zenesz_logo.pngA Fender a hihetetlenül jól felszerelt Tone Master Pro modellje bemutatásával komoly előrelépést tett, hogy jelentős tényezővé váljon a modellező erősítők és multieffektek világában.

A Tone Master Pro a big „F” 2019-ben bemutatott, sikeres Tone Master digitális erősítő sorozatának legfrissebb evolúciós állomása. A padlóerősítő-multieffekt bemutatásával egyidőben a gyártó két Tone Master FR aktív ládát is kihozott, ami tökéletesen kiegészíti az új digitális erősítőt.

Fender Tone Master Pro 750x

 

A Tone Master Pro-t több mint 100 erősítő és effekt modellel töltötték fel, elképesztő mennyiségű, több mint 6000, a Fender által készített IR is rendelkezésünkre áll, számos hangfal és mikrofonozás opcióval, külső IR-ekkel, mindezt 10 jól konfigurálható lábkapcsolóval érhetjük el. Fontos megemlíteni, hogy az erősítő modellek egyike a most először teljes egészében engedélyezett EVH 5150 III Stealth, ami EVH cég hivatalos jóváhagyásával került a kínálatba. Ez annál is inkább izgalmas fejlemény, mert az EVH korábban vonakodott erősítői modellezésétől.

A 10 lábkapcsoló mindegyikének teteje forgó potméterként is funkcionál, melyekkel precízen szerkeszthetjük a presetek paramétereit. Mindezt a 7 inches, színes érintő kijelzőn jól követhetjük, ez a pedál szíve, itt ujjunkkal tallózhatunk az erősítők és effektek között, konfigurálhatjuk az eszköz beállításait és az effekt láncokat, valamint elérhetjük az 500 felhasználói presetet, melyeket magunk létrehozhatunk, eltárolhatunk és előhívhatunk. A preseteket az új Song and Setlist módok használatával könnyen sorrendbe rendezhetjük és navigálhatunk közöttük – ez a funkció emlékeztet a Line 6 Snapshot módjára. Az eszközben sztereó looper is található, mellyel 60 másodperc játékot rögzíthetünk.

 

Rear Panel 1 750x

 

A Fender Tone Master Pro sokoldalúságát, használhatóságát nagyban növeli a számos Input/Output lehetőség. Mikrofon/vonal XLR kombó (kapcsolható 48 V fantomtáppal) és 6,3-as jack hangszer bemenet áll rendelkezésünkre, nem kevesebb, mint 4 effekt loop és 2 expression pedál csatlakozási lehetőséget is kapunk. Az első sztereó kimenethez két szimmetrikus XLR és két 6,3-as jack, valamint egy Ground Lift kapcsoló tartozik, a másodikhoz pedig két 6,3-as jack. Fejhallgató kimenet, AUX bemenet, MIDI In/Out/Thru és USB-C zárja a ki- és bemenetek sorát. Az USB-C porton keresztül számítógéphez csatlakozhatunk, vagyis audio interfészként is használhatjuk a pedált 32 bit/44.1 kHz minőségben, de a firmware frissítés is ezen keresztül történhet. A Tone Master Pro-t Bluetooth képességgel is felruházták, vagyis külső eszközről kisérősávot küldhetünk a pedálra, ami jól jöhet gyakorlásánál. A Tone Master Pro Control alkalmazással a felhasználó könnyedén létrehozhat, szerkeszthet és megoszthat preseteket.

 

2274900000 fen acc dtl 3 nr 650x


A Fender Tone Master Pro padlóerősítő és a már említett Tone Master FR aktív ládák egyik vonzó tulajdonsága a külső megjelenésük. A hangfalak – melyek 10 és 12 inches hangszóróval érhetők el, egy az egyben úgy néznek ki, mint egy Fender kombó, vagyis sokkal karakteresebbek, mint egy átlagos FRFR láda. A pedálerősítő leginkább egy modern autó sztereó egységére emlékeztet, bár a hátsó panelen található, bekapcsolást jelző lámpa, az eszköz Fender erősítő mivoltát hangsúlyozza. Ha pedig a hangzást vesszük, pontosan azt nyújtja, amit egy csúcskategóriás multieffekttől elvárhatunk. Az erősítő és ládamodellek megkülönböztethetetlenek az eredetitől, ami nem meglepetés, ha már hallottunk Tone Master erősítőt.

 

 

És mi működteti mindezt? – tehetjük fel a kérdést. Nyolc processzor, ami pont a duplája a Quad Cortex-ben található processzorok számának. Úgy látszik a Fender komolyan gondolja… Az persze kérdés, hogy a Tone Master Pro hogyan állja a versenyt a konkurenciával, és eleget tett-e a Fender, hogy letegye névjegyét ezen a piacon is. A Tone Master Pro valóban nagyon erőteljes eszköz, jól néz ki, és úgy tűnik a kezelése is egyszerű, vagyis bizonyára sok gitáros érdeklődését felkelti. A méretei és sokoldalúsága miatt a Neural DSP Quad Cortex-hez és a Line 6 Helix-hez fogják hasonlítani. Ami az árakat illeti, a Tone Master Pro 771 800 forintos áron érhető el (Mezzoforte Hangszeráruház), ami azért lényegesen magasabb, mint az előbb említett két multieffekt ára.

 

Tone Master FR 12 Guitar Amplifiers 650x

 

Tone Master FR aktív ládák

Ahogyan fentebb már említésre került, a gyártó bemutatott két aktív hangfalat is, melyekkel a Tone Master Pro akár nagy színpadokon is használható, nagy teljesítményű komplett gitárcuccá varázsolható. A Tone Master FR szélessávú, egyenes átvitelű (full range, flat response, vagyis FRFR) aktív ládákat kifejezetten a mai digitális modellező erősítőkhöz tervezték. Ezek a hangfalak tisztán és minden részletében pontosan szállítják az erősítő- és effektmodellező pedálok hangzását.

Mindkét aktív ládába 1000 W teljesítményű, „D” osztályú erősítő dolgozik, ami bőséges dinamika tartalékot jelent még a legmagasabb hangerő igényű koncerteknél is. Beépített 3 sávos EQ, és magasvágó áll rendelkezésünkre a színpadi hangzás finomhangolásához, anélkül, hogy a pedálerősítő kimenő jelébe bele kellene nyúlnunk. A Tone Master FR-10-ben egy 10 inches egyedi gyártású hangszórót szereltek, míg a nagyobb Tone Master FR-12-ben egy 12”-os hangszóró található. Mindkét modellben egy kompressziós 1”-os magassugárzó is helyet kapott. A Tone Master FR aktív ládák dizájnját klasszikus Fender erősítők inspirálták, így érzetre és megjelenésre autentikus Fender kombók hatását keltik.

További részletek: Fender.