zenesz_logo.pngAz Electro-Harmonix 9 hangszer modellező gitárpedál sorozata újabb taggal bővült. A STRING9 String Ensemble modellel remek vonós hangzások és klasszikus szintetizátorok string hangszínei szólaltathatók meg elektromos gitárral.

Korábban többször írtunk az Electro-Harmonix 9 sorozatú effektekről, melyek között voltak zongora, orgona, basszus, mellotron stb. emulátor pedálok. Most az S9 vonós hangszer emulátor pedált hozta ki az EHX, ami állítólag az utolsó 9 sorozatú gitárpedál. Egyébként az S9 ugyanazon technológia alapján működik, mint amit az EHX 9 sorozatú korábbi effektjeiben alkalmazott, tökéletes polifonikus vonós és string hangzásokat kapunk különleges pickup, MIDI, vagy bármilyen egyéb eszköz használata nélkül.

string9 1 500x

A Electro-Harmonix STRING9 pedállal kilencféle sound állítható elő, melyek a következők:

  • SYMPHONIC: egy nagyobb szimfonikus zenekar hangját emulálja, gitár alsó húrjait egy oktávval mélyebben szólaltatja meg a teljesebb hangzás érdekében
  • JUNE-O: a Juno® analóg szintetizátor string hangzását emulálja
  • PCM: egy vintage PCM szintetizátor meleg kamarazenkari hangzása
  • FLOPPY: régi mechanikus string gépek hangzásai, pl. Orchestron® és Mellotron®
  • AARP: a klasszikus ARP Solina® string hangját emulálja
  • CREWMAN: a Crumar Performer® (1979) analóg string és brass szintetizátor hangzását emulálja

Az utolsó három preset az Electro-Harmonix HOG/Superego Freeze effekt algoritmusát használja. A Freeze effekttel azt tudjuk elérni, hogy kitart egy hangot, vagy akkordot, ami fölé újabb dallamokat játszhatunk. Attól függően, hogy a húrokra tett kézzel, vagy lábkapcsolóval némíthatjuk el az effektet, Auto illetve Latch módról beszélhetünk. A két mód között az EHX S9-nél a Ctrl 2 potival válthatunk.

  • ORCH FREEZE: zenekari vonós hangzás EHX Freeze effekttel
  • SYNTH FREEZE: szintetizátor string hangzás EHX Freeze effekttel
  • VOX FREEZE: Mellotron® kórus és string hangzás az EHX MEL9 pedálból, EHX Freeze effekttel

 

A kezelőgombok nagyjából egyértelműek, de azért fussunk át rajta! A Dry potival a gitár eredeti hangját keverhetjük az effekthez, vagy adott esetben teljesen le is keverhetjük. Az Effect gombbal az adott preset hangerejét szabályozhatjuk. Van még egy Ctrl 1 és Ctrl 2 szabályzó melyekkel mindegyik preset esetén más és más paraméter kezelhető. A JUNE-O presetnél lefelé és felfelé egy vagy két oktávot emelhetünk vagy mélyíthetünk, a FLOPPY presetnél a hangkitartást kezelhetjük, az AARP-nél flanger effektet adhatunk a hangképhez, a FREEZE presetekenél az Auto és Latch mód között válthatunk vagy pl. az EHX Bad Stone Phase Shifter effektjét keverhetjük hozzá a sound-hoz, hogy csak néhány példát említsünk.

Az effektet két kimenettel – Effect és Dry – látták el, a Dry kimeneten a pedál ki- és bekapcsolt állapotában is megjelenik „száraz” jel, míg az Effect kimeneten a Dry és Effect potméterekkel kevert hangok tudjuk kiküldeni. Érdemes az alábbi videót megnézni, amiből már képet kaphatunk az EHX S9 meggyőző tudásáról.

 

 

Fontosabb adatok

Áramkör: digitális
Bypass: pufferelt bypass
Tápellátás: 9,6 V DC-200 mA, adapter mellékelve
Méretek: 10,2 x 8,9 x 12,1 cm
Tájékoztató ár: 247 USD