zenesz_logo.pngNemcsak kisebb lett elődjeinél az EHX Pico polifonikus oktáv pedál, hanem hasznos új funkciókkal is bővült.

A 2005-ben megjelent Electro-Harmonix POG volt az első polifonikus oktáv pedál a piacon. Ezt követték az évek során megjelent EHX Micro POG és EHX Nano POG modellek, melyek egyre kisebbek lettek, mégis a most bejelentett Pico POG az eddigi legkompaktabb oktáv pedál, ami minipedál formátumban tudja produkálni a polifonikus oktáv emelést és mélyítést.  

EHX Pico Pog 400x

Az előző modellekhez hasonlón ezen a pedálon is megtaláljuk a Dry, Octave Up és Sub Octave gombokat, de a Pico POG egy teljesen új Filter szekcióval is rendelkezik és ennek köszönhetően kijelenthető, hogy az eddigi legsokoldalúbb POG pedál.

A Filter gombbal háromféle filter (szűrő) közül választhatunk: Tone, Low Pass Filter (alul áteresztő szűrő) és High Pass Filter (felül áteresztő szűrő) és mindhárom állásban a Tone potméter más funkciót kap.

Tone állásban a LED zölden világít és ilyenkor a Tone poti tilt EQ-ként funkcionál, vagyis középső állásban nem avatkozik a jelbe, jobbra tekerve egyidejűleg emeli a magasakat és vágja a mélyeket, balra tekerve pedig emeli a mélyeket és vágja a magasakat. Ez a szabályzás a processzált és a „száraz” jelre egyaránt hatással van.

Low Pass Filter állásban a LED vörösen világít, ilyenkor a Tone gombbal a magasakat vághatjuk, a High-Pass filter módban, amikor a LED narancs színű, a Tone gombbal a mélyeket vághatjuk. Ez utóbbi két szűrő csak a processzált felső- és alsó oktávokra van hatással. Kapunk még egy Dry gombot, amivel az szabályozhatjuk, hogy mennyi „száraz” jel kerüljön a mixbe. De minden leírásnál többet ér, ha megnézitek az alábbi videót, melyből kiderül milyen elképesztő hangzásokat lehet előállítani ezzel az apró pedállal.

 

 

A POG – különböző változatokban – az egyik legnépszerűbb oktáv effekt a piacon. Könnyű kezelni, nagyon gyorsan beállíthatjuk a nekünk tetsző hangzást. Számos ismert gitáros használja valamelyik verziót, így például Jack White, Jonny Greenwood, Joe Satriani és sokan mások. Satriani John Lord legendás orgona szólójához is egy EHX pedált használt, amikor a Deep Purple Highway Star c. számát dolgozták fel a Chickenfoot formációval.

ehxpog family 1300x resize

Az EHX POG család

Az EHX Pico POG apró méretének köszönhetően akár a zsebünkben is elfér, minimális helyet foglal a pedálboardon, a 9,6 V DC-200 mA adaptert tartozékként kapjuk hozzá. Az EHX Pico POG tájékoztató ára 240 USD. A pedál feltehetően a hazai boltokban is hamarosan elérhető lesz, mert a korábbi változatok itthon is kaphatók.

További részletek: https://www.ehx.com/products/pico-pog/