zenesz_logo.pngHa elektromos gitáron játszol, feltehetően szükséged van egy olyan erősítőre, amin játékod részletei, apró finomságai is jól előjönnek, de ez még kevés, az erősítőnek olyannak kell lennie, hogy kedvet csináljon a gyakorláshoz.

 

Folytatva a még tavaly elkezdett cikkünket a gyakorló erősítőkről, következzen további 5+1 modell, melyeket jó szívvel ajánlhatunk gyakorlás céljára. Ez persze nem azt jelenti, hogy az előző részben és a most szóba kerülő erősítők némelyike ne állná meg a helyét egy kisebb klubban a PA rendszeren kihangosítva, vagy adott esetben még anélkül is…

 

 

 

Line6 75file_600.jpg

 

 

 

Line 6 AMPLIFi 75

 

A Line 6 AMPLIFi 75 belsejében 5 hangszórós 75 W teljesítményű hangrendszer dolgozik, ami egy 8”-os egyedi gyártású hangszóróból, két középfrekvenciás sugárzóból és két magassugárzóból áll. A kombó ezzel a forradalmian új többhangszórós kialakítással olyan hangzást produkál, amelyre semmilyen más erősítő nem képes.

 

Az erősítőt 4 gyári presettel szállítják, de megtalálhatóak rajta a szokásos szabályzási lehetőségek is: GAIN, BASS, MID, TREBLE, FX, REVERB, vagyis iOS eszköz nélkül is működtethető a kombó. Mindazonáltal, ahhoz, hogy ki tudjuk használni az AMPLIFi 75 tudását, szükség van az iOS7 AMPLIFi Remote appra. Az AMPLIFi Remote appal hozzáférhetünk több mint 200 legendás gitárerősítőhöz és effekthez úgy, hogy egyszerre 8 effektet tudunk használni. Az így beállított hangzást Bluetooth kapcsolat segítségével kábel nélkül eltárolhatjuk az erősítőben.

 

A Line 6 AMPLIFi 75 javasolt kiskereskedelmi ára: 399 USD, idehaza 100 000 Ft körüli összegért lehet hozzájutni.

 

Bővebben: Zenészmagazin

 

 

 

 V5-INFINIUM_690.jpg

 

 

Bugera V5 Infinium

 

A Bugera V5 Infinium jól használható csöves gyakorló és stúdióerősítő, melynek „A” osztályú erősítője 5 W-ot teljesít. Az egyedi tervezésű 8 inches Turbosound hangszórón keresztül hitelesen szólaltatja meg a klasszikus vintage hangzásokat. A V5 Infiniumban egy 12AX7 és egy EL84 cső dolgozik, de jelen van a Bugera forradalmian új Infinium Tube Life Multiplier technológiája is, ami folyamatosan figyeli és szabályozza az erősítő működését, ezzel mintegy hússzorosára növelve a csövek élettartamát.

 

A kézzel gyártott német kombóban zengető és 2 pozíciós teljesítményváltó kapcsoló áll rendelkezésünkre.

 

Az erősítő kiskereskedelmi ára: 175 EUR.

 

Bővebben: Bugera 

 


 

 kirk hammet 550.jpg

 

 

 

 

Randall Kirk Hammett KH-15

 

A Randall Kirk Hammett KH-15 signature kombója 15 W teljesítményt ad le, belsejében egy 6,5 inches Randall SP8 hangszórót találunk. Az erősítő kétcsatornás – CLEAN és HAMMET OVERDRIVE – további jellemzői az overdrive és boost funkció, a háromsávos EQ, a fejhallgató kimenet és CD lejátszó bemenet.

 

Az erősítő kiskereskedelmi ára kb. 34 000.- Ft

Európai és hazai forgalmazó a Sound Service

 

Bővebben: Randall


 

 

 

Peavey_VYPYR_VIP1_550.jpg

 

 

Peavey VYPYR VIP 1

 

A Peavey VYPYR VIP 1 20 wattos erősítő legfőbb jellemzője a Peavey Variable Instrument Performance technológiája, amely basszusgitár, akusztikus gitár és elektromos gitárerősítő mintákat tartalmaz. Az erősítő 32 bites lebegőpontos SHARC processzorokat és a szabadalmazott Transtube analóg kapcsolásokat használja az erősítő modellek előállításához.

Az adat és audio portként működő USB csatlakozás segítségével rendkívül egyszerű felvételt készíteni, valamint a Peavey VYPYR szoftveréhez csatlakozva beállításokat tárolni, gitárleckéket letölteni, és kísérősávokkal gyakorolni.

 

A Peavey VYPYR VIP 1 hazai ára 47 000 Ft-tól kezdődik.

 

Bővebben: Peavey

 

 

 

Fender Mustang 2_620.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fender Mustang I V.2

 

A Fender Mustang I V.2 modellben egy 8 inches Fender Special Design hangszórón szólal meg a 20 W teljesítmény. A kis kombó 24 erősítőt tud modellezni, közöttük az ’57 Twin és ’60 Thrift modelleket. Az erősítőn az effektek teljes palettája rendelkezésre áll: reverb, delay/echo, tremolo, phaser, kórus és olyan új effektek, mint a Big Fuzz, a Green Screamer. Ezen kívül kromatikus hangoló segíti a gyakorlást.

 

Az USB csatoló és a Fender FUSE szoftver lehetőséget teremt a programok szerkesztésére, valamint a presetek tárolására, cseréjére.

Hazai ára: 38 000 Ft-tól.

 

Bővebben: Fender 

 

 

CR60C - Top Left Front Angle _650.jpg

 

És egy ráadás a 10 erősítőhöz: Orange Crush Pro 60

 

Ebben a kombóban nincs semmi különös extra, vagy trükkös megoldás, viszont egy jól kipróbált, strapabíró modell, ami nagyot szól, és egy 12 inches hangszórót tartalmaz, ami azért nem utolsó szempont.

 

Az Orange Crush Pro 60 analóg, tranzisztoros, kétcsatornás 60 W teljesítményű erősítő, amely a gyár Rockerverb sorozatára épül. A DIRTY csatornához GAIN szabályzó és háromsávos EQ szekció tartozik, melyekkel az overdrive-os és torzítós hangzások rendkívül széles skálája szólaltatható meg. A CLEAN csatornánál kétsávos EQ-t találunk, ez a csatorna a tiszta, meleg hangzásokat hozza megbízhatóan, de ha rendesen megküldjük, ez is átmegy enyhén túlhajtott hangzásba.

 

A ládában egy 16 Ohmos 12”-os Voice of the World hangszóró dolgozik, az erősítőt egyetlen effekttel, egy zengetővel szerelték fel.

 

A Pro CR60 C modellben effekthurok és két lábkapcsoló bemenet (csatorna, zengető) is található. Hazai ára: 135 000 Ft.

 

Bővebben: Orange 

 

 

Összegezve: tisztában vagyunk vele, hogy ezek az erősítők nehezen összehasonlíthatók és némelyik tényleg csak gyakorlásra, vagy stúdióba alkalmas, némelyik pedig akár koncerten is használható…de talán adnak valamilyen ötletet.