zenesz_logo.pngA Helix különlegessége a nagyszerű, élethű erősítő, hangfal és effekt modellek mellett, könnyű kezelhetőségében, sokoldalúságában és rendkívül masszív „turné kész” kivitelében rejlik.

 

xxld_85562-HelixRack-3qtrFront_700.jpg

 

A közelmúltban írtunk a Line 6 Helix multieffektről, és elmondtuk, hogy új fejezetet nyitott a gitár multieffektek történetében. Szíve-joga mindenkinek azt gondolni, hogy ez költői túlzás, az azonban tény, hogy a pedál koncepciója, tudása, és flexibilitása is túllépett mind a Line 6, mind más gyártók hasonló termékein.

Nagyjából mindenki tudja, hogy a digitális multieffektek egyik hátulütője, hogy pilótavizsga kell kezelésükhöz, időbe telik, míg megtanuljuk használni őket, és relatíve sokáig kell állítgatni a paramétereket, mire a kívánt hangzást elérjük. Úgy érezzük, hogy a Line 6 túllépett ezen a problémán is, abszolút gitáros-centrikus gondolkodásmóddal tervezték meg az új, dupla DSP által vezérelt modellezési technológia alapján működő pedáljukat.

És itt jön a csavar, hogy a Helix multieffektet, nem csak pedál, hanem rackbe szerelhető kivitelben is gyártják. A Helix Rack multieffekt szinte bármilyen MIDI-képes eszközzel vezérlehető, de a Helix Control pedállal érhetjük el a legjobb eredményt, és  kapjuk ugyanazokat a szolgáltatásokat – pl. érintés érzékeny lábkapcsolók – mint a padlóeffektnél.

 

xxld_85560-Helix-Back_700.jpg

A Helix Control pedál egyetlen kábellel csatlakozik a Rackhez, a pedálon a szerkesztés megkönnyítésére a lábkapcsolók csoportba rendezhetőek, egyedi címkékkel láthatjuk el a LED-gyűrűs kapcsolókat, három expression pedált csatlakoztathatunk hozzá, és a paramétereket Pedal Edit Mode-ban kéz nélkül, játék közben változtathatjuk.

 

 Line 6 Helix Control 700.jpg

 

Azon túl, hogy a Line 6 Helix Control pedállal kényelmesen kezelhetjük a Helix Rack 45 erősítő, 30 hangfal, 16 mikrofon és 70 effekt modelljét, MIDI alkalmazásokat vezérelhetünk vele, vagy segítségével csatornákat válthatunk az erősítőnkön. A Helix padlóeffekthez hasonlóan, itt is 12 lábkapcsolóval oldották meg a multieffekt kezelését. A lábkapcsolók négyféle módban működnek: Preset Footswitch Mode, Stomp Footswitch Mode, Looper Footswitch Mode és Pedal Edit Mode. A négyféle módban a középső 8 vagy 6 kapcsoló más-más funkciót kap.

A Helix Rack legfontosabb jellemzői megegyeznek a Line 6 Helix padló multieffekt jellemzőivel, melyeket előző írásunkban részleteztünk, azonban a főbb paramétereket itt is megismételjük.

Dupla DSP vezérlésű HX modellező technológia

45 erősítő, 30 hangfal, 16 mikrofon és 70 effekt

6,2 inches LCD kijelző

8-in/8-out USB audio interfész

3 expression pedál kimenet

Mikrofon szintű XLR bemenet fantomtáppal

Beépített looper és hangoló

Masszív alumínium ház

A Line 6 Helix padlóeffekt kivételesen gazdag ki- és bemeneti csatlakozó kínálata a Racken is megtalálható, kiegészítve egy GUITAR THRU OUT kimenettel, ami az előlapon elhelyezett GUITAR IN bemeneten beküldött jelet továbbítja A/D/A konverzió nélkül. További extra a WORDCLOCK IN bemenet, amin órajelet tudunk fogadni külső audió interfésztől, vagy digitális keverőtől szinkronizálás céljából.

 

Line 6 Helix Rack specifikáció

Analóg bemenetek: 1 x XLR (mikrofon), 1 x 1/4" (gitár), 1 x 1/4" (AUX), 4 x 1/4" (külső vezérlés), 4 x 1/4" (effekt vissza)
Analóg kimenetek: 2 x XLR, 2 x 1/4", 1 x 1/4" (Git Thru) 1 x 1,4” (fejhallgató), 4 x 1/4" (effekt küldés)
Digitális bemenetek: 1 x XLR (AES/EBU), 1 x BNC (Word Clock) 1 x S/PDIF, 1 x RJ45 Variax In
Digitális kimenetek: 1 x XLR (AES/EBU) (L6 Link), 1 x S/PDIF
MIDI I/O: In, Out/Thru
Számítógép csatlakoztatás: USB Type B
Helix Control csatlakozó: RJ45
Méretek: 133 mm x 483 mm x 241 mm (magasság x szélesség x mélység)
Súly: 5,35 kg
A Line 6 Helix Rack ára megtalálható a Mezzoforte Hangszeráruház oldalán.

 

Line 6 Helix Control sepcifikáció

Lábkapcsolók: 12 érintésérzékeny lábkapcsoló, színes LED gyűrűvel, címkézhető kijelzővel
Bemenetek: 3 x 6,3 mm (expression pedál) 1 x 6,3 mm Exp.Toe kapcsoló, 1 x USB
Kimenetek: 1 x RJ45 Host csatlakozó
Méretek: 63,5 mm x 436 x mm x 241 mm (magasság x szélesség x mélység)
Súly 3,26 kg
A Line 6 Helix Control ára megtalálható a Mezzoforte Hangszeráruház oldalán.

Ha a rendszerünk egy rackbe szerelve várja, hogy munkára fogjuk, az mind turnézásnál, mind stúdióban rendkívül hasznos és kényelmes tud lenni. Ha úgy döntünk, hogy a Line 6 Helix multieffekt rack változatánál maradunk, akkor érdemes jól szemügyre vennünk a Helix Floor Controllert, hogy kerek egésszé és turné-kész rendszerré tegyük a cuccunkat.