zenesz_logo.png
– BORBÉLY TAMÁS – A Line 6 nagyjából félévenként hoz ki firmware frissítést Helix és HX multieffektjeihez, ami nagyban hozzájárul ezen effektek kivételes népszerűségéhez.

A Line 6 április utolsó napjaiban adta ki legújabb, 3.6-os számú Helix firmware verzióját, mely a szokásos módon érdekes újdonságokat tartalmaz minden Helix, illetve HX típusú effektjére, továbbá a Helix Native pluginhez is. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy mit is tartalmaz ez az új frissítés.

Új erősítőmodellek

Az új 3.6-os firmware két új gitár erősítőmodellt tartalmaz, melyek a következők:

AMP HX GTR Grammatico GSG100 750x


A Grammatico GSG névre keresztelt virtuális erősítő nem is bújik álnév mögé, ugyanis a Grammatico márka GSG100-as modelljét hivatott modellezni. A név itthon talán kevéssé cseng ismerősen, annyit érdemes róla tudni, hogy nagy igényességgel megépített, butik erősítőket gyártó brandről van szó. Az eredeti GSG100-as erősítő egy Dumble ODS100-as mintájára készült, ebből már sokat le lehet szűrni, hogy mit is céloz meg ez a Line 6 modell. A részletgazdag tisztáktól a harapós overdive hangzásokig sok minden kitekerhető belőle, rengeteg paraméterezési lehetőséggel.

AMP HX GTR Line6Elmsley 700x


A másik új erősítőmodell nem követ létező példát, hanem a Line 6 saját fejlesztésű modellje, mely az Elmsley nevet kapta. Ez egy közepes gain-ig hajtható modell, különlegessége a NFB (Negative Feedback) paraméter, mely a végfok modellezéséhez kapcsolódik.

AMP HX BASS AguaSledge 700x

 

A Line 6 ebben az új frissítésben a basszusgitárosokra is gondolt, ugyanis a 3.6-os firmware egy basszusgitár erősítőmodellt is tartalmaz, méghozzá az Agua Sledge névre keresztelt modellt. Ahogyan már a nevéből is ki lehet találni, ez a modell a méltán népszerű Aguilar Tone Hammer erősítő fejet hivatott reprodukálni digitális verzióban.

Új ládamodellek

A 3.6-os firmware hét új gitár ládamodellt és két új basszus ládamodellt kínál, melyeket az alábbiakban sorolunk fel, illetve meg is nevezzük, hogy az elnevezés milyen ládamodellt is takar:

Gitárládák

 

  • 1x12 Blue Bell - 1×12″ Vox® AC-15 Blue Alnico
  • 1x12 Open Cream - custom 1x12" open back cabinet G12M-65
  • 1x12 Open Cast - custom 1x12" open back cabinet EVM12L
  • 2x12 Silver Bell - 2×12″ Vox® AC-30TB Silver Alnico
  • 2x12 Match H30 - 2x12" Matchless® DC-30 custom G12H-30
  • 2x12 Match G25 - 2x12" Matchless® DC-30 custom G12M-25
  • 4x12 Greenback 20 - 4×12″ Marshall® Basketweave G12M-20


Basszusládák

CABMICIR HX 1x12Epicenter 380x CABMICIR HX 4x10AmpegPro 400x472

 

  • 1x12 Epicenter - 1x12" Epifani® Ultralight series cabinet
  • 4x10 Ampeg Pro - 4x10" Ampeg® PR-410HLF

Új effektek   

             

FX HX DIST DarkDoveFuz 400x FX HX MOD TripleRotary 400x

 

A 3.6-os frissítés mindössze két új effektet tartalmaz. Az egyik a distortion blokkba tartozó Dark Dove Fuzz, mely az Electro-Harmonix legendás Russian Big Muff fuzz pedálját hivatott reprodukálni. A másik új effekt pedig a modulációs blokkhoz tartozó Triple Rotary, mely a Yamaha RA-200-as modelljét követi. Az eredeti Yamaha modellt David Gilmour is használta anno.

Egyéb újítás

A 3.5-ös verzióhoz képest bizonyos gyári presetek ládamodelljei frissítve lettek, illetve a korábbi Grammatico LaGrange erősítőmodellek átnevezésre kerültek GrammaticoLG Nrm, GrammaticoLG Brt és GrammaticoLG Jmp névre.


A firmware frissítés menete

A HX Edit szoftvert 3.01-es, vagy ennél frissebb verziójával a firmware frissítéshez USB-n keresztül csatlakoztatni kell Helix/HX eszközt a számítógéphez, és el kell indítani a HX Edit szoftvert. A program végigvezet az egész procedúrán, beleértve a HX Edit frissítését is, valamint biztonsági mentést készítését a számítógépre. Amennyiben a Helix Edit 3.00, vagy annál régebbi verzió van a gépen, akkor a firmware update előtt mindenképpen telepíteni kell a Helix Edit egy újabb verzióját (praktikusan érdemes rögtön a legújabbat) és érdemes egy biztonsági mentést készíteni a számítógépre a presetekről.

Fontos megemlíteni, hogy a 3.6-os verzióra való frissítés, akár 30 percet is igénybe vehet, mely jóval hosszabb idő az eddig megszokottnál. Ez a hosszú idő teljesen normális.

 

 

Letöltés: https://line6.com/software/
További részletek: https://line6.com/support/page/kb/effects-controllers/helix/helix-360-release-notes-r1046/

Ezek is érdekelhetnek