zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – A Universal Audio név bizonyára sokaknak ismerősen cseng, főleg a stúdiótechnikai eszközök, interfészek és pluginek világából.

2021-ben a cég betört a gitárpedálok piacára is az UAFX széria három effektpedáljával (Reverb, Delay, modulációs pedál), melyeket idén három különböző preamp követett. Jelen tesztünkben ez utóbbiak közül vizsgáljuk meg a Dream ’65 Reverb Amplifier nevű előfokot.

 

Universal Audio UAFX Dream 65 Reverb Amplifier 400x

 

Szolgáltatások

Mint azt a neve is sejteti, a Dream ’65 a hatvanas évekből jól ismert Fender ’65 Deluxe Reverb erősítőt, illetve annak hangját és érzetét hivatott minél élethűbb módon reprodukálni. Ez a kombó hatvan éve szerves része a könnyűzenei iparnak, minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy az egyik elsősszámú stúdióipari sztenderddé vált az évek során. Ez alatt a bő fél évszázad alatt számos világhírű művész használta előszeretettel és rengeteg legendás felvétel készült a segítségével. A Dream ’65 tehát ezt az erősítőt kívánja a legkisebb részletekbe menően egy pedál formátumú előfokba préselni, mindezt a Universal Audio-ra jellemző maximalizmussal.

A kezelőfelülete nincsen túlbonyolítva ugyanis összesen hat potméterrel rendelkezik: Volume (gyakorlatilag ez a gain-nek felel meg), Reverb, Output (master hangerő), Bass, Treble, Boost. A kétsávos EQ abszolút autentikusnak mondható, mivel az eredeti erősítő is csupán ezzel rendelkezett, közép-frekvencia szabályzó nem volt rajta. A Treble, illetve Boost potméterek kettős funkciót látnak el, ugyanis egy kapcsoló átpattintásával ezek a Tremolo effekt intenzitását, illetve sebességét (Intensity, Speed) hivatottak kezelni. Ezeket nagyon egyszerűen, nulla állásba tekerve kapcsolhatjuk ki a tremolót. Ugyanígy történik a Reverb és a Boost esetében is a ki- és bekapcsolás.

 

fender panel 650x

 

A Dream ’65 három beépített láda-szimulációt kínál melyekhez még plusz három tölthető le, ha a terméket regisztráljuk a gyártó honlapján. Ezek a ládák a már jól ismert Universal Audio OX Amp Top Box által is használt technológiával készültek, az ott már megszokott csúcsminőségben. Az átlagos IR-jellegű szimuláción túlmutatóan, ezek az UAD modellek nagyon élethűen adják vissza a hangszóró hangerő-függő reakcióit: ahogyan nagyobb hangerőnél kompresszál, ahogyan torzít stb. Fontos megemlíteni, hogy a láda-szimuláció kikapcsolható, tehát a pedál használható erősítő elé, vagy annak effektloopjába kötve, illetve egy nyers gitárerősítő végfokkal is jól alkalmazható. A három gyári láda-modell az alábbi mikrofonozott konstrukciókat tartalmazza:

 

speaker mod 700x

 

Egy háromállású kapcsolóval választhatunk háromféle erősítő modifikáció közül, melyek a legnépszerűbb módosításai voltak az eredeti Fender Deluxe Reverbnek. Középső állásban az eredeti Stock verzió szól, fent az úgynevezett Lead, lent pedig a D-Tex modifikáció verziók érhetők el. Ezek akkor érvényesülnek igazán, ha a Boost valamennyire fel van tekerve, vagyis a modifikált amp verziók erősen a Boost-hoz vannak kötve. A három modifikáció verzió a papírforma szerint:

A Dream ’65 lehetővé teszi, hogy egy presetet elmentsünk rá. A pedál két lábkapcsolóval rendelkezik, melyekkel gyári állapotban a Manual és Preset módok között váltogathatunk, illetve bypass állapotba helyezhetjük a pedált. Az UAFX Control applikáció segítségével a lábkapcsoló kiosztás megváltoztatható, tehát gyakorlatilag a két kapcsolóra bármilyen szerepet ráaggathatunk: a Boost, Reverb és Tremolo ki- és bekapcsolását, illetve Preset/Manual mód közötti váltások közül bármilyen párosítás megvalósítható. Ezenkívül az app segítségével preseteket menthetünk le, és tárolhatunk okos eszközünkön, onnan pedig preseteket tölthetünk fel. A neten több neves gitáros által beállított preset létezik, melyek egy pillanat alatt feltölthetők a saját pedálunkra.

