zenesz_logo.pngA Danelectro új Vintage Pedal családjával régóta „elveszett” hangzásokat talált meg, kicsit leporolta, kezelhetőbbé tette, majd öregített, vintage hangulatú pedálokba pakolta.

 

Dan vintage 700x.jpg

 

 

A Danelectro a napokban jelentette be két új effektpedálját, az Eisenhower Fuzz és a Breakdown Overdrive pedálokat. Az effektek a cég most induló Vintage Pedal családjába tartoznak, ezért enyhén viseletes külsőt kaptak. De mit várhatunk hangzás terén ezektől a karakteres megjelenésű effektektől?

 

Az „öregítet pedál” koncepció kétségtelenül sajátos ötlet, bár az öregítés a gitároknál régóta divat. A Danelectro úgy tűnik, elhatározta, hogy végigviszi az új vintage vonalat, ami azonban nemcsak megjelenésében vintage, hanem megszólalásában is. Nem véletlenül: a Danelectro célul tűzte ki rég elfeledett, de karakteres hangzások felidézését és aktualizálását.

 

 

Fuzz 600x.jpg

 

 

Eisenhower Fuzz


Az Eisenhower Fuzz klasszikus oktáv-fuzz áramkör alapokra épül, de a Danelectro frissítette a késő ’60-as évek divatja szerint tervezett kapcsolást, így az új pedálon a FUZZ gomb mellett egy GAIN és két hangszín potit is találunk, ezzel kissé a mai, univerzálisabb igényekhez igazították az effektet. A négy kezelőgombon kívül egy kétállású „flat-sculpt” kapcsolót is kapott a pedál, ami növeli a mély frekvenciákat és csökkenti a közepeket. Az eredmény erőteljes, vastag fuzz-os torzítás, sok kellemes felharmonikussal, jól szabályozható gain-nel, és precíz hangszínállítási lehetőségekkel. Az alábbi videóban működés közben hallhatjuk, hogy pontosan mit is tud ez az effekt.

 

 

[Danelectro Fuzz]

 

 

 

 

 

Dano_Pedal_The-Breakdown_500x.jpg

 

 

Breakdown Overdrive


A Breakdown ezzel a dögös megjelenésű pedállal azokat a hangzásokat idézi fel, melyeket úgy 1968 táján a gitár-hősök használtak első lemezeiken. Az effekt kezelőfelülete nincs túlbonyolítva, a Volume potin kívül egy hatfokozatú BREAK-UP kapcsolóval állíthatjuk a gaint. Az 1-3. fokozatig a pedál inkább csak boosterként működik, 4-6. állásban már piszkosabb hangzásokat produkál, és egyre inkább túlhajtja az erősítő bemenetét, ami – minthogy a túlhajtás nem a pedálban, hanem az erősítőben jön létre – organikus, karakteres hangzást eredményez.

 

A videó tanúsága szerint „tiszta” erősítőkkel is működik a dolog, igazán dögös, krémes sound overdrive csatornára kötve hallható.

 

 

[Danelectro OD]

 

 

Mindkét effekt masszív, öntött alumínium házban kapott helyet, true bypass működésű és csendes kapcsolású, tájékoztató áruk 136 EUR. Bővebben: Danelectro