zenesz_logo.pngAz Eventide tud egy-két dolgot a digitális effektekről, új Rose pedáljukban sikeresen ötvözetek egy digitális delay-t egy analóg, BBD alapú áramkörrel.

Eventide Rose Top_700x.jpg

 

Az Eventide Rose projektje már évekkel ezelőtt elkezdődött azzal a célkitűzéssel, hogy olyan új, és egyedi effektet dolgozzanak ki, melyben a digitális delay-t analóg áramkörrel kombinálják. Olyan modulációs delay-t akartak készíteni, ami nemcsak annyira analóg hangzású, amennyire csak lehetséges, hanem rendkívül precízen szabályozható is. Abban bíztak, hogy a kutatásaik nyomán olyan effektek jönnek létre, melyek másképpen szólnak és viselkednek, mint a DSP alapú effektek. Az Eventide Rose ennek az úttörő kutatásnak a konkrét eredménye.

 

RoseControls_600x.jpg

Nagyításhoz klikk a képre!

A Rose delay pedált ellátták öt testreszabható gyári presettel, csakúgy, mint MIDI vezérlési lehetőséggel. A bemenet állítható vonal és gitár szintre, és egy expression pedál bemenetet is kapunk. A delay kezelése alapvetően hat szabályzógombbal – MIX, FEEDBACK, DEPTH, DELAY, FILTER, RATE – történik, melyekkel minden beállítható, amire egy delay pedálnál szükség van. Az elnevezések magukért beszélnek, de azért röviden: a MIX gombbal az effektezett és száraz jel arányát, a FEEDBACK gombbal az effektezett jel visszaküldését a jelútba, a DEPTH potival a moduláció intenzitását szabályozhatjuk. A DELAY gombbal egy „finomabb” késleltetést, lenyomva és jobbra tekerve pedig egy más karakterű, „durvább” késleltetést adagolhatunk. A FILTER potival egy analóg magasvágó szűrőt kezelhetünk, a RATE gombbal pedig a moduláció sebességét állíthatjuk.

 

Eventide Rose Rear_700x.jpg

 

A pedálon három apró nyomógombot is elhelyeztek, (φ, Δ, SHAPE) az elsővel aktiválhatjuk a Delay Multiplier funkciót, ami megsokszorozza az ismétlések számát, akár az ötszörösére is, a másodikkal lehetőségünk van fázisfordított és reverse delay beállítására. A harmadik gombbal pedig a modulációs hullámformák közül választhatunk.

Az ACTIVE lábkapcsolóval nemcsak ki- és bekapcsolhatjuk az effektet, hanem a HOTSWITCH kapcsolóval együtt lenyomva a Preset módot érhetjük el. A HOTSWITCH lábkapcsoló is többfunkciós, alaphelyzetben Tap Tempo funkciót lát el, de preset módban a presetek kiválasztására és presettől függően különböző funkciók indítására (pl. Infinite Repeat, amivel egy adott rész ismételhető) használható.

 

Eventide Rose Side_ 700x.jpg

 

Már az 5 gyári preset is – ami valójában 8, mert némelyiknek van egy „B” verziója is – számos érdekességet tartogat, és a hat kezelőgombbal minden fontos beállítás könnyen elérhető. Vagyis aki egy nagy tudású delay-t szeretne, számos modulációs effekttel bővítve (kórus, Leslie), a Rose-zal megkapja. Ha pedig valakik ennél is többre vágyik, különleges űrhangokra és egyéb futurisztikus hangzásokra, ezzel az effekttel az is elérhető, csak egy kicsit el kell mélyülni a beállítások sűrűjében.

 

 

A gyári presetek listája

Preset 1A Chorus
Preset 1B Leslie
Preset 2A Lead Delay
Preset 2B Reverse
Preset 3 Dirty Dub Delay
Preset 4A Slapback
Preset 4B Frenetic Filter
Preset 5 Infinite Repeat

A pedál külön megvásárolható 9V DC adapterrel működik, tájékoztató ára 130 000 forint.
További részletek: Eventide.

Az Eventide termékek hazai és európai forgalmazója a Sound Service.