zenesz_logo.pngAzok számára, akik az utóbbi években figyelemmel követik a modern high gain digitális és analóg eszközöket minden bizonnyal ismerősen csenghet a Fortin butik erősítő- és pedálgyártó neve.

A Fortin pedig Mike Fortin cége, azé Mike Fortiné, aki a Randall Amplifiers főmérnöke volt, az ő nevéhez fűződik többek között a Randall Trasher erősítősorozat, de a 90-es évek óta számos élvonalbeli rockzenész erősítőjét moddolta, igény szerint.

 FT BLA Fortin Blade 600x


Ebben a cikkben a Fortin Blade Clean Boost pedálját szeretném bemutatni, ami a gyártó és az amerikai metal banda, a Whitechapel közös gyermeke és elérhető piros, illetve blackout design-nal. A pedál egyik különlegessége, hogy a kimeneti jelszintszabályzó (SAW potméter) mellett, két további szűrőt kapott. Az egyikkel a magas frekvenciákat (CUT potméter), a másikkal pedig az alsó regisztert (DEEP potméter) szabályozhatjuk ízlésünk és játékstílusunk szerint.

A két szűrő elhelyezése a pedálon azért volt szükséges, mivel az említett amerikai csapatban három gitáros játszik, különféle játékstílussal és különféle erősítőkkel, így azt szerették volna elérni, hogy ez a boost pedál bármilyen játékstílussal és erősítővel könnyedén párosítható legyen.

A pedál a legszigorúbb minőségellenőrzés mellett készül az Egyesült Államokban és a piacon elérhető legjobb minőségű anyagokat tartalmazza a prémium megszólalás érdekében. Ennek megfelelően, ipari szabványnak számító 3DPT mechanikus true bypass kapcsolást kapott az eszköz. A pedál 9-12 V DC középtűs negatív külső tápegységgel működtethető, ami nem tartozék.

 whitechapel blade blackout 600 mod


A Blade kiváló választás lehet azon gitárosoknak, akik mélyebb hangolásban játszanak és az erősítőjük karakterét még feszesebbé szeretnék tenni, valamint azt szeretnék, hogy a gitárhang átszóljon a zenekaron vagy a mixen. Ezt próbáltam szemléltetni az alábbi demó videóban, ahol különböző csöves erősítők alaphangját hasonlítom össze a Blade pedállal elért hanggal, de meghallgatjuk a pedál működését mixben is.

 

 

Egyszer minden jó dolog véget ér, hiszen a gyártó bejelentette, hogy a pedál viszonylag rövid pályafutása után rövidesen kifuttatják a terméket, így az utolsó elkészülő darabokra egy tisztességes gyártói árkedvezményt biztosítanak. Ez mind igaz a piros, illetve a blackout verzióra is. A Fortin termékek hazai forgalmazója a Select Guitars.

Select Guitars: https://www.selectguitars.eu/
A gyártó oldala: https://fortinamps.com/