Súly: 906 g

A méltán híres hi-gain erősítő, a Peavey 5150 beépített capture-ét Hájer Gergő ebben a videóban demonstrálja.