zenesz_logo.png



– BORBÉLY TAMÁS – Augusztus végén a Fractal Audio lerántotta a leplet legújabb termékéről és bejelentette az FM9 padló-multieffektjének érkezését.

 Home Page Thumbnail Product Family 1024x819

 

A különböző fórumokon legutóbbi termékét, az FM3-at talán egyetlen kritika érte, mely a három lábkapcsolót kevesellte. Bár az FM3-ról írt tesztünkben részletesen kifejtettük, hogy ez a három „okos” lábkapcsoló többfunkciós, és igen sok feladat osztható rájuk különböző kiosztásokkal, layoutokkal, de az tény, hogy a három helyett kilenc ilyen kapcsoló megsokszorozza a lehetőségek számát, és nagyban megkönnyíti az egység instant kezelhetőségét. Az FM9 azonban nem pusztán a kapcsolók számában növekedett, hanem egyéb tulajdonságaiban is tovább fejlődött.

fm9 top 1200x

 

Kezelőfelület, ki- és bemenetek

Az FM9 kinézetben, design-ban egy az egyben folytatja az elődnél megszokott vonalat. Méretét tekintve valamivel keskenyebb, mintha egy FM3-at, és egy FC6-ot (a Fractal saját lábkapcsolóját) egymásmellé tennénk, de funkcionálisan, illetve vizuálisan olyan, mintha ezt a két egységet összeragasztottuk volna. A fő LED kijelző mérete, a potméterek, a mini LED kijelezőkkel rendelkező, színes indikátoros lábkapcsolók semmit sem változtak, ugyanolyan robosztus, masszív módon megépített, mint az FM3, csak ugye nagyobb.

Az FM9 egymástól független, két szimmetrikus sztereó XLR kimenettel rendelkezik, plusz egy sztereó 6,3-as jack kijárattal. Ezen a három sztereó kijáraton egymástól független külön-külön tudjuk a kimeneti jelszintet állítani, egy-egy potméterrel, melyek a kezelőpanelen kaptak helyet. Az első számú kimenet az XLR páron kívül egy jack kimenetet is kapott, mely azonos jelszintet produkál, de mégiscsak egy másik lehetőség. Ezeken kívül természetesen kapunk még egy fejhallgató kimenetet is, mely a fent említett három fő kimenet közül az egyiket „monitorozza”, vagyis azonos hangerő potméterrel rendelkeznek. Összesen tehát öt fizikai, sztereó kimenete van az eszköznek, melyek közül három teljesen független egymástól. Ezzel a rengeteg lehetőséggel, könnyedén megoldható egy saját monitorrendszer, és/vagy fülmonitor rendszer akár együttes használata, a reampolási műveletek könnyű elvégzése, vagy egy effekt loop létrehozása (mivel két sztereó, balanced -jack bemenettel is rendelkezik az egység). Ki-, illetve bemenetek tekintetében ez már nagyon megközelíti a zászlóshajó rackes AXE FX III lehetőségeit, ami gyakorlatilag már egy mozgó stúdiónak nevezhető. A sztereó bemenetek használhatók effekt loop return-ként, vagy akár AUX bemenetként is.

fm9 rear 1200x

 

A külső pedál bemenetek száma háromra nőtt, melyeknél egy bemenetre egy expression pedál, vagy bármilyen standard külső lábkapcsoló köthető. A FASLINK II-es portnak köszönhetően az FM9 egy sima XLR kábellel összeköthető a Fractal saját lábkapcsolóinak egyikével (FC6, FC12), így már tengernyi sok lábkapcsoló állhat rendelkezésünkre. Ha nem a saját eszközeivel szeretnénk bővíteni, akkor arra is van lehetőség, mégpedig MIDI-n keresztül. Nemcsak a lábkapcsolók számának növelésére, hanem egyéb külső eszközök összetettebb vezérlésére is lehetőséget adnak a MIDI in/out ki- és bemenetek.

FC 6FC 12 700x

Erősebb processzor, új lehetőségek

Az FM9 két dupla magos DSP processzort használ, magyarán kétszer akkora a teljesítménye, mint az előd FM3-nak. Külön mag gondoskodik az erősítő modellezésről, és egy másik pedig a delay-ekről, illetve a reverbekről, így a két nagy, processzor igényes feladat külön van választva, ezzel lényegesen megnövelve a kapacitást.

Ez a dupla méretű processzálási erő lehetővé teszi, hogy akár két erősítőblokkot, és két ládaszimuláció blokkot is működtethetünk egyidejűleg. Ezeken kívül gyakorlatilag kétszer annyi effekt futtatható egyidejűleg egy effektláncban, mint az FM3-nál. A megnövekedett lehetőségek nagyobb virtuális teret is igényelnek, ezért a kijelzőn a blokk-mátrixunk, melyben az effektláncunkat szerkeszthetjük 14 x 6-os méretűre növekedett.

Az FM9-en a legújabb erősítőmodell engine, a Cygnus fut, mely kompatibilis az FM3-mal, illetve az AXE FX III-mal is. Az egyes presetek a három multieffekt között csereszabatosak, vagyis egy FM3-mas preset könnyedén feltölthető egy FM9-es egységre, ez visszafelé is érvényes egészen addig, amíg az előd processzora elbírja az adott effektláncot.

Összefoglalás

A Fractal Audio FM9 a gyártó eddigi legerősebb padló multieffektje. Hangminőségben elvileg kompromisszummentesen hozza a nagy AXE FX III szintjét. Szinte végtelen a lehetőségek száma, akkora az erősítők, és effektek kínálata. Több mint 2000 beépített IR ládaprofillal, és további 1024 felhasználói hellyel rendelkezik, nagyjából 280 féle erősítőmodell közül válogathatunk, mellyel lefedhetünk minden zenei stílust.

Az FM9 egyelőre csak az USA-ban került forgalomba. A Fractal Audio kizárólagos európai forgalmazójánál, a G66-nál jelenleg várólistára lehet feliratkozni. Ez utóbbi céget megkérdezve azt a választ kaptuk, hogy várhatóan 2022 első negyedévében kezdik el az Európai terjesztést.

 

 

Legfontosabb technikai adatok

Forgalmazza: G66.eu
Tervezett ár: kb. 2 000 EUR
Processzor: két dual-core SHARC+ DSP
Frekvenciaátvitel: 20-20000 Hz
Bemenetek: 3 db bemenet (1 hangszer, 2 analóg sztereó 6,3-mas jack)
Kimenetek: 2 db XLR sztereó fő kimenet (az egyiknél plusz egy 6,3-mas jack pár), 1db sztereó 6,3-mas jack pár kimenet, 6,3-mas sztereó jack (TRS) fejhallgató kimenet.
S/PDIF: In, Out
USB port
FASLINK II port: XLR
Midi: MIDI in/out
Méretek: 512 mm x 233 mm x 88 mm
Súly: 5,44 kg