zenesz_logo.pngA Line 6 HX Stomp Limited Edition Purple modell ugyanazt sikeres technológiát alkalmazza, mint a standard modell, csak épp limitál kiadású színes változatban kerül forgalomba.

A HX Stomp – a Line 6 Helix család legkisebb tagja – 2018. novemberében jelent meg és azóta is nagy népszerűségnek örvend. Ebbe a kompakt, pedál méretű multieffekt processzorba a gyártó belepakolta mindazt a tudást, amivel a legnagyobb Helix testvér rendelkezik, minden effekt, minden erősítő- és ládaszimuláció megtalálható benne.

Minthogy a HX Stomp a Helix Floor-hoz képest jóval kisebb méretű, leginkább a ki-, és bemenetek terén érezhető kompromisszum. A HX Stomp három lábkapcsolóval rendelkezik, de opcionálisan bővíthető még két külső kapcsolóval, ugyanis az egységen található egy expression/foot switch bemenet is.

HX Stomp Limited Edition Purple 3qtr Front sml 750x

 

A lábkapcsolók funkcionalitását tekintve az effekt alapvetően négy módban működik: Stomp mód, Scroll mód (Preset up/down), Preset mód és Snapshot mód. Az egész egységre jellemző a letisztult, minimalista formatervezés, és funkcionalitás: kevés gomb, kevés kapcsoló, nagyon jól átlátható kezelőfelület. A HX Stompban nagyon jól kategorizálva találhatóak az effektblokkok, gyorsan elérhetőek és pillanatok alatt cserélhetőek. A lábkapcsolók a Helix-ekre jellemző, már megszokott, színkódolt LED-ekkel rendelkeznek. Az effektek paraméterezésére természetesen szoftveres felület is használható, ha USB-n keresztül számítógéppel összekötve alkalmazzuk a Line 6 honlapjáról ingyenesen letölthető klienst.  Nagyon nagy előny, hogy ellentétben más csúcskategóriás multieffektekkel a HX Stompnál nagyon egyszerű a szoftvermentes, kézi szerkesztési mód is.

HX Stomp Limited Edition Purple Back sml 750x

A HX Stomp rendelkezik mindazon effektekkel, illetve erősítő, és láda szimulációkkal, mint a nagy Helix Floor. Szoftveresen ezek teljesen ugyanazok, tehát hangminőségben is ugyanazt kapjuk, mint az elődöknél, annyi korlátozás jön be a képletbe, hogy míg a Helixen egy effektláncban (presetben) egyszerre több mint 30 effekt-blokk használható egyidejűleg, a HX Effects-en 9, addig a HX Stompon mindössze 6 ilyen blokk használható.

Rengeteg effekt közül válogathatunk, és a mennyiség mellett szerencsére már igazi minőséget is kapunk. Nagyon jól használható, természetes hangzású, blend-elhető kompresszorok, gyönyörű sztereó modulációs- és téreffektek, észszerűen paraméterezhető EQ-k, találhatók benne. A reverbeknél a klasszikus zengetések mellett már rendelkezésre állnak shimmer-jellegű, felharmonikusokban dús, modern terek is. A delay-eknél gyönyörűek a swell-jellegű (behangosodó) effektek.

HX Stomp Limited Edition Purple Left 600x

Mint azt a Helix Floornál már tapasztalhattuk: az erősítő- és láda szimulációk is új szintre léptek. Nagyon élethű, játékérzetre is komfortos, zenében jól használható soundok keverhetők ki az adott erősítőkkel, ládákkal, melyek rendkívül dinamikus hangot produkálnak. Használhatunk előre párosított kombinációkat (erősítő+láda), ami nagyon jól jön a hat blokkos limit miatt, mert így csupán egy blokkot foglal le a „fej+láda”.

HX Stomp Limited Edition Purple Right 600x

A HX Stomp nagyon jól bővíthető, sok felhasználási területen, sok igényhez mérten önmagában is megállja a helyét, de nagyon jól integrálható egy nagyobb rendszerbe is. Bemenetét tekintve monó, vagy akár sztereó bemeneti lehetőségeket is ad, vagyis megvan a lehetőség, hogy a teljes jelutat tekintve bizonyos sztereó effektek után helyezzük el. Rendelkezik sztereó effekt looppal, vagyis más pedálokat is bevonhatunk effektláncunkba úgy, hogy a HX Stompon belüli láncba bárhová elhelyezhetjük őket. Az eszközt ellátták MIDI be- és kimenetekkel, vagyis alkalmas a MIDI-vezérlésre.

Összességében a HX Stomp kiváló választás mindazok számára, akik egy nagy tudású, jó hangminőségű multieffektre vágynak a lehető legkompaktabb formában. Ideális megoldás lehet olyan gitárosok számára, akiknek szükségük van a Helix effektekre, de nem egy pedálboard méretű eszközben szeretnék azokat megkapni.

A Line 6 HX Stomp Limited Edition Purple multieffekt június folyamán került a boltokba a hazai áráról a hivatalos Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.

 

 

A Line 6 termékek hazai és európai forgalmazója a Yamaha.
A Line 6 HX Stomp multieffektről készült tesztünket ITT olvashatjátok.