zenesz_logo.png



– LIPPÉNYI GÁBOR – A Nord Stage 4 kezelőpanelje megújult, mindhárom hangszerszekció dedikált LED kijelzővel segített féderekkel és önálló kezelőfelülettel rendelkezik.

Az elmúlt években többször is foglalkoztunk Nord hangszerekkel – legutóbb a Nord Wave 2 és a Nord Piano 5 kapcsán. Kitértünk akkor arra is, hogy több hangszercsalád létezik a cég kínálatában, ezek közül a legteljesebb a Nord Stage. Ez három egységet tartalmaz, egyidejűleg használhatjuk a teljes értékű zongora, orgona és szintetizátor szekciókat.

A Stage sorozat 2005-ben indult, a legutóbbi Stage 3 modell család még 2017-ben jelent meg, tehát hat éve nem történt újítás ezen a platformon. Az új Stage 4 modellek bejelentésére tehát elég nagy várakozás közepette kerülhetett sor. Összességében legalább tíz területen kerültek bele elég lényeges új dolgok, fejlesztések, tehát meg lehet állapítani, hogy a várakozás nem volt hiábavaló. Az új család három modell formájában érkezik. A Stage 4 88 a legnagyobb családtag, 88 teljesen súlyozott billentyűvel rendelkezik.  A Stage 4 73 ugyanilyen billentyűből 73-at kapott. A Stage 4 Compact 73 félsúlyozott, úgynevezett Waterfall orgona billentyűzettel rendelkezik.

 NS4 88 M 800x

Stage 4 88

Az első lényeges változás a modellekben az előző generációkhoz képest maga a billentyűzet. Ez mindhárom modell esetében három érintkezős (Triple Sensor Action). Ez egyrészt pontosabb dinamika érzékelést tesz lehetővé, de talán még fontosabb, hogy félig lenyomott állapotból is el lehet hangokat indítani. Ez a legato játékot és a repetitív megszólaltatást (egy hang gyors ismétlése) lényegesen könnyebbé teheti.

A következő lényeges változás a kezelőfelület. Immár mindhárom hangszer rész teljesen önálló kezelőfelület résszel rendelkezik, önálló, LED kijelzővel segített fizikai toló potméterekkel. Ez a színpadi játék során történő gyors beavatkozás lehetőségét jelentősen megkönnyíti.

NS4 73 M 800x

 Stage 4 73

Minden egyes Layer vagy réteg (ezekből a zongora és az orgona szekciónál kettő van, a szintetizátornál három tehát összesen hét) önálló effekt szekcióval rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy például az akusztikus zongorán használhatunk természetes zengetőt, míg az elektromos zongora layeren erősítő szimulációt és rugós zengetőt. Gyakorlatilag önálló hangszereket kapunk minden réteggel, ami jelentősen bővíti a hangzás lehetőségeket.

Minden egyes rétegben elmenthetünk és behívhatunk preset beállításokat. Az előző modelleknél erre csak a szintetizátor résznél volt lehetőség (a teljes beállítást persze ott is elmenthettük). Ez megint csak a színpadi játék közbeni gyors változtatás lehetőségét könnyíti meg, illetve az új, komplex beállítások létrehozását is gyorsítja.

 

stage 4 88 synt 800x

 

A három szekció közül a leglátványosabb változások a szintetizátor résznél történtek. A Nord Stage 4 megkapta a Nord Wave 2 szintetizátor motorját, és ebből három layert használhatunk egyidejűleg. Az analóg hullámformák mellett (amely magába foglalja a SuperSaw, Noise és egyéb lehetőségeket is) megtaláljuk az FM, a digitális hullámformák (Digital Waves) és a minta lejátszás (Sample) lehetőségét is. A minták betöltéséhez immár 1 Gigabyte tárhely áll rendelkezésre (több mint duplája az elődjénél). A szintetizátor szekcióhoz tartozó Arpeggio is komoly változáson esett át, polifonikus és gate arpeggio módokat is használhatunk és saját magunk által létrehozott patterneket is használhatunk.

 

stage 4 88 hd organ 800x

 

Míg az orgona szekció esetében a Nord Stage 3 esetében csak a Compact modellnél voltak fizikai drawbar kontrollerek, itt mindhárom modell megkapta, ráadásul a LED kijelzők ettől még megmaradtak. Így azonnal látjuk a presetben beállított állapotot, de rögtön könnyen módosíthatjuk azt, vagy átválthatunk teljesen kézi beállításra, amikor a drawbar fizikai helyzete határozza meg a hangzást.

stage 4 88 piano 800x

 

A zongora szekció is kapott új funkciókat. Az egyik egy új Dynamic Compression lehetőség, ami az effekt szekció kompresszorával szemben az adott hangszín dinamika rétegeinek valós idejű változtatásával állít elő természetesen kiegyenlítettebb hangképet. A Piano Unison lehetőség szintén nagyon finoman tud létrehozni duplázást, kórus effektet. Itt lehet megemlíteni a Nord Stage sorozathoz opcionálisan megvehető új pedálok új funkcióit is. Mind a Nord Triple Pedal 2, mind a Nord Sustain Pedal 2 alkalmas arra, hogy pedál zaj mintákat is megszólaltassanak, de kibővült a pedálok zongora funkción túli használatának a lehetősége is. Effektekhez, bank- és programváltásokhoz is sokkal kiterjesztettebb módon használhatjuk ezeket.

 

stage 4 88 hd effects

 

Azon túl, hogy önállók immár a rétegek effektjei, az effekt szekció más lényeges újdonságokat is tartalmaz. Mindegyik effekt kategóriánál az alap effekt mellett egy variáció (Effect Variation) is található. Ezen kívül is jelentek meg új effektek több kategóriában, így a zengetőknél új a Spring (rugós zengető) és Cathedral (templomi). Új például a Modulációs effektek között a Pump is, amivel a mostanság divatos side-chain kompresszor hatást lehet emulálni.

 

Képgaléria


Összességében azt hiszem el lehet mondani, hogy a változások nagyon jelentősek és a Nord Stage 4 egy szintet lépett az elődhöz képest. Persze idáig is az egyik legelismertebb színpadi hangszer volt, de az új modell lehet, hogy immár az abszolút csúcsot jelenti. Nyilvánvalóan ennek a technikai fejlődésnek ára van és a Nord Stage ilyen szempontból is a csúcsot jelenti a színpadi zongora kategóriában. A legnagyobb, Nord Stage 4 88 modell ára nem sokkal kétmillió forint alatt van, a kisebb modellek ára ennél valamivel alacsonyabb.

 

 A Nord hangszerek európai forgalmazója a Sound Service.