zenesz_logo.png
LIPPÉNYI GÁBOR – A Clavinova zongorák immár 41 éves múltra tekinthetnek vissza. A család több modell sorozatból áll, ezek közül a CLP az, ami kifejezetten a zongoristákra koncentrál.

A nagyjából négy éve megjelent 700-as modelleket váltják most a Calvinova 800-as sorozat új tagjai. Ez összességében hét modellt jelent és a termékskála szélességét jellemzi, hogy a legolcsóbb és a legdrágább modell között több mint négyszeres árkülönbséget találhatunk.

 

CLP 825PE a 0001 polished ebony 1100x

Yamaha Clavinova 825 Polished Ebony

A hét modell végül is technikai szempontból inkább öt, mivel a legdrágább modellt és a második legolcsóbbat grand piano fazonban is megjelentetik, de egyébként ezek mintakészlet, billentyűzet, hangszórórendszer és más paraméterekben megegyeznek a pianínó fazonú modellekkel. A modellek tehát sorban, számozás szerint alulról felfelé: CLP-825, CLP-835, CLP-845, CLP-865GP, CLP-875, CLP-885 és CLP-895. A CLP-865GP a CLP-835 modell grand piano alakú változata, a CLP-895GP pedig a CLP-885 párja.

 

CLP 835WB white birch 1100x
Yamaha Clavinova 835 White Birche

 

A digitális zongoráknál az egyik legfontosabb tulajdonság a billentyűzet milyensége. Ez most a teljes 800-as sorozatnál megújult. Az új Grandtouch és Grandtouch-S billentyűzetek még közelebb kerültek érzésben a valódi hangversenyzongora billentyűzethez. A billentyűk súlya, alakja, anyaga, a belső alkatrészek mozgása mind változtatva lett kisebb vagy nagyobb mértékben. Már a 700-as sorozatnál is hármas érzékelőket alkalmaztak, ami lehetővé tette repetitív játéknál, hogy a billentyű teljes visszatérése előtt is újra lehetett indítani egy hangot. Most, a 800-as sorozatnál új algoritmust is integráltak, így ilyen játékmódnál a hang újraind­ítása a billentyű teljes lenyomása nélkül is lehetséges, mint egy valódi hangversenyzongoránál.

 

CLP 845B a 0001 black 1100x

Yamaha Clavinova 845 Black

 

A hét modellben végül is négyféle billentyűzet található. A CLP-825, CLP-835 és CLP-865 modellek Grandtouch-S billentyűzetet kaptak. A CLP-845 a Grandtouch-S billentyűzet fabillentyűs változatával rendelkezik (a fehér billentyűknél). A CLP-875-öt már normál (fabillentyűs) Grandtouch billentyűzet jellemzi. A CLP-885 és CLP-895 csúcsmodellek esetében pedig még ellensúlyt is kaptak a billentyűk.

 

 

A zongorapedálok viselkedése is változott. Az új Grandtouch pedálok az új belső méretekkel jobban követik a hangversenyzongorák pedáljainak a mozgását, a súrlódásból következő ellenállás érzése is jobb lett. A három legdrágább modellben még az ellenállás mértékének a változását a lenyomás mélységgel is modellezték (Grandtouch with GP Response Damper mechanika).

 

CLP 865GPWH f 0001 white 1000x

Yamaha Clavinova 865GP White

 

A VRM Grand Expression Modeling technológiával a Yamaha a zongorista előadási lehetőségeit bővítette. Nemcsak az számít, hogy milyen gyorsan lett leütve egy billentyű, de az erő is, amivel a billentyű ágy alját üti meg a játékos, keményebb játékkal így keményebb hangzás hozható létre. A billentyű felengedésének a gyorsasága is számít, gyorsabb felengedéssel „marcato“ jellegű hangzást produkálhatunk, lassabb felengedéssel pedig „legato“ jellegűt. A repetitív játéknál – egy hang ismételt leütése – más a hangzás, amikor már zengő húrt üt meg a kalapács, ez is modellezve lett.

