zenesz_logo.png



– LIPPÉNYI GÁBOR – Megújult a Yamaha PSR hordozható szintetizátorok belépő szintű kategóriája.

Nem egészen másfél éve írtunk utoljára Yamaha PSR-E hangszerekről, akkor a PSR-E373 és PSR-EW310 szintetizátorok megjelenése kapcsán. Akkor ez a két modell jelentősen frissítette a kategóriát, sok új hasznos tulajdonság került át a nagyobb és drágább modellekből.

PSR E473 o 1200x

Most ez a kategória fejlődött tovább és az ígéretek szerint hasonlóan jelentős fejlesztések kerültek az új modellekbe. A két hangszer közötti különbség elsősorban a méretben található. A PSR-E473 61 billentyűvel rendelkezik, míg a PSR-EW425 76 billentyűs modell. Ezen kívül is van azért pár különbség, például a nagyobbik modell esetében a beépített hangszórók és erősítő is nagyobb teljesítményűek és prémium orgona hangokat is kapunk az Yamaha YC sorozatból a 76 billentyűhöz optimalizálva.

Mindkét modellnél jelentősen nőtt a beépített hangszínek száma, ez immár 820 (az elődöknél 622 volt). A drágább Yamaha szintetizátorok realisztikusan megszólaló hangszer mintái a Super Articulation kategóriák, ezekben a hangszerekben ennek egy valamivel egyszerűbb változata a Super Articulation Lite található. Ezek olyan finomságokat hozhatnak a játékba (mondjuk a leütés dinamikájával vezérelve), mint az üveghangok vagy ráhajlítások.

kísérőautomatikás stílusok száma is sokkal nagyobb, ez most 290 (a 205-höz képest). A stílusokban ugyanúgy, mint a hangszínekben is, jelentősen bővült az etnikus kategória. A világ minden tájáról találhatunk hangszereket, stílusokat. A hangszínek effektezési lehetősége is megnőtt. Az E sorozatban először találhatunk két DSP inzert effekt lehetőséget. Felszerelve az LSI hanggenerátorral ezekben a hangszerekben olyan minőségű effektek szólalhatnak meg, amelyek idáig csak a csúcskategóriákban volt elérhetőek.

A játék valós idejű módosítására, az expresszív lehetőségekre több eszközt is kaptak a hangszerek. Ebben a kategóriában először Pitch Bend Wheel, azaz hangmagasság kerék is belekerült. A két Live Control Knob (élő kontroll gomb) lehetőséget ad arra, hogy akármilyen szintetizátor paraméterbe valós időben belenyúlhassunk, például tekergethetjük a szűrőt, átúsztathatunk két hangszín között (morph) vagy speciális effekteket módosíthatunk. A Motion Effect gombbal ilyen komplex mozgásokat indíthatunk el egy gombnyomásra.

 

PSR EW425 b 000 1300x cr

 

Az új Yamaha PSR-E hangszerek mikrofon bemenettel is rendelkeznek, a csatlakoztatott mikrofont is effektezhetjük a már említett effekt parkkal. A mikrofon bemenet gyors mintavételre is használható (Quick Sampling), amivel négy dedikált gombra rakhatunk ki saját hangokat. (Ide egyébként az AUX bemenetről vagy USB drive-ról is hozhatunk be mintákat.) A hangszerek USB Host és USB Device csatlakozókkal is rendelkeznek, így felvehetünk és lejátszhatunk mondjuk USB pendrive csatlakoztatásával (Device) vagy számítógéppel is kommunikálhatunk (Host) MIDI és audio adatokat is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy kontroll billentyűként és hangkártyaként is használhatjuk a hangszereket, valamint a hangszóróikat is használhatjuk lehallgatásra.

 

PSR EW425 o 0001 1300x

 

Változott a hangszerek kijelzője és kezelőpanelje is. A numerikus billentyűzet helyett immár kategória választó panel áll rendelkezésre (Direct Category Access), ami megkönnyíti a hangszínek és stílusok közötti navigálást. A regisztrációs memóriának (Registration Memory) a négy gombjával és a bankváltó gombbal összesen 32 előre elmentett hangszínt és stílust érhetünk el előadás közben keresgélés nélkül. Egy jog wheel tekerő gombbal könnyebben állíthatjuk a paramétereket. A stílus rész is kapott extra gombokat. Ebben a kategóriában szintén újdonság, hogy a fülhallgató kimenet mellett most dedikált sztereó kimenet is található két nagy formátumú jack csatlakozó alakjában. Ez fontos lehet azoknak, akik színpadra (is) vinnék a hangszert. A PSR-EW425 a maga 8,3 kg súlyával ideális hurcolós hangszer lehet, a PSR-E473 pedig még ennél is könnyebb majd másfél kilóval.

Két applikációt is letölthetünk a hangszerekhez, ezek a Rec‘n‘Share, illetve a Musicsoft Manager.  Az előbbi inkább a saját felvett zenéink közösségi portálokon való megosztásához használható, az utóbbival pedig zenei alapokat tölthetünk a hangszereinkbe a Yamaha Musicsoft online boltból. (Az applikációk letöltése ingyenes.)

 

 

Az új hangszerek bejelentése megint felkavarhatja a belépőszintű hordozható szintetizátorok piacát. Az elmondottak szerint nagyon sok fontos tulajdonsággal lettek felvértezve ezek a sokak számára elérhető árkategóriájú hangszerek. A Yamaha PSR-E473 és PSR-EW425 modellek megjelenése március, április környékén várható a hazai Yamaha kereskedőknél. Pontosabb információkról, árakról is ott érdemes tájékozódni.