zenesz_logo.png– HÁJER GERGŐ – A Two Notes Audio Engineering kis fehér doboza, a Torpedo Captor X, a gitárosok új svájci bicskája lehet színpadon és stúdióban egyaránt.

15144538_800 600x.jpg

 

Az utóbbi években viszonylag szorosan kötődőm a francia Two Notes cég termékeihez, hiszen mikor először került a kezeim közé a Two Notes Torpedo Live rack egység, egyből szerelembe estem. A januári NAMM Show-s látogatásom alatt kicsit sikerült körbe szaglásznom a brand körül és már ott láthattam az új jövevényt, amit azonban csak most kezdtek el forgalmazni.

Mikor megtudtam, hogy a közkedvelt Captor család egy új tagja lép a színre, roppant izgatott lettem. Bár a Captor család termékeivel eddig nem volt tapasztalatom, de a Two Notes Audio Engineering-et ismerve biztos voltam benne, hogy egy minőségi produktummal fognak előrukkolni, gitáros kollégáim nagy örömére.

A Sound Service jóvoltából lehetőségem nyílt a termék piacra kerülése után szinte rögtön kézbe venni és kipróbálni a készüléket, ami már elsőre beigazolta a reményeimet. Egy robusztus, fehér dobozba zárt minőségi ládaszimulátorral találja szembe magát az ember, amit még számos ötletes funkcióval láttak el, ezekre egy kicsit később szeretnék kitérni.

 

two-notes-torpedo-captor-x-large rear 600x.jpg


Hátsó panel

A Captor X kábelezése a hátsó panelen történik, ahol a 12V DC-s adapter injektálása után csatlakoztathatjuk a csöves, tranzisztoros vagy akár digitális erősítőnket mind addig, míg 8 Ohm-os ellenállással tudjuk használni, de akár tovább is fűzhetjük egy másik ládába. Két XLR csatlakozó formájában sztereó kimenet áll rendelkezésünkre.

Egy háromállású kapcsoló segít abban, hogy kontroláljuk az eszköz hangteljesítményét, amit - Low állásban Home hangerőn, középső állásban Club hangerőn, Full állásban Stadion hangerőn tudunk működtetni. Ez különösen fontos lehet azon felhasználók számára, akik szeretnék kihajtani a csöves erősítőjüket, hogy megjöjjön az igazi karaktere, viszont ezt nem teljes hangerőn kívánják megtenni. További pozitívum, hogy a Captor X MIDI-n keresztül is vezérelhető, ami akár azt is lehetővé teszi, hogy élő színpadi játék közben a pedálboardunkról váltsuk a preseteket, de bármely más paramétert is vezérelhetünk így, például egy expression pedállal változtathatjuk a reverb beállításait.

 

two-notes-torpedo-captor-x-large front 700.jpg


Első panel

A kábelezés után a front panel egy letisztult, ám annál hatékonyabb vezérlőfelületet kínál a felhasználóknak. Adott egy kimeneti jelszint vezérlő – Out Level – aminek a feladata azt hiszem egyértelmű, egy Voicing forgógomb, ami a gyakorlatban a középfrekvenciák emelését tologatja a spektrumon, ez meglehetősen hasznos funkció lehet színpadi környezetben, amikor olyan helyzetben találjuk magunkat, hogy még sohasem játszottunk az adott esemény backline-jában található ládával, és kicsit szeretnénk a komfortzónánkba kerülni vele. Következik a Space forgógomb, ez egy rendkívül effektív zengetési funkciót kínál, amit akár sztereóban is használhatunk. A fejhallgatókimenet és a bemeneti jelszintet állító gomb (ami rendkívül fontos funkció aktív hangszerek esetében, hiszen azoknak jóval nagyobb a jelszintjük) mellett találjuk a hatállású Preset gombunkat. Itt hat gyári impulzus-válasz beállítást találunk, amit USB-vel történő csatlakoztatás után a számítógépünkön teljes mértékben testreszabhatunk a Torpedo Remote szoftver segítségével, PC-n vagy Mac-en egyaránt. A szoftveren belül számtalan láda, mikrofon vagy akár teremakusztika modellezés áll rendelkezésünkre, melyekkel az erősítőnk „virtuális” megszólalását szinte a végtelenségig finomíthatjuk.

