zenesz_logo.pngKísérőautomatikás keyboard, indiai hangszín- és stílus lehetőségekkel.

A Yamaha eddig is széles kísérőautomatikás billentyű kínálata egy új taggal bővült. A PSR sorozat a hordozható keyboard kategória alatt szerepel a cég kínálatában, ennek nagyjából a közepén helyezkedik el ár és szolgáltatás szempontból az új jövevény. Leginkább a PSR-EZ300 billentyűs hangszerre hasonlít, méretben, árban és specifikációkban is ahhoz áll legközelebb, ezt nyilván az elnevezés is sugallja, azonban több lényeges különbség is található, a legfontosabbakra utal a névben található „I” betű, mert hogy ez az indiai zenére való használhatóságot jelenti.

PSR I300 o 0001 800x

 

Az említett másik PSR hangszer fehér színben kapható, míg az I300 sötétszürke. Az EZ300 egyik jellegzetessége volt a tanuláshoz használható, billentyűnkként világító billentyűzet, ez ebben a hangszerben így nincs meg, viszont rákerült egy Pitchbend kerék, amellyel az indiai zenében oly fontos hajlításokat kezelhetjük. A két hangszerben nagyjából azonos mennyiségű hangszín és stílus található, az I300 esetében a szám körülbelül hússzal több mindkét esetben; hangszínek: 622 és 644, stílusok: 205 és 224. Az új hangszer esetében az első 30 hangszín és az első 30 stílus mind indiai. Egyébként ugyanúgy ötoktávos (61 billentyűs) modell és a polifónia fok is ugyanúgy 48 hang. A kijelző, a kezelő gombok elhelyezkedése is szinte teljesen megegyezik és a hangszerben található erősítés is – 2 x 2,5 Watt, 12 centiméteres hangszórókkal.

PSR I300 p 0002 700x413

 

A PSR-I300 elsősorban kezdőknek szánt hangszer, így a sorozat más hangszereiből megszokott módon nagyon sok funkció segíti a játszva tanulást, gyakorlást. 164 Preset dalt (Song) kapunk, amikhez a kotta letölthető. Ezek nagyobb része az egész világon közismert klasszikus darabok, népzenék, illetve pop slágerek, de 10 Raga Scale dalt is kapunk, amelyekkel a tradicionális indiai stílusokat gyakorolhatjuk. Az indai zenének van egy elég különleges, összetett gyakorlás rendszere, ennek az elnevezése Riyaz. Amikor a stílus módban vagyunk a hangszeren, a Style gomb újbóli megnyomásával jelenik meg ez a funkció, a Riyaz Lite. Összesen 15 gyakorlási egységet kapunk, ezek többütemes patternek, mindegyikben három variáció is van. Egyrészt indai ütőhangszerek (Tabla illetve Mridangam) autentikus frázisai ezek, illetve mindegyikhez hozzá kapcsolhatjuk a Tanpura hangját is (ez egy hosszú nyakú pengetős hangszer, amellyel folyamatosan zengő tonalitást adnak az énekes vagy hangszeres zenének).

 

PSR I300 p 0003 700x

 

A tanulást segítik olyan funkciók is, mint például a Melody Supressor. A hangszer hátoldalán található AUX In bemenetbe (3,5 méretű mini jack formátum) csatlakoztathatunk külső hangforrást, mint mondjuk egy okostelefon. A bejátszott zenék ilyenkor megszólalnak a hangszer hangszóróin és ezzel a funkcióval a dallamhangszer vagy az ének hangerejét csökkenthetjük és rájátszhatunk a billentyűzetről.

Számítógéphez is csatlakoztathatjuk a hangszert USB kapcsolattal. A menüből választhatjuk ki, hogy hangszín és stílus beállítási adatokat küldjünk vagy töltsünk le (Storage Mode On) vagy MIDI és audió információkat használjunk mondjuk egy DAW programmal (Storage Mode Off). Amennyiben valamilyen Smart eszközt (mobiltelefon vagy tablet) csatlakoztatunk, akkor használhatjuk a Yamaha applikációit, mint például a Rec’n’Share vagy a MusicSoft Manager.

 

PSR I300 o 0001 658x

 

A PSR-I300 egy érdekes új kínálat a Yamaha hordozható keyboard kategóriájában. A hírek szerint hamarosan elérhető lesz a boltokban, pontos megjelenésről, árról a hazai Yamaha kereskedőknél lehet érdeklődni.

 

 

 Fontosabb jellemzők

644 hangszer, beleértve 30 indiai hangszert
224 stíluskíséret, ebből 30 indiai stíluskíséret.
15 Riyaz (Tabla / Mridangam & Tanpura) szekvencia
164 oktató dal, beleértve 10 hagyományos indiai Raga skálát
DSP effektek és 15 Super Articulation Lite hangszín
Dinamikus billentyűzet
USB TO HOST kétirányú MIDI és digitális audió adatátvitel
Pitchbend kerék
Tápellátás: AC adapter vagy 6 x AA elem