zenesz_logo.pngAki ellátogatott a 2014-es Interton Egyetemre, az rendkívül komplex két napot tölthetett el, hiszen számos előadás segítségével öleltük át az audiovizuális világgal kapcsolatos témákat.

 

interton csap_700.jpg

 

Az Interton Egyetem csapatának egy része

 

 

 

Mindenekelőtt hatalmas köszönet azoknak, akik ott voltak, részt vettek és új információra éhesen hallgatták végig az előadásokat! A két nap alatt több mint 500 látogatója volt a 2014-es Interton Egyetemnek! Ez hatalmas erőt ad nekünk a folytatáshoz, hiszen ékes bizonyíték arra, hogy igenis vannak Magyarországon olyan audiovizuális témakörrel foglalkozó emberek, akik tanulni és fejlődni akarnak, emellett nyitottak a témát érintő újdonságokra is. Ráadásul az idei rendezvényre több velünk határos országból is érkeztek résztvevők, ami külön öröm számunkra!

 

A szervezés kezdetekor még csak bíztunk benne, hogy sokan lesznek kíváncsiak az ez évre szervezett előadásokra, ám az előzetes regisztráció számaiból egyértelműen láttuk, hogy sokkal többen, mint azt remélni mertük! A hatalmas érdeklődés miatt időközben módosítanunk kellett néhány dolgot, hogy minden látogató teljes értékűen részt vehessen a rendezvényen, ám ez számunkra természetesen kellemes terhet jelentett. Aztán végre elérkezett a nagy nap, az érdeklődők pedig folyamatosan jöttek, mígnem teljesen megtelt a nagy előadóterem…

 

 

 

Balogh GĂŠza nyitĂł_320.jpg


Balogh Géza

 

 

Balogh Géza köszöntő beszéde után a nyitóelőadást Papp Péter, a Hangszita Kft. ügyvezető igazgatója tartotta. Rendkívül szemléletesen mutatta be azt, mi történik, ha nem vigyázunk fülünk épségére és természetesen azt is, hogyan védhetjük meg eme érzékszervünket, mely egy hangtechnikusnak egyben a munkaeszköze is. Rögtön utána következett első külföldi előadónk, Frank Schulte, az Eurotruss termékfelelőse, aki Hollandiából érkezett az előadásra. Tőle a résztvevők megtudhatták többek között azt is, milyen új uniós szabályozásokra kell odafigyelni egy-egy truss építés során, illetve miért annyira biztonságosak az Eurotruss színpad fedései és színpadi rendszerei. Az előadáson tolmácsként Horváth Zoltán kollégánk működött közre.

 

 

 

Pelyhe JĂĄnos_320.jpg

 

Pelyhe János

 

 

Az ebédszünet után következett a színpadi világítással kapcsolatos előadás, melyet Pelyhe János, a Pelyhe és Társa Kft. ügyvezető igazgatója tartott. A résztvevők betekinthettek kicsit a kulisszák mögé és egy rendkívül izgalmas fény show-t is láthattak felvételről. Aztán rövid szünetet követően Dr. Balogh Géza, a műszaki tudományok kandidátusa avatta be a közönséget a line array rendszerek működési elvének rejtelmeibe. A tudományos előadást követően a résztvevők kicsivel több szünetet kaptak, hogy legyen idő feldolgozni és átbeszélni a hallottakat.

 

És ha már megvolt az alapkiképzés a line array rendszerekkel kapcsolatban, jöhetett az éles bevetés! Stefan Goertz, a d&b audiotechnik egyik mérnöke mutatta be előbb a vadonatúj D80 erősítőt, aztán következett a szintén vadonatúj Y line array rendszer bemutatója. Először pontsugárzóként, állványra helyezve hallhattunk oldalanként egy darab Y7P modellt. A Barba Negra koncertterét teljes egészében betöltötte, méghozzá olyan hangerővel, amely akár egy koncerten is megállta volna a helyét. Stefan meg is jegyezte, hogy itt az Y7P végső határait feszegettük. Ezután még B6-SUB-okkal kiegészítve is hallható volt az Y7P, ám ez egy line array rendszer, így az első teszteket követően természetesen meghallgattuk függesztve is, oldalanként 8 szelettel. Azonnal érezhető volt, hogy „megeszi” a teret, nem volt számára kihívás ez a körülbelül 1000 férőhelyes terem. Amikor a női hang megszólalt és elkezdett énekelni, többen hátráltak, pedig előtte sem voltak túlságosan közel a rendszerhez.

 

 

 

 

 

 

ĂśrĂśksĂŠg_650.jpg

 

 

 Örökség zenekar

 

 

Természetesen nem a hangminőség miatt, hiszen az fület gyönyörködtető volt. Pusztán az erő miatt, ami azonnal átjött a hallgatónak. És ehhez az Y line array még csak meg sem erőltette magát, rengeteg tartalék maradt a rendszerben. Stefan előadásán Balogh Géza kollégánk segédékezett tolmácsként. S midőn leszállt az est, a nap zárásaként az Örökség zenekar koncertjét hallhatta a közönség, természetesen az Y line array rendszeren.

