zenesz_logo.png
– LIPPÉNYI GÁBOR – A Yamaha P sorozatú digitális zongoráinak sikere nyomán bemutatta P-525 modelljét, ami több olyan jellemzővel is rendelkezik, melyeket a cég Clavinova modelljeiből emeltek át.

A Yamaha P (Portable, azaz hordozható) zongora sorozatáról már többször írtunk, legutóbb a P-225 és P-145 modellek megjelenése kapcsán. Most azonban ennek a kategóriának a csúcsmodellje újult meg, a P-515 modellt váltja a P-525. A P sorozat az egyik legnépszerűbb digitális Yamaha zongora széria, ugyanis a hangszerek kis helyen elférnek, opcionálisan szekrény-állvány is vásárolható hozzájuk, de egyszerűbb állványon vagy akár egy asztalon is használhatók és adott esetben fellépésre vagy próbára is viszonylag egyszerűen szállíthatók. A sorozat immár hét modellt tartalmaz, így mindenki megtalálhatja az igényeinek és a pénztárcájának legmegfelelőbb darabot.

 P 525WH a 0101 750x

Egy zongora esetében az egyik legfontosabb tulajdonság a billentyűzet játszhatósága. A P-525 esetében itt jelentős változás történt az előd, P-515 modellhez képest. Az NWX (Natural Wood X) billentyűzetet 88 billentyűs GrandTouch-S billentyűzet váltja, ezidáig ez a billentyűzet a cég Clavinova sorozatának a csúcsmodelljeiben volt megtalálható. Mindkét billentyűzet esetében a fehér billentyűk alapja fa – a borítás mesterséges elefántcsont. A lényeges különbség a billentyűk hosszában és a mechanika kidolgozásában található. A GrandTouch-S esetében hosszabb a forgó kar, így a nagyon halk dinamikájú zenei részek is könnyebben játszhatók a fekete billentyűkön is. A hordozható Yamaha zongorák esetében érzetben ez a billentyűzet áll a legközelebb a valódi zongorához.

 

P 525BK a 0101 750x

A P-525 két fő zongora mintakészlete két jelentős akusztikus zongorán alapszik. Az egyik a Yamaha CFX, amit csillogó magasak és erőteljes basszusok jellemeznek. A klasszikus zongoradarabok megszólaltatása mellett ez pop műfajokban is nagyon jól használható, átszól akármilyen sűrű zenei szöveten. A másik mintavételezett zongora a Bösendorfer Imperial. Ezt a melegebb, kerekebb hangszín jellemzi, az úgynevezett bécsi zongorahangzás. A CFX zongora minták binaurális mintavételt tartalmaznak, azaz fülhallgatón keresztül 3D jellegű élményben lehet részünk, mintha egy akusztikus zongora előtt ülnénk. A többi zongoramintához használható a Yamaha cég Stereophonic Optimizer funkciója, amely ehhez hasonló hatást képes elérni. A VRM (Virtual Resonance Modeling) és a Grand Expression Modeling technológiák is integrálva lettek a zongora hangszínekbe. Az előbbi a lenyomva tartott húrok és a rezonátor doboz viselkedését szimulálja, az utóbbi a kalapácsok és húrok reakcióját, a dinamika változására.

 P 525BK o 0001 1300x

 

P 525WH o 0001 1300x

 

Az akusztikus zongorák mellett természetesen más hangszíneket is használhatunk a hangszerben, összesen 44 fő hangszín érhető el a hat kategóriában, ezen kívül még használhatunk 480 Yamaha XG hangszínt és 18 dob szettet is, így a hangszínek száma összesen 542. A billentyűsöknek a zongora mellett talán legfontosabb elektromos zongora és orgona kategóriákban új, tovább fejlesztett, realisztikusabb hangszíneket kapunk az új hangszerben. A P-525 polifónia foka 256, így akár egymásra rakott hangszínekben (Layer), komoly pedálozást alkalmazva sem kell tartanunk attól, hogy elfogynak a hangok.

P 525BK z 0105 louds 700x

 

A hangszóró-erősítő szekció is jelentős változáson esett keresztül. Egyrészt nagyobb teljesítményűek lettek a hangszórók és az erősítő, a beépített kétutas rendszerben a mélyek 20 Wattos ovális hangszórók, míg a magasak 6 Watt teljesítményű dómsugárzók. Másrészt a hangszórók kissé a játékos felé lettek megdöntve és új fejlesztésű basszusreflex nyílást, valamint hangelnyelő csőrendszert alkalmaztak. A P-525 az első a sorozatban, amelyben a FIR (Finite Impulse Response) szűrést alkalmazzák. Ez a technológia a szűrés időbeli változásait tudja részletesebben kezelni, így sok esetben például átütőbb, tisztábban érthető mélyeket kaphatunk.

 

 

A hangszer beépített Bluetooth lehetőséggel rendelkezik. Ezt elsősorban audió kapcsolatra használhatjuk, tehát küldhetünk és fogadhatunk audiót, például megszólaltathatunk akármilyen zenét a hangszer hangszóróin és ahhoz hozzá is játszhatunk. Ezen kívül a Bluetooth MIDI is működik, azaz megfelelő applikációt használva MIDI információkat is bejátszhatunk mondjuk egy tablet programjába. Ilyen kapcsolattal használhatjuk a Yamaha Smart Pianist alkalmazását, amellyel sokkal könnyebben érhetünk el funkciókat, állíthatunk be fontos paramétereket. Természetesen kábeles csatlakozási lehetőség is rendelkezésünkre áll, USB-n keresztül csatlakozhatunk számítógéphez vagy mobileszközhöz és például a Record’n’Share alkalmazást használva egyszerre rögzíthetjük videón és jó minőségű audión a játékunkat. Pendrive csatlakoztatására egy külön USB csatlakozót is találunk az előlapon, így könnyedén kimenthetjük játékunkat vagy a beállításokat.

FC 35 a 0001 600x

FC35 hordozható hármas pedál

A hangszerhez kapunk egy pedált is, ez az FC3A, amelynek érdekessége, hogy ugyan ez csak egy egyszerű „egyes“ pedál, de tud félig lenyomott pedál információt is közvetíteni a P-525 felé (az elődnél ez nem így volt). Viszont fontos hír, hogy a hangszer megjelentetésével egyidőben a Yamaha kihozta az FC35 hordozható hármas pedált is. Ezidáig, ha ilyen pedált akartunk, akkor az opcionálisan megvehető szekrényhez járt ilyen, de azt csak azzal lehetett használni. Az FC35 a fél állásban is használható sustain mellett tudja a többi klasszikus zongora pedál funkciót (Sostenuto, Soft), de más funkciókra is programozható, mint például hangmagasság hajlítás (Pitch), vagy az orgona Leslie effektjének gyorsasága, vagy éppen a hangszerben található szekvenszer indítása és leállítása. A hangszerben egyébként 21 beépített demó és 50 klasszikus darab is található, de ezek mellett saját játékunkat, ötleteinket is rögzíthetjük a 250 Song memória helyre. Akár 16 sávot is használhatunk, komplex hangszerelés létrehozásához.

 

 

A Yamaha P-525 két színben kapható, fekete és fehér modell között választhatunk. A hangszer súlya 22 kg, a szélessége nem egészen 134 cm. Ilyen kidolgozottságú, részben fa billentyűzettel nyilván nem lehet könnyű a hangszer, de könnyű tokban még pont a szállítható kategóriába tartozik. A P-525 zongora és az FC35 hármas pedál hamarosan kipróbálható lesz a boltokban, pontos megjelenésről és árakról a hazai Yamaha kereskedőknél lehet érdeklődni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek