zenesz_logo.pngAz XL Silver Special Edition ugyanazt a HX modellezést használja, mint a HELIX és több, mint 300 effektet és modellt kínál a HELIX, az M-Sorozat és Line 6 termékekből.

Először egy kis visszatekintés: 2018 októberében jelent meg a Line 6 Helix család legkisebb tagja, az HX Stomp, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend – egyébként idén tavasszal Limited Edition Purple változatban is elérhető volt. A HX Stomp minimálisra vitte le a fizikai méreteket az eredeti nagy változatok hangminőségét megőrizve. Ez a kis méret sok szempontból praktikus volt, azonban a három lábkapcsoló néhányaknak visszatartó tényező lehetett. A minél szélesebb kínálat érdekében 2021-ben a gyártó kihozta a valamivel nagyobb, több lábkapcsolóval rendelkező változatot, a HX Stomp XL modellt, ennek a Silver Special Edition változata jelent most meg.

 

HX Stomp XL LES Front 6972 1200x


Kezelőfelület, szolgáltatások

A HX Stomp XL alapötlete az volt, hogy kis növekedéssel ugyan, de megtartsa a viszonylag kompakt méretet, de a jobb használhatóság miatt több lábkapcsolót kínáljon. A HX Stomp XL fizikai méreteit tekintve az HX Stomp-hoz képest a szélességben tér csak el, majdnem kétszer olyan széles, magasság, illetve mélység tekintetében maradtak a régi dimenziók. A szélesebb modellre a Line 6 összesen nyolc lábkapcsolót tudott elhelyezni. Ezek közül az egyik egy dedikált Tap Tempo kapcsoló, egy másik pedig a Mode kapcsoló.

Ez utóbbival a már jól ismert három mód közül válogathatunk. Használhatjuk az egységet Stomp módban, ekkor a lábkapcsolókra az effektláncunk egyes elemeinek ki- és bekapcsolását adhatjuk meg funkcióként, mintha csak analóg kispedáljaink lennének. Így összesen hat virtuális pedálhoz nyerünk közvetlen hozzáférést egy-egy lábkapcsolóval.

A második lehetőség a Preset mód, amikor instant négy preset közül válogathatunk az A, B, C, D jelű lábkapcsolókkal, illetve a bankok között navigálhatunk a két balszélső lábkapcsolóval.

A harmadik verzió az úgynevezett Snapshot mód, amikor gyakorlatilag egy effektlánccal, dolgozunk, és ezen belül létrehozhatunk „preset a presetben” beállításokat, vagyis egy lábkapcsolóval több effektblokkot kapcsolhatunk ki- és be, illetve mélyebb paramétereket is változtathatunk snapshot-onként. Ebben a módban az A, B, C, D pedálokra egy-egy snapshot-ot helyezhetünk, tehát a régi HX Stomp-hoz képest eggyel több a lehetőségek száma, mivel ott csak három snapshot volt kezelhető. Ekkor a két szélső lábkapcsoló továbbra is a bankok közötti navigációért felel, tehát azonnal válthatunk presetet is, nem csak snapshot-ot.

 

HX Stomp XL LES 3qtr Front angle 1200x

 

A HX Stomp XL újdonsága, hogy a fent említett három verzió mellett a Mode kapcsolóval egy negyedik mód is elérhető. A lábkapcsolót hosszabban nyomva tartva érhetjük a Pedal Edit módot, melynél a három felső lábkapcsolóval kiválaszthatunk egy effektblokkot, a bal alsó lábkapcsolóval megválaszthatunk egy adott paramétert, és az A, B lábkapcsolókkal növelhetjük, illetve csökkenthetjük az adott blokk adott paraméternek értékét.

A több lábkapcsoló jóval kényelmesebb looper kezelést tesz lehetővé, ugyanis ekkor hat lábkapcsoló áll rendelkezésükre a lehető legkényelmesebb irányításhoz. Fontos megemlíteni, hogy a gyári láda szimulációk mellé feltölthetőek rá külső IR-ek (Impulse Response). Ezek nem mások, mint a manapság népszerű konvolúciós technológiával készített bemikrofonozott láda-, vagy akusztikus gitártest modellek.

HX Stomp XL LES Rear 6919 sml 1200x

 

Be- és kimenetek

A HX Stomp XL Silver Special Edition a be- és kimenetek, illetve a kezelőfelület potijai, gombjai tekintetében egy az egyben megegyezik a kisebb, régi HX Stomppal, annyival átláthatóbb, hogy itt minden a ki- és bemenet az egység hátulján helyezkedik el. Ugyanitt kapott helyet a Master Volume potméter, ami süllyeszthető, így még véletlenül sem állítódik el. Az HX Stomp XL is sztereó be- illetve kimenettel rendelkezik, két külső lábkapcsolóval, vagy két expression pedállal bővíthető, MIDI parancsok fogadására, illetve külső eszköz MIDI vezérlésre is képes.

Hangminőség

A DSP chip, és az algoritmusok elvileg ugyanazok, mint a régi verziónál, tehát papírforma szerint egy az egyben ugyanúgy kell szólnia. Az effektláncot tekintve összesen nyolc darab effektblokk használható egy preseten belül, ez szintén megegyezik a HX Stomp legújabb firmware által nyújtott lehetőségekkel A presetek elvileg az összes Helix családtaggal csereszabatosak, ami fontos szempont.

HX Stomp XL LES 3qtr Right 6913 angle 700x

 

Felhasználás

A Line 6 HX Stomp XL Silver Special Edition sokkal inkább színpadbarát kezelőfelületet kínál, mint elődje, viszont ennek megfelelően a mérete is valamivel nagyobb, illetve az ára is magasabb. Akinek számít a nyolc lábkapcsoló adta, élőben történő gyors kezelhetőség, annak biztosan kézenfekvőbb megoldást kínál majd ez a verzió, a kis méretnövekedési kompromisszummal együtt is. A stúdió, illetve szoba felhasználásban viszont adott esetben teljesen elegendő a kevesebb lábkacsoló, és egyértelmű előny lehet a méretek minimumon tartása. A Line6 HX Stomp XL tehát egy nagyon jó alternatívának ígérkezik a meglévő Helix paletta bővítéseként és most már Silver Special Edition kivitelben is elérhető. A Line 6 HX Stomp XL Silver Special Edition elérhetőségéről és hazai áráról a hivatalos Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.

 

 

A Line 6 termékek hazai és európai forgalmazója a Yamaha.