zenesz_logo.pngA Line 6 decemberben kihozta nagy tudású DL4 MK II delay állomásának limitált kiadású fekete változatát.

A Line 6 DL4 delay pedál története még 1999-re nyúlik vissza, ekkor jelent meg az eredeti DL4-es delay pedál, ami akkoriban korszakalkotónak számított. Talán ez volt az első négy lábkapcsolós digitális „delay station”, ami sok lehetőséget, egyszerű kezelhetőséget, és olyan hangminőséget kínált, mely egészen a mai napig megállja a helyét.

Érdekes lehet megemlíteni, hogy amikor az eredeti DL4 megjelent, a Line 6 egy feltörekvő, innovatív cégnek számított, de sokan nem vették komolyan. Amikor a DL4 kijött és hallani lehetett, hogy mire képes, az emberek kezdték komolyabban venni a modellező technológiát és a Line 6-et is. (A 24-bites processzálásnak köszönhetően a DL4 fantasztikusan szólt.)

 

DL4 MkII Limited Edition Blackout TOP white 1300x

 

A DL4 MK II változat 2022-ben jelent meg, ez a modell megőrizte a legendás előd örökségét, de jó néhány ponton az igényeknek megfelelően modernizálták aktualizálták. Az új DL4 MK II-ben minden megtalálható volt, ami az eredeti DL4 Delay pedált jellemezte, de megjelent 15 új MK II delay, melyek a Helix családból, illetve a Line 6 „M” szériás multieffektjeiből átvett verziók.

Az eszköz bal szélső forgatógombjának segítségével a Delay típusok közül válogathatunk. Az MK II-es modellnél minden egyes pozícióba két verzió található (egyik fehér, másik zöld felirattal). A Legacy gomb segítségével megválaszthatjuk, hogy a zöld (Black modellnél szürke) felirattal rendelkező Legacy, vagy a fehér feliratú MkII-es lista éljen. Az előbbi tartalmazza a DL4 klasszikus Delay effektjeit, az utóbbi pedig, mint azt neve is mutatja, az új verziókat. Így összesen 30 féle Delay effekt közül választhatunk, ami pontosan a régi delay tartalmának a kétszerese.

 

DL4 MkII Limited Edition Blackout beauty 029 800x

 

Ugyanakkor az MK II sokkal fejlettebb loopert is kapott, ami használható több nyomógombos vagy egygombos módon is. Ami a loop hosszát illeti, sztereóban 120, monó módban pedig 240 másodperc áll a rendelkezésünkre, azonban ez akár órákra is növelhető, ugyanis az új DL4 rendelkezik Micro SD kártya támogatással. Egy kis memóriakártyával elmenthetjük a legutóbbi felvételt, illetve gyakorlatilag végtelen loop időt nyerhetünk.

 

DL4 MkII Limited Edition Blackout Back 1300x

 

Az új verziót ellátták XLR mikrofon bemenettel, aminek segítségével a gitár mellé egy mikrofonon keresztül ének, vagy akusztikus hangszer is loopolható. Mivel nincsen független mikrofonkimenet, ezért ez inkább egyfajta speciális effektezésre ad lehetőséget mikrofonnal – beatbox, tapsolás, egyéb akusztikus groove-ok feljátszása stb. Emellett kaptunk MIDI In és Out/Thru csatlakozót, egy jack aljzatot opcionális expression pedál vagy két lábkapcsoló csatlakoztatására. Háromféle bypass – pufferelt, DSP és true bypass – közül választhatunk, a pufferelt és a true bypass az A/D/A konverziót kikerülve az analóg jelet a bemenetről közvetlenül a kimenetre küldi. 

Ezt az aktualizált DL4 MK II-es modellt vásárolhatjuk meg most fekete színben, ami bár nem pompázik az eredeti klasszikus zöld színben, de megjelenésével talán jobban illik pedálboardunk többi lakójához. Fontos tudni, hogy a fekete kiadás csak limitált mennyiségben áll rendelkezésre és csak a külső változott, a belbecs maradt 2022-es DL4 MK II-es modellé.

A Line 6 DL4 MK II Blackout Limited Edition áráról a hivatalos Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.