zenesz_logo.png– BORBÉLY TAMÁS – 2022. február elején a Line 6 kiadta a Helix 3.15 firmware-t a Helix Floor, Helix LT, Helix Rack, HX Effects, HX Stomp és HX Stomp XL processzorokhoz.

A frissítés ingyenesen letölthető, minden Helix és HX felhasználónak könnyen elérhető. Az új modellek és a számos új szolgáltatás az új Helix Native 3.15 pluginnek is részeivé váltak.

A Line 6 zászlóshajójának, a Helix erősítő- és effekt-processzorának megjelenése óta (2015 októbere) folyamatosan frissíti annak, és az utódjainak (a Helix és HX termékcsalád későbbi tagjainak) szoftverét, vagyis firmware-jét. Az eddigi 15 ingyenes frissítés 42 új erősítőt, 11 új hangfalat, 180 új effektet és számos új szolgáltatást tartalmazott. Az alábbiakban áttekintjük a legfrissebb, 3.15-ös verzió újdonságait.

 

AMP HX GTR Ventoux.jpg.f280e15458f5361f80461e1699d9bbb1

Új erősítőmodell

A 3.15-ös firmware egy teljesen új, butik erősítőmodellt tartalmaz, melynek neve: Ventoux. A tervező, Ben Adrian saját bevallása szerint ehhez a modellhez a fő inspirációt két helyről kapta: egy ’70-es évekbeli Orange-, és egy közepes teljesítményű Fender Tweed erősítőtől. Ezek adták az alapötletet, illetve ezek lettek továbbgondolva olyasmi felfogásban, mintha Alexander Dumble nyúlt volna hozzájuk. Az erősítőmodell különlegessége, hogy az EQ szekció minden egyes potmétere indirekt módon az adott frekvencia tartomány torzításáért is felelős, nem csak a frekvenciák tiszta emeléséért, ahogyan azt általános esetben megszokhattuk. (Értelemszerűen ez a frissítés az HX Effects-nél nem releváns, mivel az nem tartalmaz erősítőmodelleket.)

 

5 delay cr

 

Delay blokk újdonságok

Az új firmware öt teljesen új delay verzióval rendelkezik, ezeket az alábbiakban soroljuk fel, illetve röviden ismertetjük a jellegzetességüket:

Helisophere – Ez a delay saját reverbbel is rendelkezik mely a delay feedback loop-jában van elhelyezve.

Crisscross – Olyan dual delay, melynél a két visszhang nem független, hanem egymással cross-feedback-elhető.

Ratchet – Egy olyan delay, mely kicsit looper is, sampler is egyben. Segítségével ritmikus padokat, zenei szöveteket hozhatunk létre.

Tesselator Különleges, expreimentális delay, lényegében az előző (Ratchet) verzió továbbgondolt változata, még több lehetőséggel. Rengetegféleképpen paraméterezhető.

ADT – Gyakorlatilag nem más, mint egy dupla tape delay.

 

3 reverb

Reverb blokk újdonságok

A korábbi Dynamic Hall Reverb után ez a firmware tartalmazza a sorozat „folyatatását”, a Dynamic Plate, és Dynamic Room reverbeket, melyek szintén nem valamely létező zengetők modellezései, hanem a Line 6 saját fejlesztésű effektjei. Helyet kapott még itt az új, Shimmer nevű reverb is, melynek neve egyenesen mutatja a jellegét is. Ezzel a felharmonikusokat használó zengetővel, könnyedén megjeleníthetünk óriási tereket vagy földöntúli hangulatokat.

 2 ampeg

Basszus effekt újdonságok

Kifejezetten basszusgitárosok számára is érkezett két új effekt, mégpedig az Ampeg Opto Comp, mely a nevében jelzett pedál alapján készült kompresszor, illetve az Ampeg Liquifier, mely szintén a névrokon, eredeti basszus kórus pedált hivatott modellezni.

2083196507 315Header 800x

 

Új Legacy effektek

Ezek az effektek valamely korábban már megjelent Line 6 termékben található effektek alapján készültek, innen is jön a Legacy név. Az „örökség” pedig olyan helyekről származik, mint például a DL4-es delay pedál, vagy a FX Junkie modell csomag, mely ugye a POD Farm 2.5-ben volt fellelhető. Összesen tizennyolc ilyen örökölt effektet tartalmaz az új 3.15-ös firmware: 2 torzítót, 2 delay-t, 4 modulációs effektet, és 10 darab Pitch/Synth effektet.

 

Meglévő szolgáltatások új funkciói

Presetenként hozzárendelhető input PAD

Az új szoftver lehetőséget ad a presetenkénti input PAD megadására. Vagyis, ha például más-más hangszerrel (nagyon eltérő jelű pickupokkal) használjuk az egyes preseteket, akkor a bemeneti érzékenység, vagyis annak „lepadolása” elmenthető, presetenként megadható. (Eddig erre csak globálisan volt lehetőség.)

Snapshop-onkénti vezérlés

Ha Snapshot módban vagyunk, akkor snapshotonként külön-külön funkciókat adhatunk meg az egyes lábkapcsolóknak. Ez nagyon hasznos főleg a kevés lábkapcsolós egységeken (pl.: HX Stomp), mert így akár egy lábkapcsolóval végig járhatjuk az összes snapshot-ot, míg a másik kettőre más funkciót állítunk be (pl.: tap tempo, vagy bármi más).

Mac felhasználók

Az új firmware kedvez a Mac felhasználóknak is, ugyanis a Helix Native innentől kezdve támogatja az Apple Silicon rendszereket is, tehát az M1-es chip-es és az annál újabb Apple termékeken is fut már a plugin.

930435941 CCKnobs

 

MIDI programozás

A MIDI programozást ezentúl megkönnyíti az 1-6 (Stomp-nál csak 1-3) paraméterválasztó forgatógomboknak a Global MIDI kontroll funkciója. Ennek lényege, hogy az egyes forgatógombokkal közvetlenül, könnyen kezelhetőek lesznek a bejövő MIDI CC üzenetek.

A fent említett új szolgáltatásokon és effekteken kívül természetesen a 3.15-ös firmware tartalmaz még kisebb javításokat, bug-fixeket.

A firmware frissítés menete

Ha már frissítetted a HX Edit szoftvert 3.01-es verzióra, a firmware frissítéshez USB-n keresztül csatlakoztatni kell Helix/HX eszközt a számítógéphez, és el kell indítani a HX Edit szoftvert. A program végig vezet az egész procedúrán, beleértve a HX Edit 3.01 frissítését 3.10-re, valamint biztonsági mentés készítését a számítógépre.

Amennyiben a HX Edit szoftvert 3.01-es verziónál régebbi, akkor firmware update előtt mindenképpen telepíteni kell a Helix Edit legújabb verzióját, és érdemes egy biztonsági mentést készíteni a számítógépre a presetekről.

 

Bővebben: https://line6.com/support/page/kb/effects-controllers/helix/helix-315-release-notes-r992/