zenesz_logo.png– LIPPÉNYI GÁBOR – Az új MODX+ három változatban érkezik – megnövelt belső memória és az FM-X szintézis magasabb polifónia foka jellemzi mindhárom modellt.

modx6plus 1100xMODX6+


Négy évvel ezelőtt írtunk cikket az akkor megjelent Yamaha MODX szériáról, ami szintézis és hangszín szinten szinte mindent megkapott a Yamaha Montage csúcskategóriás szintetizátorokból. Ezek után szoftver szinten is történtek jelentős változások, ezekről is írtunk, sok újdonság be lett vezetve a nem véletlenül népszerű szintetizátor család funkciói közé. Az idei nyár közepétől már lehetett kiszivárgott híreket hallani arról, hogy új MODX sorozat jön ki, de ez sokáig nem lett megerősítve. Most őszre lett hivatalos bejelentés és szeptembertől már kaphatók is az új hardverrel ellátott szintetizátorok. Mint ahogy az eredeti széria, a MODX+ is három variációban érkezik. A 88 billentyűs, kalapács mechanikás változat a MODX8+, a 76 billentyűs a MODX7+, a 61 billentyűs a MODX6+, ez utóbbi két modell félsúlyozott, szintetizátor billentyűzettel lett ellátva. Az aftertouch nem része a billentyűzetnek, ez továbbra is csak a Montage szériában érhető el.

Yamaha MODX7 1200x
MODX7+

A MODX (és a Montage) szintetizátorok két szintézis motorral rendelkeznek. Az egyik az AWM2. Ez egy nagyon összetett minta alapú szintézis, ahol egy alaphangszín 8 részből állhat, 18 szűrő típust alkalmazhatunk, mindenre önálló burkológörbéket, 9 LFO-t, mindezt nagyon sokrétű VCM (Virtual Circuitry Modeling) effektekkel színesíthetjük. Összesen akár 16 ilyen alaphangszín használható egymás mellett egy preset hangszínben.

MODX plusz 8 1350x

MODX8+

A másik szintézis mód az FM-X. Ez a legendás DX7 szintetizátorból megismert FM szintézis kibővített változata. Egyrészről az eredeti hat helyett ez nyolc operátorral rendelkezik, de a modulációs lehetőségek is kibővültek. Ehhez a szintézis részhez jött ki a 2.5 firmware frissítéskor a Smart Morph funkció, amivel több FM hagszín között hozhatunk létre (akár valós időben) átmeneteket, illetve véletlenszerűen generálhatunk új hangszíneket is. Az AWM2 szintézis a MODX hangszínekben idáig is ugyanúgy 128 hang polifon volt, mint a Montage szériában, de az FM-X rész „csak“ a fele, 64 hang polifóniával rendelkezett. Ez most ugyanúgy 128 hangig használható, ez azt jelenti, hogy a két szintézis párhuzamos használatával akár 256 hang polifónia is elérhető. Az FM-X polifónia fok bővülése azt jelenti, hogy az összetettebb, például a TX816 hangszerekből átalakított, nyolc FM összetevős hangszínek is 16 polifónia fokkal megszólaltathatók.

modx6plus rear 1200x A MODX sorozat belső mintakészletének a nagysága megegyezett a Montage hangszerek kapacitásával, 5.67 GB fix minta lett beépítve. A felhasználói (User) memória kapacitásában volt eddig különbség. Az eredeti MODX széria esetében ez 1GB méret volt, a Montage 1.75 GB méretével szemben. A MODX+ hangszerek most már ugyanezzel a nagyobb kapacitással rendelkeznek. Így egyrészről a Yamaha oldalairól ingyen is elérhető (vagy máshonnan pénzért is megvehető) könyvtárakból többet lehet a hangszerekre tölteni, illetve saját mintáinknak (például akár komplett alapok, vokálok billentyűről indításához betöltött mintáknak) is több hely juthat.

22 PBandMW 400x

 

A harmadik fizikai újdonság a MODX+ hangszerek esetében a kontroller részben található. Az új szintetizátorok ugyanazokat a gumival borított Pitch Bend és Modulation kerekeket kapták meg, mint a Montage hangszerek. Ezeknek a tapintása, kezelése jobb, biztosabban lehet finomabb mozgásokat is végrehajtani. A kezelőszervek fő attrakciója a Super Knob természetesen megmaradt, ezzel a látványosan világító nagy kerékkel a hangszer közepén nagyon sok zeneileg hasznos dolgot lehet produkálni, ha jól programozzuk a hangszínekhez. (Ennek funkcióját lábpedálra is átrakhatjuk, ha foglalt mindkét kezünk, a színekkel való visszajelzés ilyenkor is hasznos lehet.)

 

03 SmartMorph 800 crop

 

Az új MODX+ hangszerek hasonló árkategóriában lettek meghirdetve, mint az eredeti MODX széria. Ez azt jelenti, hogy most is a Montage család megfelelő hangszereinek árához képest nagyjából fele áron juthatunk hozzá a hangzáshoz és a szintézis lehetőségekhez, kevés kompromisszummal.

 
A MODX+ hangszerek pontos elérhetőségéről, áráról és további részletekről a hazai Yamaha kereskedőknél lehet érdeklődni.