zenesz_logo.png



A Studio Electronics egy amerikai gyártó, amely prémium minőségű analóg rack formátumú és asztali (desktop) szintetizátorokat, Eurorack modulokat és moduláris rendszereket készít.

A céget 1981-ben alapította a családfő Val St. Regis és multiplatform szintetizátor guru Tim Caswell. Val fiai (Greg és Marc) 1985-ben és 1989-ben csatlakoztak. Ez utóbbi évben jelent meg az immár klasszikusnak számító programozható monofonikus rack szintetizátoruk az SE-1. Ennek funkcióban továbbfejlesztett (immár 3 hang parafonikus) változata, az SE-3X az idei Superbooth 21 kiállításon debütált és a napokban kerül az európai piacra, immár a Sound Service terjesztésében.

StudioElectronics SE 3X Top Down.fds press 1100x

 

A Studio Electronics termék skálájának első csoportja a rack-es analóg szintetizátorok. A már említett SE-3X 4 különböző, teljesen analóg filter típussal rendelkezik. Az előd utolsó változata, az SE- 1X (The Classic) is megmarad a modellek között. Egy következő monofonikus modell a MIDIMINI V30, ez egy fél moduláris analóg szintetizátor, amely 14 Eurorack kompatibilis patch csatlakozást tartalmaz, köztük CV és Gate pontokat. Polifonikus modellek is találhatok a rack kategóriában, ezek a Code és Omega 8 néven futnak. Maximum 8 hang polifónia fok kiépítéssel is elérhetők és különböző filter modulokkal bővíthetők.

 

Boom star SE80 MkII 800x

 

Az asztali (desktop) modellek a Boomstar nevet viselik. Ezek visszatérést jelentenek ahhoz az őserőt képviselő, nem programozható analóg vonalhoz, ahol a Studio Electronics még 1985-ben kezdte. A Boomstar MKII modellek valószínűleg a csúcskategóriát jelentik azoknak, akik még emlékeznek és vágynak azokra az analóg hangzásokra, amelyek megváltoztatták a zenét, illetve azoknak is, akik még majd most fedezik fel az elektronikus varázst. Természetesen MIDI és CV vezérléssel is el lettek látva. Öt különböző verzióban érhetők el, a beépített filter modulokban különböznek. A Boomstar 5089 modell a Moog 24db ladder szűrőjét, 8106 modell a Roland Jupiter-Juno szűrőt, az SE80 a Yamaha CS-80 multi-mode szűrőjét, a SEM a legendás Oberheim szűrőt és a 4072 az ARP 2600 szűrőt tartalmazza.

 Boomstar Modular Sensei Analog 1200x

 

A Boomstar Modular termékekben mindezek a szűrők külön is megtalálhatók, de a szintetizátorok többi modulja is külön beszerezhető és ezekből akármilyen variációval felépíthetők egyedi szintetizátorok. Összességében több mint 20 modul közül válogathatunk. Természetesen a felépített szintetizátorok csatlakoztathatók Eurorack rendszerekhez.

 

Tonestar 2600 700x

 

Tonestar néven négy Eurorack modul is szerepel a cég kínálatában. Ezek közül három ARP 2600 által inspirált komplett, fél-moduláris szintetizátor modul, a 2600, a Foltek’D és a 8106, ez utóbbi a Roland Jupiter-Juno féle filter variánssal. Ez a szűrő önállóan egyébként a negyedik modell, a 8106 Filter.

 

se 02 gal 1200x

További termékek

A felsoroltakon kívül is van még több más produktuma is a cégnek, érdemes megemlíteni a Rolanddal közösen kifejlesztett Butique SE-02 modellt (ez a Roland kínálatában szerepel), amelyhez EXT Box néven egy külső kontroller dobozt kínálnak. Két Class A kategóriájú, a Slate Pro Audio céggel közösen fejlesztett high-end audió eszköz is található még itt, a Dragon és a Fox, ezek közül az előbbi egy nagyon magas minőségű channel strip (1176 stílusú kompresszor, 1073 előfok és EQ), az utóbbi egy hasonló minőséget képviselő sztereó mikrofon előfok.

A 2021 november 22-től a Sound Service mindezen termékek európai forgalmazója és a közösen kiadott közleményben megjelenik a Studio Electronics mottója is: Minőség mindenek felett. „Omne Quale Supra“.

https://www.sound-service.eu/