zenesz_logo.pngAz új multieffekt a nagy elődök tudását ötvözi új algoritmusokkal, barátságos kezelőfelülettel és a Twin-Turbo Program Power opcióval.

Az Eventide 2013-ban hozta ki H9 Harmonizer multieffekt pedálját, ami kivételes gyorsasággal a pedalboardok fontos elemévé vált világszerte. Egy évvel később érkezett a H9 Max, ami hasonlóan kedvező fogadtatásra talált.

Most több év kutatási és fejlesztési munka után az Eventide bemutatta következő generációs multieffektjét, a H90 Harmonizert, ami az elődök szilárd alapjaira épül, de számos újdonsággal is szolgál. Jól kitalált kezelőfelületével – ami sokkal inkább felhasználóbarát, mint a H9 egygombos dizájnja – ugyanolyan messzire kalandozhatunk a legkiválóbb effektek világában, mint elődjeinél, de a 10 új algoritmus és a jelentősen megnövelt DSP teljesítmény mellett számos új kezelési lehetőséget is kínál a H90.

Ha a specifikációt nézzük, látható, hogy a H90 összesen 62 effekt algoritmussal rendelkezik – ebből 10 új – ugyanakkor számos kreatív kezelési lehetőséget is kapunk az új kezelőfelülettel, de ide sorolnám a MIDI, az expression pedál, lábkapcsoló és az un. Hot Knob kínálta opciókat is.

H90 Front Logo Screen Cut Out 800x

A hét új algoritmus a következő:

Az Eventide korábbi rackes egységeiből is bekerült három algoritmus a H90-be, így megkapjuk az SP2016 Reverbet, ami room, sztereó room és plate opciókat kínál, az Instant Phasert – ami a Led Zeppelin 1975-ös Kashmir c. dalában hallható – és az Instant Flangert is.

Az effektpedál modern ARM-alapú architektúrára épül, ami a világ legerősebb effektprocesszorából, az Eventide zászlóshajójából, a H9000 Harmonizerből származik. Az új effektek közül talán a Polyphonic Pitch Shifting (polifonikus hangmagasság váltó) emelendő ki, ami az Eventide SIFT (Spectral Instantaneous Frequency Tracking) technológiáját alkalmazza. Nem ez az első effektprocesszor, amiben Polyphonic Pitch Shifting található, de nem igazán elterjedt, és technikai szempontból meglehetősen bonyolult a megvalósítása.

A H90 óriási előnye, hogy akár a kezelőpanel gombjaival, akár a H90 Control alkalmazással dolgozunk, könnyen elérhetünk mindent, annak ellenére, hogy egy nagy tudású multieffektről van szó. Ahhoz, hogy a H90 működését megértsük, tudni kell, hogy a struktúra legtetején a programok állnak. Egy programot két preset alkot, melyek két teljesen különböző algoritmusból vagy hangzásból állhatnak. Másképpen szólva a H9 modelltől eltérően, itt egyidejűleg futtathatunk két algoritmust, ami csodálatos hangzások létrehozását teszi lehetővé. A H90 háromféle módban működik – SELECT, BANK és PERFORM – melyek közül a két nagy tekerőgombbal választhatunk.

H90 Upright Angled 2 Cut Out 800x

 

Select módban a programok között Select gombbal (vagy a „B” és „A” lábkapcsolóval) válthatunk, ilyenkor a LED kijelzőn jól látható a két preset, amiből a program áll. Minthogy rengeteg program áll rendelkezésünkre, ezek között különböző szempontok alapján (List, Type, Algorythm) is tallózhatunk a kisebb Program gomb benyomása után a nagyfelbontású OLED kijelző alatti három gyorsgomb (Quick Knob) segítségével. Ugyanezekkel a gyorsgombokkal instant hozzáférést kapunk egy program mindkét presetjének paramétereihez is. A Presets gombbal pedig a presetek között kereshetünk és megadhatjuk, hogy egy program melyik két presetből álljon. Szintén itt, a Select módban érhetjük el a Playlist kezelőt, mellyel akár egy koncert dalaiban használt effekteket is sorba rendezhetjük, de akár egy adott számon belül is több bankot/programot, vagyis effektet van módunkban előre beállítani, amiket később a Bank módra váltva  gyorsan elérhetünk.

Perform módban 6 különböző paraméter (pl. tap tempo, insert bypass, reverb freeze, delay repeat stb.) módosítására van lehetőségünk, amit elvégezhetünk a lábkapcsolókkal, külső lábkapcsolóval vagy MIDI-n keresztül külső vezérlő segítségével is.

Bank módban a korábban összeállított playlistek között válthatunk könnyedén. Minden playlist 33 bankot tartalmaz és a minden egyes bank 3 programot tud egyszerre megjeleníteni. A Bank mód élő játék során lehet segítségünkre a programok/effektek gyors elérésében.

 

H90 Back Cut Out press 800x

 

A H90 hátsó paneljét található négy be- és négy kimenet (a bemenetek vonal és hangszer szint között válthatók) számos csatlakoztatási variációt tesz lehetővé a legegyszerűbb mono In / mono Out vagy mono In / sztereó Out verziótól kezdve, a „négykábeles metódusig” az erősítő elé, és annak effekt loopjába is kötve. Szintén itt a hátsó panelen kapott helyet a külső expression pedál vagy lábkapcsoló 2 db 6,3-as jack aljzata és az USB-C port, amivel számítógéphez csatlakozhatunk.

 

H90 Harmonizer Multi Fx Effects Pedal Eventide Audio Mozilla Firefox 2022 11 29 13 42 15

 

Összeségében az új Eventide H90 nemcsak ikonikus reverb, delay, modulációs és pitch shifting effekteket tesz a lábunk alá, hanem az új algoritmusokkal és a Twin-Turbo Program Power opcióval – ami két algoritmust kombinál egy programba – olyan inspiráló hangzásokat tesz lehetővé, ami minden elképzelésünket felülmúlja. És teszi mindezt egy meglehetősen felhasználóbarát kezelőfelülettel, ami mind stúdióban, mind színpadon egyaránt kiválóan használható.

 

 További részletek: https://www.eventideaudio.com/pedals/h90/
Az Eventide H90 Harmonizer tájékoztató ára: 499 000.- forint.
Az Eventide termékek európai és hazai forgalmazója a Sound Service.