A CLP 800-as sorozat a Yamaha saját fejlesztésű, új hanggenerátor chipjét kapta meg, amely az ez idáig legkomolyabb minőségű zongora hangok létrehozására képes. A sorozat összes modelljénél azonos a két fő zongora mintakészlet. A minták a Yamaha saját híres hangversenyzongorájából, a CFX, illetve a Bösendorfer Imperial zongorából származnak. Ezen kívül találunk más zongora mintákat, így például a történelmi fortepiano és zongora mintákat a Mozart, Beethoven és Chopin korában használt hangszerekből.

 

CLP 875R dark rosewood 1000x

Yamaha Clavinova 875 Dark Rosewood

 

A Virtual Resonance Modeling (VRM) technológia az új hanggenerátor chip segítségével még gazdagabb, valósághűbb hangrezonanciákat képes előállítani. A hangversenyzongora testének, rezonátor lapjának, a nem megütött húroknak a viselkedése mind modellezve lett, a játékmódtól függően ezek valós időben állandóan változhatnak, ezáltal a hangzás élmény sokkal közelebb lesz ahhoz a szituációhoz, amikor egy akusztikus zongora előtt ülünk.

 

CLP 885PWH a 0001 1100x

 Yamaha Clavinova 885 Polished Whited

 

A hangzásélmény megteremtéséhez nagyon fontosak a beépített erősítők és hangszórók. A sorozat tagjainál ezen a téren lényeges különbségeket találunk. A legkisebb két modell esetében egyutas a hangrendszer, a CLP-825 esetében 12 cm méretű, a CLP-835 pedig 16 cm méretű hangszóróval. A következő két modell már kétutas hangrendszert kapott. A három topmodell már háromutas hangrendszerrel rendelkezik és a magas résznél például kétirányú tweeter hangszórókat (Bidirectional Horns) vagy hullámterelőket (Waves Guide) is találunk. A közép- és mély hangszórók minden esetben alkalmaznak hang szétterítő (diffusor) terelőket a valósághűbb hangzás érdekében.

 

CLP 895GP a polished ebony 1100x

 Yamaha Clavinova 895GP Polished Ebony

A digitális zongorák nagy előnye, hogy használhatóak fülhallgatóval is, így akármikor, akárhol gyakorolhatunk mások zavarása nélkül. Ahhoz, hogy az élmény ilyenkor is hasonló legyen, már jó ideje használják a Binarual sampling technológiát. A mintákat ilyenkor a zongorajátékos pozíciójából egy műfejbe helyezett mikrofonokkal veszik fel. A játékos számára így sokkal természetesebb a hangzás és sokkal kevésbé fárasztó is egy hosszabb gyakorlás esetében. A legkisebb CLP-825 modell esetében csak a CFX zongora lett mintavételezve ilyen formátumban (is) az összes többi modell esetében a Bösendorfer mintákból is rendelkezésre áll ilyen formátum.

 

 

Az új Clavinova CLP sorozat minden tagja el lett látva a Bluetooth és USB csatlakozási lehetőségekkel. Így a Smart Pianist alkalmazás és sok más modern lehetőség használható ezekkel a zongorákkal. Előadásunkat rögzíthetjük USB eszközre, Bluetooth kapcsolaton keresztül MIDI-s alkalmazásokat elérhetünk mobil eszközökön vagy behozhatunk zenéket a hangszer hangrendszerére.

 

 

A hírek szerint a Yamaha CLP-875 és CLP-885 modellek már a sorozat bejelentésekor megjelentek az üzletekben, a kisebb, CLP-825, CLP-835 és CLP-845 modellek szeptemberben várhatók. November környékén a két grand piano fazonú modell – CLP-895 és CLP-865 – is kapható lesz. Bővebb információkat árakról, pontos megjelenésről a hazai Yamaha viszonteladóknál kaphatunk.

Ezek is érdekelhetnek