zenesz_logo.pngA Yamaha könnyű súlyú, könnyű billentésű és könnyen hordozható digitális zongorával örvendezteti meg a kezdő zongoristákat.

A Yamaha cég sok kategóriában gyárt digitális zongorákat. A Piaggerio sorozat ezek közül az egyik legolcsóbb, ezek tényleg kezdőknek szánt, nem teljes zongora szélességgel és nem kalapács mechanikával ellátott hangszerek. A Piaggerio név egyébként a Piano és Leggerio szavakból lett összerakva, az utóbbi olasz eredetű zenei kifejezés, aminek a magyar megfelelője a könnyedén. Ennek megfelelően ezek könnyű súlyú és könnyű billentésű hangszerek, ami egészen kezdőknél még könnyítheti is az első lépéseket.

NP 15 WH f 0002 1200x

 Piaggerio NP-15


A Piaggerio NP-15 és NP-35 ennek a sorozatnak a legújabb tagjai, az NP-12 és NP-32 modelleket váltják. A legújabb két modell egyébként teljesen megegyező tulajdonságokkal bír, mindössze a billentyűzet méretében, milyenségében és a hangrendszer teljesítményében találhatók különbségek. Az NP-15 61 billentyűvel rendelkezik (5 oktáv), az NP-35 76-tal (nagyjából 6 és fél oktáv). A billentyűzet mindkét esetben a Yamaha Box Type, de az NP-35 esetében a Graded Soft Touch változat, ez azt jelenti, hogy ezen valamennyire változik a súlyozás a mélyebb hangok felé haladva a billentyűzeten. Mindkét hangszer két 12 cm x 8 cm méretű hangszóróval lett ellátva, de míg az NP-35 erősítője 2 x 2,5 Watt teljesítményű, addig az NP-35 esetében ez az adat 2 x 6 Watt.

 NP 35 BL f 0002 1300x

 Piaggerio NP-35

 

Az előző modellekhez képest több területen kerültek be újdonságok a hangszerekbe. Az NP-12 és NP-32 esetében a hangszínek száma 12 volt, ez most 15-re emelkedett, Ugyanúgy öt kategória van, melyek közül öt dedikált nyomógombbal választhatunk – zongora, elektromos zongora, orgona, vonósok és csemballó/vibrafon –, de most mindegyikben három-három hangszínt találunk. Ezek közül nyilván a legfontosabb a fő zongora hangszín, ami most a Yamaha CFIIIS koncertzongora mintáiból lett megalkotva.

Az előző sorozathoz képest a hangszereken található USB csatlakozás most már MIDI és audió csatlakozásra is használható. A Yamaha Smart Pianist alkalmazás, ami ingyenesen letölthető iOS és Android mobil eszközökre kompatibilis lett az új Piaggerio modellekkel. Ebből az alkalmazásból több beállítás is könnyebben kezelhető, valamint a zongoratanuláshoz is nagyon hasznos lehet, letölthető gyakorlatok, kíséretek és sok más funkciója által. Az új hangszerek ugyancsak használhatók a cég Record’n’Share alkalmazásával, így könnyen készíthetők audió vagy videó felvételek, amik aztán megoszthatók az alkalmazásból a közösségi média felületein.

03 NP common Features buttons 700x

 

A könnyű billentyűzet mellett az egyszerű kezelhetőség is vonzóvá teheti az új Piaggerio hangszereket a kezdők számára. A bekapcsológombon és a hangerő potméteren kívül összesen kilenc gombot találunk a kezelőfelületen. A már említett öt hangszín választó gombon kívül van külön Demo és Metronom gomb, valamint egy Record és egy Play gomb. Ez utóbbi kettővel rögzíthetjük a játékunkat, illetve visszajátszhatjuk azt. Körülbelül 7000 hang terjedelmű művet rögzíthetünk így. Az új modellek polifónia foka 64, 15 Demo song és 10 zongoradarab is lejátszható a hangszereken.

02 NP common Features speakers 700x

 

A könnyű hordozhatóság is jelentős szempont ezen hangszerek esetében. Az NP-15 súlya mindössze 5,2 kg és az NP-35 is csak 6 kg. A modellekhez 12 V-os külső tápot kapunk, de működnek elemről is. Hat darab 1,5 V-os ceruza elemmel (AA) megoldhatjuk a tápellátásukat, amennyiben a szabadban vagy olyan helyen szeretnénk használni, ahol nincs áram. A fülhallgató kimenet a hangszereken normál 6,3 méretű jack, ami erősítőhöz való csatlakoztatásra is használható. Felerősíthető kottaállványt kapunk mindkét modellhez, de zengető pedált (sustain) nem. Ez, valamint külön állvány opcionálisan beszerezhető. Az új Piaggerio modellek két színben, feketében és fehérben érhetők el .

NP series z 0001 1300x

 

A Yamaha Piaggerio NP-15 és NP-35 jó választás lehet azoknak, akik könnyen kezelhető és játszható, valamint nem utolsó sorban olcsó megoldást keresnek kezdőknek zongorázáshoz, vagy akár felnőtteknek alkalmi, otthoni játékhoz.

 

 

A Yamaha Piaggerio modellek hamarosan kipróbálhatóak lesznek a hazai boltokban, a pontos árakról és az elérhetőségről a hazai Yamaha viszonteladóknál lehet érdeklődni.