zenesz_logo.png



A TC Electronic visszatekerte az órát 45 évvel, és újra kiadta legelső effektpedálját, az 1976-os Stereo Chorus Flangert.

 tc electronic scf gold 1 750x

 

A fennállása 45 éves évfordulóját ünneplő dán TC Electronic cég Stereo Chorus Flanger Gold néven most útjára bocsátott effektje első pillantásra megegyezik az eredeti 1976-os SCF-fel, legalábbis a megjelenése ezt sugallja. Ha a kezelőszerveket nézzük, elsőre a Bypass felirattal ellátott méretes lábkapcsoló tűnik fel, de a korábbi helyén találjuk a három potmétert is melyekkel a Speed, Width és Intensity értékeit tudjuk állítani, valamint az apró Input Gain potit, amivel a bemeneti érzékenységet szabályozhatjuk. A Width és Intensity potméter közé került a Mode kapcsoló, ezzel a három modulációs effekt, a Kórus,  a Pitch Modulation és a Flanger  közül választhatunk.

Az új modell ugyanazokból a BBD alapú, teljesen analóg áramkörökből épül fel, mint az eredeti SCF. Az új kiadás azonban tartogat pár kisebb, de fontos fejlesztést is. Az előerősítő nagyobb kivezérlési tartalékkal és dinamika tartománnyal rendelkezik, és melegebb mélytartományt tesz lehetővé az 1976-os pedálhoz képest. Szintén apróság, de a kezelhetőséget szolgálja, hogy a bekapcsolt állapotot jelző LED méretét megnövelték. Az effekt külalakján mindösszesen még annyi változást látható, hogy a fehér feliratokat a cég aranyszínűre cserélte. Hogy könnyebben lehessen az eszközt pedálboard-ba integrálni, a korábban oldalt elhelyezett speciális tápcsatlakozó a pedál hátsó paneljére került, és bármilyen szabvány 9V DC csatlakozóval használható. A felsorolt módosításoktól eltekintve az effekt teljesen megegyezik, az eredeti 1976-os modellel.

 

SCF GOLD P0EBF Rear XL 600x

 

Szintén a pedál hátsó paneljén kapott helyet a bemenet egy és a kimenet két 6,3 mm-es jack csatlakozója, minthogy a SCF Gold monóban és sztereóban is használható.

Amikor 1976-ban az eredeti SCF megjelent és a gitárosok elkezdték használni, a pedált rendkívül alacsony zajszintje miatt hamarosan a „The Sound of Silence” (A csend hangja) becenéven kezdték emlegetni. A gyártó állítása szerint az új modell ebben is hű maradt elődjéhez, a jel/zaj viszonya, ha lehet még jobb, mint az eredeti pedálé.  

Paul Robert Scott, a TC Electronic termékmenedzsere elmagyarázta miért csak ilyen kis mértékben változtattak az eredeti effekteken. „Egyfelől a feladat nagyon egyszerű volt, mert valójában nagyon kevés módosításra volt szükség. Másfelől ez kihívást is jelentett, mert kényes egyensúlyt kellett tartanunk aközött, hogy megőrizzük azt, amiért az eredeti effekt olyan népszerű lett, de módosítsunk azokon a pontokon, ahol az új technológiák ezt lehetővé teszik.”

 

 

A Stereo Chorus Flanger Gold tájékoztató ára 159 EUR.

Bővebben: https://www.tcelectronic.com/