zenesz_logo.pngA DL4 MkII megőrizte a legendás „kis zöld időgép” örökségét, ugyanazzal a gomb és lábkapcsoló kiosztással rendelkezik, de sokkal többet tud, mint az előd...

A Line 6 több mint húsz éve, egészen pontosan 1999-ben jelentette meg az eredeti DL4-es delay pedálját, mely akkoriban korszakalkotónak számított. Talán ez volt az első négy lábkapcsolós digitális „delay station”, ami sok lehetőséget, egyszerű kezelhetőséget, és olyan hangminőséget kínált, mely egészen a mai napig megállja a helyét. Nem csoda, hogy kiállta az idők próbáját, és ipari standard lett belőle.

Idén a Line 6 kihozta ennek a legendás effektnek az Mk II-es változatát, mely folytatja a tradíciót, de jó néhány ponton modernizálva, aktualizálva az eredeti eszközt. Az alábbiakban ezeket az újításokat tekintjük át.

DL4 MkII Dealer Front 1300x

 

Alapkoncepció volt, hogy az eredeti verzió delay típusait, illetve szolgáltatásait egy az egyben megtartsa az új pedál is. A baloldali forgatógomb segítségével a Delay típusok közül válogathatunk, az új modellnél minden egyes pozícióban két verzió található (egyik fehér, másik zöld felirattal). A Legacy gomb segítségével megválaszthatjuk, hogy a zöld felirattal rendelkező „Legacy”, vagy a fehér feliratú MkII-es lista éljen. Az előbbi tartalmazza a DL4 klasszikus Delay effektjeit, az utóbbi pedig, mint azt neve is mutatja, az új verziókat. Így összesen 30 féle Delay effekt közül választhatunk, ami pontosan a régi delay tartalmának a kétszerese. A gyártó elárulta, hogy a MkII-es delay-ek a Helix, illetve a Line 6 „M” szériás multieffektjeiből átvett verziók. A pedál továbbá 15 féle Reverbet is tartalmaz, melyek ugyan nincsenek feliratozva, de ugyanazzal a választógombbal kezelhetők, az Alt/Legacy gomb nyomva tartása mellett.

 

DL4 MkII Dealer Back IO 1300x

 

A kezelőfelület egyéb téren nem változott, a korábbi verzióból már megszokott Time, Repeats, Tweek, Tweez, és Mix potméterek állnak rendelkezésünkre. A felület abszolút analóg jellegű, így nagyon egyértelmű és könnyen kezelhető. Megjelenését tekintve, formavilágában az új DL4-es követi a régi design-t, természetesen kissé alterálva azt. Az új változat kisebb lett, illetve talán strapabíróbb a kivitelezés, mint elődjénél.

A DL4 MkII fejlettebb Looperrel rendelkezik, mint elődje. Használható több nyomógombos verzióban, vagy egygombos módon is. Előbbi esetben külön lábkapcsolókkal vezérelhetők a looper egyes funkciói (felvétel indítása, megállítás stb.), utóbbinál pedig a Tap kapcsolóval irányítunk mindent, az egyes funkciókat dupla megnyomással, nyomva tartással érhetjük el. Ez utóbbi esetben valamelyest kényelmetlenebb a looper kezelése, azonban a másik három lábkapcsoló szabadon marad, tehát azzal vezérelhetjük az aktuális Delay effektünket, melyet egyidejűleg tudunk a Looper funkcióval használni. Ami a loop hosszát illeti, sztereóban 120, mono módban pedig 240 másodperc áll a rendelkezésünkre, azonban ez akár órákra is növelhető, ugyanis az új DL4 rendelkezik Micro SD kártya támogatással. Egy kis memóriakártyával elmenthetjük a legutóbbi felvételt, illetve gyakorlatilag végtelen loop időt nyerhetünk. Az új verziót ellátták XLR mikrofon bemenettel, aminek segítségével a gitár mellé egy mikrofonon keresztül ének, vagy akusztikus hangszer is loopolható. Mivel nincsen független mikrofonkimenet, ezért ez inkább egyfajta speciális effektezésre ad lehetőséget mikrofonnal (beatbox, tapsolás, egyéb akusztikus groove-ok feljátszása stb.), mintsem az éneksáv külön loopolására. A mikrofon bemeneti érzékenységét egy apró Level potméterrel állíthatjuk be.

 

DL4 MkII Pedalboard 850x

 

Az első három lábkapcsolóval Delay presetek közül válogathatunk, míg a Tap Tempo kapcsoló bankváltóként is működhet, így összesen 2 x 3, vagyis hat presetet érhetünk el nagyon gyorsan. A pedál rendelkezik egy expression pedál bemenettel, melyhez egy expression pedált, vagy két extra lábkapcsolót csatlakoztathatunk, ezzel is megnövelve a lehetőségeinket. MIDI ki- és bemenet is helyet kapott ezen az új verzión, tehát már egy külső, nagyobb rendszer részeként is vezérelhetjük a DL4-est.

Összességében az új Line 6 DL4 MkII delay effekt a régebbi mérföldkő izgalmas, modern továbbfejlesztésének tűnik, mely a régi klasszikus delay effektek mellett újakat is kínál és számos új szolgáltatással rendelkezik.

 


A Line 6 DL4 MkII pedál már megrendelhető és április folyamán várható a beérkezése. További részletekért a hivatalos Yamaha viszonteladóknál érdemes érdeklődni.

További Line 6 DL4 MkII videók a Zenész YouTube csatornáján, ahová ITT tudsz feliratkozni.