zenesz_logo.pngA Red One House zenekar különleges zeneszerszámokat bemutató sorozata a #HANGSZERMUSTRA.

A #HANGSZERMUSTRA videóblog gyűjteményben olyan egyedi, kézzel készített vagy ritka hangszereket mutatnak be, amelyeket elsősorban a blues és a jazz műfaj képviselői használnak koncertjeiken. A rövid blogokból megismerhető a hangszerek története, hogyan készítették őket, és milyen hangjuk van.

A mai adás vendége Gyöngyösi Gábor – billentyűs, zongorakészítő – akivel egy múlt században készült, fém tűs, mágneses hangszedős, kivehető lábas, műanyag kalapácsos elektromos zongorát azaz egy legendás RHODES PIANO-t veszünk górcső alá.

 

 

HANGSZERMUSTRA EXTRA E30 – RHODES PIANO

A hangszer megalkotója Harold Rhodes 1910-ben született és műszaki dolgokban jártas zongoratanár volt. 1942-ben az amerikai légierőhöz került, mint sorkatona és az volt a feladata, hogy sérült katonák rehabilitációjához alkosson meg egy zeneterápiás eszközt. Mivel ott csak repülőgép alkatrészek álltak rendelkezésére, ezért egy B17 bombázó hidraulikus alkatrészeit felhasználva alkotta meg a nagy sikernek örvendő két és fél oktávos Army Air Corps Piano-t. A pici hangszert más néven Xylettének is nevezték, mivel hangja nagyon hasonlított a xilofonéra.

1942 Harold Rhodes Air Corps Piano Xylette 750x

Army Air Corps Piano

A háború után 1946-ban mutatta be ennek már sorozatgyártásra is alkalmasabb verzióját Pre-piano néven, amit összesen két évig gyártottak, mivel a minősége nem volt túl jó. Rhodes ezután több évre visszavonult, hogy elkészítse a már mindenki által ismert Rhodes zongora műszaki alapját.

1948 Rhodes Pre Piano 640x

 Pre-piano

Az 1950-es évek végén társult Leo Fenderrel, de kezdeti együttműködésük során csak egy kisméretű basszus Rhodes modell készült el. A Piano Bass-t 1959-től gyártották és onnan vált ismertté, hogy a legendás The Doors zenekar billentyűse Ray Manzarek ezen játszotta a basszust, mivel a zenekarban nem volt basszusgitáros – mesélt hangszeréről Gyöngyösi Gábor zenész, hangszerkészítő.

 1976 FenderRhodesPianoBass 575x
Piano Bass

A helyzet 1965-ben változott meg, amikor Leo Fender cégét megvásárolta a CBS, és ettől kezdve Harold Rhodes-nak komolyan lehetősége nyílt arra, hogy megvalósítsa régen dédelgetett álmát, a 73 billentyűs Rhodes Electric Piano-t, ami végül Fender Rhodes néven került piacra. A hangszer az elkövetkező években számos fejlesztésen esett át, 1970-re elkészült a Fender Rhodes 88, létezett hordozható Stage és erősítővel egybeépített Suitcase változat is.

 

1979 Rhodes Mark II Stage 73 500x

 Rhodes Mark II Stage 73

1974-ben a CBS úgy határozott, hogy a továbbiakban Fender neve nélkül egyszerűen Rhodes Mark I néven forgalmazzák a zongorát. Minthogy a hangszer széles körben hatalmas népszerűségre tett szert 1979-ben megjelent a Rhodes MK II. Rhodes Piano a különleges, izgalmas hangja mellett azért is válhatott népszerűvé, mert megjelenése előtt a zongorák hangosítása nem volt igazán megoldott, gyakran a háttérbe kerültek a gitárok, fúvósok és basszus mellett, ráadásul hangolható és effektezhető volt.  

További fotók

1966 Fender Rhodes Suitcase 73 Silver Sparkle

 Fender Rhodes Suitcase 73

Ha tetszenek a különleges hangszerek, érdemes feliratkozni a Red One House zenekar YouTube csatornájára, mert az érdekes hangszerek tárháza folyamatosan bővül.