zenesz_logo.png– LIPPÉNYI GÁBOR – Az új Kurzweil K2700 szintetizátorról először a 2021-es NAMM kiállításon lehetett hallani. Mostanra már megjelent a boltokban is és több bemutató videó is található a neten.

K2700 01 e 1300x

A Kurzweil K sorozat első hangszere, a K2000 még 1991-ben jelent meg és már tartalmazta az akkortájt forradalmi VAST (Variable Architecture Synthesis Technology) szintézis rendszert és kétségkívül a korszak egyik legjelentősebb szintetizátora lett. Magának a Kurzweil cégnek a története is elég egyedi, még 1982-ben jött létre és az alapítók között a névadó és fejlesztő Ray Kurzweil mellett ott volt Stevie Wonder is. Később megjelentek a K széria újabb modelljei, a K2500 és K2600 és a VAST technológia tovább lett fejlesztve olyan elemekkel, mint például a KB3 orgona szimuláció és a KDFX effekt rendszer. Aztán a K széria ki lett vezetve bár a VAST szintézis megmaradt a különféle Kurzweil hangszer családokban, mint a PC3, PC4, Artis és Forte. Ezek közül a PC3 és PC4 kifejezetten szintetizátor kategóriába tartoztak, az Artis és a Forte pedig inkább stage keyboard vagy stage piano kategóriába, de elég sok átfedést is találhattunk a modellek között.

K2700 16 fader 700x446

 

Ha össze kellene röviden foglalni az újra bevezetett K széria modell tulajdonságainak lényegét, akkor azt kell mondani, hogy az eddig meglevő VAST és egyéb technológiák mind valamilyen formában belekerültek, némileg tovább is lettek fejlesztve és még több beépített kontroll lehetőséggel lettek ellátva. Az első fontos tény, hogy pillanatnyilag csak 88 billentyűs változatban érhető el a K2700 és nincs is hír róla, hogy kisebb változatot terveznének. A billentyűzet egyébként a teljesen súlyozott Fatar TP40L, amelyet sok más ismert szintetizátorban vagy zongorában is használnak. A hangszer közepén található színes LCD kijelző ugyanaz a méret, mint a Forte hangszerekben (480x272), nem érintésérzékeny, de az alatta elhelyezkedő hat gombbal és a kurzor billentyűkkel jól lehet navigálni a megszokott Kurzweil menü rendszerben. A kilenc fader kontroll lehetőség szintén meg volt a Forte hangszerekben (ott kiegészítő LED sorral együtt), a K2700 esetében viszont kilenc tekerő potmétert is találunk ezek felett. Igazi újdonság, hogy a hangszer beépített Ribbon Controller (csúszó szalag) eszközt tartalmaz a billentyűzet felett. A most létező Kurzweil modellekben külön kellett ezt megvásárolni és ráilleszteni a hangszerre. Ezt lehet használni folyamatos hang hajlítás játékra (ez az alapbeállítás), de akármilyen patamétert rá lehet programozni. A másik feltűnő újdonság a kezelőfelületen a jobb oldalon elhelyezkedő 16 dinamika érzékeny gombból álló Pad Controller ütőfelület. Ez egyrészről nagyon hasznos ütőhangszerek megszólaltatásánál vagy szekvenszerbe való bejátszáskor, de megint csak sok egyéb más funkcióra is programozhatjuk ezeket a gombokat.

 K2700 23 700x pad

 

A K2700 polifónia foka 256, ami a duplája a Forte hangszereknek és több mint hatszorosa a régi K sorozat csúcsmodelljeinek. Saját FlashPlay technológiát használ a hangszer a minták beolvasásához, összesen 8 gigabyte memória érhető így el. Ebből 4,5 GB lett feltöltve gyári mintákkal és 3,5 GB érhető el felhasználói minták és programok számára. Régi Kurzweil K hangszínek is betölthetők, mintákkal együtt. Az alkalmazható szintézis fajták között megtalálható a hat operátoros FM motor is, amelybe akár régi DX7 hangszín is betölthető. A már említett KB3 orgona emuláció mellett a Kurzweil VA1 virtuál analóg technológiája is alkalmazható hangforrásként, a VAST rendszeren belül használva komplex új hangzások hozhatók vele létre. A zongora hangoknál a Kurzweil String Resonance (KSR) technológia is alkalmazva lett, amivel még hitelesebb hangzást lehet létrehozni pedálos játéknál.

K2700 14 LCD 700x

 

Master keyboard funkcióban használva 16 zónát kezelhetünk, hagyományos MIDI-n és USB-n keresztül is elérhetünk külső hangszereket. 16 sávos belső szekvenszert használhatunk és modulálhatjuk is a szekvenciákat 16 MIDI CC lépés szekvenszerrel is. Nagyon fejlett arpeggio rendszert is használhatunk akár komplett frázisokhoz is. A hangszer USB csatlakoztatási lehetősége használható számítógépes programok (DAW) vezérléséhez (külön transzport gombok is találhatók a kezelőfelületen), de a Kurzweil szintetizátorok között elsőként USB-s hangkártyaként is működhet az eszköz. Ehhez is külön kezelőfelületet kapunk és például a hátul található kombinált XLR csatlakozókra innen kapcsolhatunk 48 V fantom feszültséget. Kimenetekből két párat kapunk a hátoldalon, ezek szimmetrikus jack formátumúak.

kurzweil k2700 rear 1300x

A Kurzweil mottója: It’s the Sound (azaz, a hangzás a lényeg). És tény, hogy a mai napig a Kurzweil hangzás nagyon sokaknak meggyőző, olyan, ami átszól sűrűbb hangszereléseken is. A zongorák és még sok más akusztikus hangszer is nagyon hitelesen szól, nagyon jók és sokoldalúak az effektezési lehetőségek, az élő játéknál jól beleilleszkedik akármilyen színpadi felállásba és monitor körülménybe. Nem véletlenül nagyon sok színházi produkcióban használták és használják a K sorozat hangszereit.

Annak idején egyértelműen a legdrágább kategóriába tartoztak ezek a hangszerek. Ma sem mondanám olcsónak a K 2700 workstation szintetizátort, de mondjuk a Yamaha és a Roland hasonló kategóriájú hangszereivel összehasonlítva érezhetően alacsonyabb áron érhető el. Nagyjából 3000 EUR vagy az alatti árakon lehet látni kinti boltokban. Mindenesetre egy komoly alternatívát jelenthet és megfontolandó lehet a kipróbálása ilyen irányú vásárlás előtt.

 


További részletek: https://kurzweil.com/k2700/