zenesz_logo.pngAz Eventide Riptide a gyártó legfrissebb effektpedálja. A gyártó két egymáshoz jól passzoló effektet - Uni-Vibe és Drive - pakolt ebbe a kompakt sztereó pedálba.

Korábban az Eventide több nagy tudású effektpedálját is bemutattuk, köztük a Blackhole Reverb és a TriceraChorus effekteket. A most debütáló Eventide Riptide egységbe kétféle effektet építettek: az ikonikus – olyan előadók, mint Jimi Hendrix, David Gilmour, és Robin Trower által preferált – Uni-Vibe jellegű Vibe effektet és egy külön Overdrive szekciót, ami a hasonlóan legendás, klasszikus torzított hangzások előtt tiszteleg.        

Riptide front white press 600x


Ahelyett, hogy túlkomplikálta volna a dolgokat, az Eventide a lehető legegyszerűbben alakította ki a kezelőfelületet. Akik ismerik a már említett Eventide effekteket, (Blackhole Reverb, TriceraChorus, MicroPitch Delay) azoknak ismerős lesz ez a felület. Egy lábkapcsoló és három kezelőgomb effektekként, ráadásul minthogy nem volt szükség kétfunkciós kezelőgombokra, a pedál jobb felső sarkában elhelyezett apró gombbal itt a két effekt sorrendjét fordíthatjuk meg az effektláncban.

A Drive kezeléséhez Drive, Tone és Level gombok állnak rendelkezésünkre, a Vibe effektet pedig a Vibe, Speed és Intensity potikkal szabályozhatjuk. Ez így meglehetősen egyszerűnek tűnik, de a pedál tartogat még némi extra funkciót: mindkét effekten belül két effektet kapunk, melyek váltása a lábkapcsoló feletti LED gombok megnyomásával történik, amit a LED-ek színének – vörös vagy zöld – változása igazol vissza.

A Drive használatakor a zöld LED egy dinamikus, cruncholó közepekkel rendelkező, Tube Screamer-jellegű torzítást nyújt, míg a vörös LED-re váltva, egy lágyabb, melegebb, kövérebb overdrive sound jelentkezik. A másik oldalon a Green Vibe (zöld) a tradicionális Uni-Vibe hangzást szállítja, míg a Red Vibe (vörös) erőteljesebb, phaser jellegű effektet jelent.

Riptide flat angled 2 white press angle 600x

Ahogyan az Eventide pedálok többségénél, itt is lehetőségünk van 5 preset elmentésére, vagyis a Riptide kétféle – Perfrom és Preset – módban használható. Perform módban a két lábkapcsoló a két effekt ki- és bekapcsolására szolgál, míg Preset módban a Vibe lábkapcsolóval az öt presetet léptethetjük – amit a pedál bal oldalán található LED-sor is jelez – és a Drive kapcsolóval választhatunk közülük. A két mód közötti váltás pedig a Vibe lábkapcsoló lenyomva tartásával történik.

 

Riptide Back white press 600x

 

A pedál hátoldalán egy 6,3 mm-es jack aljzat szolgál bemenetként, amit Guitar/Line Level kapcsolóval látták el, hogy az impedanciát gitárhoz, szintetizátorhoz, effekt loophoz, vagy más vonalszintű jelhez állíthassuk. Monó és sztereó kimenet is rendelkezésünkre áll, az USB csatlakozó segítségével pedig MIDI parancsokat küldhetünk az eszközre, továbbá számítógépes csatlakozásra is ez szolgál, ha az Eventide Device Manager programot kívánjuk használni. A programon keresztül még további preseteket érhetünk el, és a pedál firmware frissítése is ezen a porton keresztül történhet.

Expression pedál csatlakoztatására is lehetőségünk van, mellyel játék közben állíthatunk bizonyos paramétereket. Az Eventide Riptide négyféle bypass módot kínál: a Relay mód tulajdonképpen a true bypassnak felel meg, ilyenkor az effekt nem avatkozik bele a jelútba, a Buffered bypass mód egy puffer áramkör segítségével hosszabb kábel használata esetén kiküszöböli a jelszint csökkenést, a DSP+FX mód lehetővé teszi, hogy az utózengetés az effekt kikapcsolása után is tovább szóljon, míg a Kill Dry opció teljesen kiiktatja a „száraz” jelet.

 

 

Napjainkban több gyártó is elkészítette Uni-Vibe ihletésű effektjét (pl. Strymon UltraViolet Vintage Vibe), és ezek az Uni-Vibe klónok meglehetősen hasonlók egymáshoz. A Vibe és a Drive effektek különösen passzolnak egymáshoz, így különlegességnek mondható, hogy ezt a két effektet megkapjuk az Eventide új, könnyen kezelhető Riptide pedáljában.

 

 

Az Eventide Riptide 9V DC 300mA, center negatív tápegységgel üzemeltethető, boltokba kerülése 2023. novemberében várható, tájékoztató ára 149 900 forint.

További részletek: Eventide.

Az Eventide termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.