 

CaptorX_Hero_atten 700x.jpg

 


Két kimenet, három opció

Ahogy említettük, két XLR kimenetet is kapunk, melyeket a következő módokon hasznosíthatunk: Sztereó, Dry/Wet és Dual Mono. Amikor otthon fejhallgatóval játszunk, jól jön a széles sztereó hangkép, stúdióban pedig remekül alkalmazható a Dry/Wet funkció. Ilyenkor az egyik kimeneten egy effektezett, bemikrofonozott láda jelét küldhetjük a DAW felé, míg a másik kimeneten az erősítőnk száraz jelét továbbíthatjuk. A DAW szoftverben a Torpedo Wall of Sound pluginnel a száraz jelből utólag bármilyen ládaszimulációt, mikrofon elhelyezést előállíthatunk, vagyis megváltoztathatjuk azt a hangzást, amit eredetileg megcéloztunk, de lehetőség van pl. a sávok duplázására, vagy akár kétféle ládaszimuláció keverésére is. A Dual Mono opció pedig színpadon jöhet számításba, amikor más EQ és Reverb beállítással két különböző jelet tudunk küldeni a FOH és a monitor felé.

 

Twin Tracker

Meg kell még említeni a Twin Tracker funkciót, ami automatikusan megduplázza a gitár sávot. Ilyenkor az erősítő monó jele a bal kimenetre kerül, és a Twin Tracker valós időben létrehoz egy másik „virtuális gitárost” a jobb csatornán. A minimális időbeli  eltérés vastagabb, masszívabb gitárhangzást eredményez.

Mindezeken túl integrált zajzár, Enhancer, EQ és az említett zengető funkció is belefért az apró eszközbe. És ez még nem minden...

 

CaptorX_stage 700x.jpg

 

Bluetooth képességének köszönhetően a Captor X vezérelhető iOS vagy Android mobil eszközről is. A jövő most van, ez egészen biztos! Mielőtt még bárki ódzkodna a gondolattól, gondoljon bele abba, hogy színpadi környezetben, mondjuk egy sound-check alkalmával ez kincset érő funkció a gitáros, vagy éppen a FOH számára! Hiszen, ha épp egyik előre beállított presetünk sem elégít ki minket az adott koncerthelyszín akusztikai tulajdonságai miatt, nemes egyszerűséggel szinte bármelyik paraméterét finomíthatjuk telefonunk segítségével.

Amellett, hogy a Two Notes mindig is híres volt a minőségi, dedikált láda impulzus-válaszairól, ahol gyakorlatilag a legnagyobb gyártók ládáival találkozhatunk, mint például a Mesa Boogie, a Marshall, az ENGL, a Fender és így tovább... lehetőségünk van egyéb láda impulzus-válaszokat rátölteni a készülékre, amit akár más felületekről vásároltunk, vagy éppen magunk készítettünk el a stúdióban, vagy akár a próbateremben.


Összegzés

Egy szó, mint száz, az analóg erősítők legjobb barátja egyértelműen a Captor X, hiszen egy olyan hibrid funkciót kínál az analóg és a digitális világ között, ami mindenképp egy meglehetősen jól működő szisztéma, akár érzetről, akár hangminőségről beszélünk. Nem véletlenül választja ezt a megoldást oly sok gitáros, aki nem szeretne átállni a digitális rendszerekre. Én bátran merem ajánlani a Captor X-et akár stúdiós, akár színpadi felhasználásra!

Tájékoztató ár: 204 900 Ft.

Technikai részletek: Two Notes