Universal Audio UAFX Dream 65 Reverb Amplifier rear 550x

 

A zengető jellege megegyezik a Fender ’65 Deluxe Reverbben is alkalmazott rugós verzióval. Az algoritmust tekintve elvileg egy az egyben megegyezik a cég másik nagysikerű effektpedálja, a Golden Reverberator által használt spring reverb algoritmusával. A preamp sztereó be- és kimenettel is rendelkezik, tehát bármilyen sztereó effektet akár a Dream ’65 elé kötve is alkalmazhatunk.

 

Universal Audio UAFX Dream 65 Reverb Amplifier fr top 450

Hangminőség

Nagyon kíváncsi voltam erre a preamp-re, hogy mekkora igazságtartalma lesz annak a nem kis hírverésnek, amely a pedált övezi már a megjelenése óta. Amint bedugtam a gitárt és megfogtam az első hangot, tágra nyílt a szemem, és talán hangosan is kimondtam: „Uh, ez az!”. A mai modellezős eszközök közül meglehetősen sok már nagyon realisztikusan szól, a hallgató számára nem is nagyon érzékelhető különbségekkel. Már régóta inkább az a kérdés, hogy milyen rajta játszani? Hogyan reagál a gitáros játékára? A Dream ’65-nél már az első hangnál éreztem, hogy ez az a reakció és játékérzet, amelyet keresünk az ilyen jellegű csöves erősítőkben is. Tökéletesen bemikrofonozott hang, 100%-osan élethű cső-kompresszióval, és cső-torzítással. Az egyes ládák, és amp-mod verziók abszolút hozzák a papírforma szerint leírtakat. A rugós zengető még azt a szituációt is élethűen leköveti, amikor a nagyobb hangerő, illetve agresszívabb torzítás alkalmazásakor máshogyan reagál a kombóban történő nagyobb rezonancia miatt.

A Dream ’65-tel a kristálytiszta hangtól el tudunk jutni az agyig hajtott Fenderes torzításig, mely élőben, a valós erősítővel szinte nem is alkalmazható (vagy csak nagyon problémásan) az óriási hangerő miatt.

Rengeteg modellezős eszközzel volt már dolgom, de ki merem jelenteni, hogy jelen pillanatig, ennél jobbal még nem. Nem szeretnék sorrendet felállítani, hiszen nem próbáltam őket fej-fej mellett, így életszerűtlen lenne a „versenyeztető” összehasonlítás, amely nem is igazán lényeges… ami viszont igen, hogy élményben, játékérzetben eddig számomra még nem volt felette semmi sem (mellette esetleg). A gain spektruma tehát nagyon tág, és bizony az összes fokozatot csillagos ötösre hozza, még a legnehezebben modellezhető „edge-of-breakup”-nak nevezett, „éppen megindult csőtorzítást” is.

 

board 700x


Összefoglalás, ajánlás

Az Universal Audio UAFX Dream ’65 Reverb Amplilfier egy abszolút csúcskategóriás előfok, mely hihetetlen játékélményt ad. Valójában több is egy szimpla előfoknál, mivel egy kiváló zengető és tremoló effektet is tartalmaz. A kezelhetősége pofonegyszerű, mintha csak egy egyszerű kombóval lenne dolgunk. Kiváló megoldás azoknak, akik high-end hangminőséget szeretnének, ami maximálisan támogatja a kézből jövő soundot, de a csúcs-multik bonyolultsága riasztja őket. Kiváló pedal-platform eszköz: elé és mögé kötve kedvenc analóg effektjeinket a legjobb helyen tudhatjuk őket. Nem is degradálnám olyan kifejezésekkel, illetve felhasználási lehetőségekkel, mint a csöves erősítő meghibásodása esetén alkalmazható „póteszköz”, vagy a méretéből adódóan „nagyon praktikus”. Ezek természetesen igazak rá, de ez egy professzionális felhasználásra is tökéletesen alkalmas pedál a „felső polcról”, mellyel szerintem akár boldogan egy életet is le lehet élni, illetve játszani bármilyen stúdióban, vagy bármelyik színpadon.

 

 

Fontosabb adatok

Tesztmodell: Mezzoforte Hangszeráruház
Ár: 159.900 Ft
Be- és kimenetek: 2-2 db 6,3-as jack (mono/sztereó be- és kimeneti lehetőség)
Effektek: Spring reverb, Tremolo
Boost: 1 potméter, 3 lehetséges variáció
2 sávos EQ: Bass, Treble
Ládamodellek: 3+3 db modell (kikapcsolható)
USB csatlakozási lehetőség: USB-C port
Bluetooth kapcsolódási lehetőség UAFX Control App-hoz
Áramigény: standard 9V DC, belső negatív polaritás, 400mA
Méretek: 92mm x 65mm x 141mm
Súly: 567 g

A teszt először a Zenész Magazin 2023 februári számában volt olvasható.