zenesz_logo.pngA Red One House zenekar különleges zeneszerszámokat bemutató sorozata a #HANGSZERMUSTRA.

A #HANGSZERMUSTRA videóblog gyűjteményben olyan egyedi, kézzel készített, ritka, utcazenészek által is használt hangszereket mutatnak be, amelyeket elsősorban a blues műfaj képviselői használnak koncertjeiken. A rövid blogokból megismerhető a hangszerek története, hogyan készítették őket, és milyen hangjuk van.

A mai adás vendége: Bizják Gábor, egy múlt században készült, fém nyelves, két hangszórós, kivehető lábas, filc kalapácsos, elektromos zongorát mutat be nekünk.

 

       

 

HANGSZERMUSTRA EXTRA E07 - WURLITZER PIANO

„A hangszert Benjamin Miessner találta fel és 1954-től kezdték el gyártani. Az alap mechanika ugyanaz, mint, a zongoránál. Leütöd a billentyűt és a fa szerkezet végén lévő kalapács felugrik, megüti a húrt és visszaesik. A wurlitzernél azonban úgy találták ki, hogy a húrokat fém lapocskákkal helyettesítik, ezeket hívjuk reed-eknek. Ezt a kis fém nyelvet megüti a kalapács és a rezgését a hangszedő felveszi, felerősíti pont ugyanúgy, mint a gitárnál. Van még hozzá egy alapszintű elektronika, ami a felvett jelből kezelhető hangot készít” – mutatta be hangszerét Bizják Gábor

 

reed 650x.jpg

 A hangszer lelke a „reed”

 Ha tetszenek a különleges hangszerek, érdemes feliratkozni a Red One House zenekar YouTube csatornájára, mert az érdekes hangszerek tárháza folyamatosan bővül.