 

 

tĂśmeg_650.jpg

 

 

Az éjszakát, és az audiovizuális eszközökkel fűszerezett álmokat követően másnap reggel a Barba Negra ismét megtelt izgatott hangtechnikusokkal, zenészekkel, DJ-kkel, rendezvényszervezőkkel és rajtuk kívül rengeteg olyan érdeklődővel, akiknek valamilyen kapcsolódásuk van az audiovizuális szférához. Pontban reggel 10 órakor kezdetét vette a „Vezeték nélküli mikrofonrendszerek használata az egyre zsúfoltabb UHF tartományban” névre keresztelt előadás. A címe mindent elárul, az előadó, Selmeczi Imre, az Audio Partner Kft. ügyvezető igazgatója pedig szintén így tett a témával kapcsolatban, vagyis megtudhatták a résztvevők, hol tartunk most, és mi várható pár év múlva. Ráadásul a hallgatók egy remek könyvvel is gazdagabbak lettek, mely a vezeték nélküli rendszereket és azok használatát mutatja be. Ezt követően a digitális keverőpultok szerelmeseié volt a terep, hiszen Fekete Gábor (Interton Kft.) bemutatta ezen pultok egyedfejlődését a Yamaha eszközök segítségével.

 

A szünetben több résztvevő is megjegyezte, hogy mennyire élvezetes előadással rukkolt elő Gábor. Ezt követően szintén egy roppant érdekes előadás következett, mely az „Irányítani az irányíthatatlant?” címet kapta. Témája a rendkívül rossz akusztikai környezet hangosítása, és az IVS vonalsugárzó kínálta megoldások bemutatása volt. Fleischer Zoltán (Interton Kft.) érthetően és jól felépítve mutatta be a téma buktatóit és néhány klasszis megoldást is vázolt a résztvevőknek.

 

 

 

 

Kotschy AndrĂĄs320.jpg

Ezt követően maradtunk az akusztika területén, hiszen Kotschy András, Széchenyi és Békésy díjas fizikus-akusztikus előadása következett. A „Zárt terek akusztikája” névre keresztelt előadásában többek között bemutatta, mi határozza meg, hogy egy terem akusztikailag jónak mondható legyen, melyek a fontosabb teremakusztikai paraméterek és bemutatta a Beranek értékelési módszert is. A szünetben mindenki igyekezett feldolgozni a hallottakat, aztán robogtunk is tovább egyenesen a Keleti pályaudvarra. Legalábbis képzeletben, hiszen Magos Balázs (Interton Kft.) és Molnár Balázs (Interton Kft.) bemutatták a Keleti új, érthető hangrendszerét, mely az IVS vonalsugárzóra és a QSC Q-Sys hálózati audio rendszerre épül. Az előadás közben a vonat is megjött nagy zajt csapva, hogy miként, maradjon a résztvevők, és a mi közös titkunk.

 

Délután négy órakor kezdetét vette a 2014-es Interton Egyetem utolsó szakasza, mely a QSC aktív hangsugárzóiról, erősítőiről, és természetesen az új TouchMix érintőképernyős digitális keverőpultról szólt. A résztvevők megtudhatták, miért forradalmi a PLD és CXD erősítő család, illetve hogyan lehet kiaknázni tudásukat, elsőként kaptak információt a vadonatúj GXD erősítőkről, A/B tesztet hallhattak, melyben a QSC K és KW sorozat tagjai vettek részt, láthattak egy éles zenekari beállást a B the First zenekarral és a QSC TouchMix-16 keverővel, a beállítások után pedig természetesen a koncertet is megtekinthették, és főleg meghallgathatták a résztvevők. Egy kis kulisszatitok, Pély Barna, a B the First frontembere aznap ünnepelte születésnapját, így igazi ajándék volt számára a hangtechnikával foglalkozó szakemberek tapsa.

 

 

 

 

pb650.jpg

 

 

Pély Barna

 

 

Aki ellátogatott a 2014-es Interton Egyetemre, az rendkívül komplex két napot tölthetett el, hiszen számos előadás segítségével öleltük át az audiovizuális világgal kapcsolatos témákat. A magas látogatószám arra ösztönöz minket, hogy a 2015-ös Interton Egyetemen se adjuk alább, hiszen rengeteg tudást szeretnénk még átadni, beletölteni a hazai audiovizuális szakmába. Ezúton köszönetet mondunk mindenkinek, aki idén is partner volt ebben, időt és energiát szánt rendezvényünkre! Felemelő érzés volt látni a résztvevők tudásszomját, az újdonságok iránti érdeklődését és a folyamatos fejlődés iránti vágyát!

 

Ezúton üzenjük, hogy csak így tovább! Találkozzunk a 2015-ös Interton Egyetemen is!

 

Forrás: Interton

További fotók: Interton Facebook